Odświeżam wątek...
Jabłko z kurczakiem
od 6.m-ca
jabłko średniej wielkości
łyżeczka kleiku ryżowego
łyżeczka masła
120g surowego mięsa z kurczaka
50 ml wody
Mięso ugotuj w osobnym garnuszki. Jabłko umyj, obierz, pokrój na cząstki. Zagotuj wodę, włóż cząstki jabłka i na małym ogniu, pod przykryciem, ugotuj do miękkości. Potem przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj. Dodaj drobno posiekane mięso, kleik i masło. Wymieszaj, zagotuj.
Puszysty biszkopt z jabłkami
od 11. m-ca
5 jajek
pół szklanki cukru
niepełna szklanka mąki
cukier z dodatkiem wanilii
5 jabłek
Owoce umyj, obierz i pokrój na ósemki. Umyj jajka i oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Delikatnie połącz żółtka z pianą i po trochu dodawaj mąkę. Wylej masę do wysmarowanej tortownicy, na powierzchni ciasta ułóż jabłka i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. przez ok. 45min, aż powierzchnia ciasta będzie złota. Wyjmij z piekarnika, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Biurowa kartoflanka
od 6. m-ca
pół szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
pół szklanki białej części pora pokrojonej w talarki
półtorej szklanki zimnej wody
czubata łyżka mleka modyfikowanego
Odlej pół szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, żeby pokryła całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15-20min. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Zagotuj, gdyby jarzyny nie były jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem, dolej do zupy i wymieszaj.
Owocowa bomba
od 6. m-ca
ćwierć jabłka
ćwierć gruszki
morela
garstka malin
Jabłko, gruszkę i morelę umyj i obierz. Zetrzyj owoce na plastikowej tarce o drobniutkich oczkach. Przelej papkę do miseczki. Maliny przepłucz ciepłą wodą i przetrzyj przez sito. Polej owoce w miseczce.
Zielona zupa
od 7. m-ca
garść mrożonego groszku
średni ziemniak (niekoniecznie)
pół ugotowanego żółtka
Ziemniaka obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie (nie musisz go rozmrażać) i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa nieco przestygną, dodaj pół ugotowanego żółtka. Całość zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą lub mlekiem modyfikowanym.
Jeśli zagęścisz potrawę kleikiem ryżowym, możesz przygotować z tych składników także puree. Żeby ładnie wyglądało na talerzu, nałóż je łyżką do lodów.