reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

reklama
Świąteczny piernik
od 11m-ca

50 dkg mąki pszennej
50 dkg miodu
5 jajek
2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
pół kostki masła
2-3 łyżki ciemnego karmelu
2 łyżki powideł śliwkowych

Przyrządź karmel: łyżkę cukru zrumień na suchej patelni, ciągle mieszając. Gdy zbrązowieje, wlej 2-3 łyżki gorącej wody. W garnku rozpuść miód, dodaj powidła i karmel, wsyp przyprawę, wymieszaj, ostudź. Do masy dodawaj po trochu mąkę, przesianą z sodą, żółtka oraz miękkie masło. Ubij białka i wszystko wymieszaj, możesz dodać orzechy. Wysmaruj formę masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy. Piecz ok. godziny w dobrze nagrzanym piekarniku (180st.).
 
Smakowite łazanki
od 11m-ca

30 dag mąki pszennej
2 jajka
sól
łyżka oleju
pół szklanki przegotowanej wody

Połącz mąkę, wodę, jajka, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy. Pokrój w pasy o szerokości 1,5-2cm, które następnie podziel na kwadraciki. Rozłóż łazanki na stolnicy, by dobrze przeschły. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedź i przelej zimną wodą.
 
Kisiel żurawinowy
od 7m-ca

25 dag żurawin
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki wody
cukier do smaku

Żurawiny przebierz, opłucz, wrzuć do garnka, zalej szklanką wody i gotuj ok. 10min, aż popękają. Przetrzyj dokładnie przez sito, przelej wywarem, a potem przegotowaną, gorącą wodą. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź z zimną wodą, dodaj do wywaru, wymieszaj, zagotuj. Osłódź do smaku. Podawaj po przestudzeniu.
 
Zapiekanka
od 8m-ca

2 ugotowane ziemniaki
łyżka ugotowanego zmielonego w domu mięsa
mała ugotowana marchewka
łyżka ugotowanych brokułów
2 łyżeczki kaszki Nestle Sinlac

Utrzyj marchewką na tarce o bardzo małych otworach. Rozgnieć ziemniaki i brokuły. Każdą jarzynę włóż do osobnego naczynia. Do marchewki i brokułów dodaj po łyżeczce kaszki Nestle Sinlac. W małej miseczce do zapiekanek ułóż połowę ziemniaków, następnie warstwę marchewki, mięsa, a potem brokułów. Na końcu przykryj wszystko resztą ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku ok.5-6min.

Zamiast ziemniaków możesz też użyć ryżu lub bezglutenowego makaronu.
 
Szpinakowa z kurczakiem
butelka: od 5m-ca
pierś: od 6m-ca

2-3 łyżeczki kaszki Nestle Sinlac
marchewka
pół pietruszki
szpinak (może być mrożony)
150ml wody
50 g ugotowanego kurczaka

Umyj marchewkę i pietruszkę, obierz i pokrój na drobne kawałki. Gotuj wraz ze szpinakiem na małym ogniu, aż zupka uzyska konsysntencję miękkiej papki. Ugotuj kurczaka i przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij mikserem. Połącz z warzywami i dodaj kaszkę Nestle Sinlac. Dokładnie wymieszaj.
 
Dyniowy przysmak
od 9m-ca

pół niewielkiego udka indyka lub kurczaka
kawałek pietruszki, marchewki, selera, pora
natka pietruszki
pół filiżanki dyni pokrojonej w kostkę
3 łyżeczki mleka modyfikowanego

Mięso oddziel od kości, pokrój w kostkę, dobrze umyj i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj 20-30min pod przykryciem na małym ogniu. Warzywa umyj, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa wraz z dynią i gotuj jeszcze ok.20min. Gdy wszystko będzie miękkie, ostudź. Mięso zmiksuj, warzywa rozgnieć widelcem. Przygotuj mleko modyfikowane i dodaj do zupki. Dokładnie wymieszaj. Posyp danie drobno pokrojoną natką pietruszki.
 
Ryżowe kuleczki
od 10m-ca
10dag cielęciny
pół żółtka
włoszczyzna (pietruszka, seler, marchewka, por)
3 łyżeczki kleiku ryżowego
natka pietruszki

Mięso umyj, oczyść, zalej wodą, gotuj do miękkości. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze pół godziny. Gdy będą miękkie, wyjmij je i zmiel razem z mięsem. Wlej pół surowego żółtka i wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie zmieszaj. Dodaj ugotowany kleik ryżowy. Z mięska formuj niewielkie pulpeciki. Gotuj je w wywarze ok. 5min.
 
Odświeżam wątek...

Jabłko z kurczakiem
od 6.m-ca

jabłko średniej wielkości
łyżeczka kleiku ryżowego
łyżeczka masła
120g surowego mięsa z kurczaka
50 ml wody

Mięso ugotuj w osobnym garnuszki. Jabłko umyj, obierz, pokrój na cząstki. Zagotuj wodę, włóż cząstki jabłka i na małym ogniu, pod przykryciem, ugotuj do miękkości. Potem przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj. Dodaj drobno posiekane mięso, kleik i masło. Wymieszaj, zagotuj.


Puszysty biszkopt z jabłkami
od 11. m-ca
5 jajek
pół szklanki cukru
niepełna szklanka mąki
cukier z dodatkiem wanilii
5 jabłek

Owoce umyj, obierz i pokrój na ósemki. Umyj jajka i oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Delikatnie połącz żółtka z pianą i po trochu dodawaj mąkę. Wylej masę do wysmarowanej tortownicy, na powierzchni ciasta ułóż jabłka i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. przez ok. 45min, aż powierzchnia ciasta będzie złota. Wyjmij z piekarnika, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.


Biurowa kartoflanka
od 6. m-ca
pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki
półtorej szklanki zimnej wody
czubata łyżka mleka modyfikowanego

Odlej pół szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, żeby pokryła całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20min. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj, gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem, dolej do zupy i wymieszaj.


Owocowa bomba
od 6. m-ca
ćwierć jabłka
ćwierć gruszki
morela
garstka malin
Jabłko, gruszkę i morelę umyj i obierz. Zetrzyj owoce na plastikowej tarce o drobniutkich oczkach. Przelej papkę do miseczki. Maliny przepłucz ciepłą wodą i przetrzyj przez sito. Polej owoce w miseczce.


Zielona zupa
od 7. m-ca
garść mrożonego groszku
średni ziemniak (niekoniecznie)
pół ugotowanego żółtka

Ziemniaka obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie (nie musisz go rozmrażać) i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa nieco przestygną, dodaj pół ugotowanego żółtka. Całość zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą lub mlekiem modyfikowanym.
Jeśli zagęścisz potrawę kleikiem ryżowym, możesz przygotować z tych składników także puree. Żeby ładnie wyglądało na talerzu, nałóż je łyżką do lodów.
 
reklama
Jeszcze takie znalazłam:

Zupa z zielonych warzyw z kurczakiem
od 12. m-ca
pół szklanki zielonego groszku
2 różyczki brokułów
2 łyżeczki kaszy kukurydzianej
kawałek pora
udko kurczaka
2 łyżki śmietanki
koperek

Mięso umyj, ugotuj w wodzie. Warzywa umyj, brokuły i pora drobno pokrój. Wrzuć do gotującego się mięsa. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodaj kaszę kukurydzianą. Pogotuj jeszcze 5 min. Zupę wyłóż na talerzyk, dopraw śmietaną i koperkiem.


Bulion z francuskimi kluseczkami
od 10. m-ca

¼ litra bulionu warzywnego
jajko
łyżka masła
łyżka mąki
zielona pietruszka

Masło utrzyj, dodaj żółtko, jeszcze chwilę ucieraj. Ubij pianę z białka. Dokładaj do żółtka na przemian pianę i mąkę. Delikatnie mieszaj. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodaj trochę mąki. Łyżką nabieraj ciasto i kładź małe, podłużne kluseczki na gotujący się bulion. Zagotuj zupkę pod przykryciem.


Brokułowa dla alergika
od 6. m-ca
100ml wody
łyżeczka ugotowanych brokułów
łyżeczka kaszki Nestle Sinlac

Ugotuj brokuły w wodzie (muszą być bardzo miękkie). Włóż je do miseczki i rozetrzyj łyżką na gładką masę. Dolej ostudzoną wodę, w której gotowane były brokuły. Wsyp kaszkę Nestle Sinlac i wymieszaj. Starszemu dziecku możesz dołożyć kawałki nierozdrobnionych brokułów.


Zupa marchewkowo-ziemniaczana
od 6. m-ca
2 marchewki
mały ziemniak
½ bulionu warzywnego
łyżka masła

Marchewki, ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę zalej bulionem i gotuj ok. 15 min. Ziemniaka ugotuj osobno, a następnie dodaj do marchwi. Całość zmiksuj, dołóż masło i jeszcze raz zagotuj.


Kalafiorowa z porem i kaszką
od 7. m-ca
3 różyczki kalafiora
marchewka
kawałek pora
¼ litra bulionu warzywnego
2 łyżki masła
łyżeczka kaszki kukurydzianej

Warzywa dokładnie umyj i pokrój. Masło rozpuść, wrzuć warzywa, lekko podduś. Zalej bulionem i gotuj 15-20min, aż będą miękkie. Kaszkę kukurydzianą umyj pod zimną wodą, wrzuć do gotującej się zupki. Gotuj jeszcze przez 5-10min, aż kaszka będzie miękka.
 
Do góry