reklama

Przepisy styczniówek - smacznego!

Temat na forum 'Dzieci urodzone w styczniu 2015' rozpoczęty przez Megami, 26 Maj 2014.

  1. Megami

    Megami Bóg jest szaleńcem ;)

    Zakładam temat, ponieważ ostatnio coś bym zjadła, ale nie mam pomysłów.

    Wiadomo - mdłości itd, nie wszystko człowiek zje. Może wasze przysmaki, propozycje będą inspiracją :)
    Wrzucajcie swoje ulubione przepisy, linki. Pytajcie tu o sprawdzone przepisy.

    :)
     
  2. Megami

    Megami Bóg jest szaleńcem ;)

    No to znalazłam smak na dziś ;) LECZO!

    Kiełbaska, cebula, papryka, cukinia, marchewka, pomidorki (ja wzięłam koncentrat :p ). Ilość na oko, żeby po równo mniej więcej było, podsmażyć, poddusić,sól do smaku i zjeść. MNIAM :-D
     
  3. reklama
  4. sencha

    sencha Gość

    Dzięki, megami! Mierzyłam się z zamiarem założenia tego wątku! Zwłaszcza, że chwaliłam się kilkoma specjałami które przydządzam.

    Kurczak Gong Bao (z orzeszkami ziemnymi) - WHERE PEPPER GROWS: Kurczak Gong Bao Ji Ding /Gong Bao Ji Ding Chicken

    Pieczone warzywa (hicior!) - Przy dużym stole: Jesienne pieczone warzywa na obiad

    Koktajl marsjański - garść świeżego szpinaku + banan + kiwi + jabłko + woda (https://www.youtube.com/watch?v=WaIe-Gbq3MU)

    WSZYSTKIE ciasta z Moje Wypieki - zawsze wychodzą dobre!
     
  5. bada m.

    bada m. Fanka BB :)

    CIASTO NA PIZZE:

    80 dag mąki'
    8 dag drożdży
    1/2 litra letniej wody
    po 2 łyżeczki soli i cukru
    4 łyżki oleju

    Drożdże rozpuścić w letniej wodzie,mąkę i resztę składników wsypać do miski lub miksera (może być robot wielofunkcyjny lub kręcone widełki w mikserze) i zagnieść bądź zmiksować (ja tak robię) połączone ciasto przełożyć do foliowej torebki( reklamówka jednorazowa,bo ciasto musi urosnąć)i zawiązać luźno,schować na 1 godzinę do lodówki.W tym czasie można przygotować dodatki sos lub keczup,pieczarki,cebula,szynka,ser według uznania,:happy:Po godzinie ciasto wyjąć i rozwałkować,rozciągnąć,poukładać dodatki.Piec 20 minut w tem.220 stopni.
    Ta porcja jest na wielką blachę taką jak z piekarnika,ale można zrobić kilka placków lub zmniejszyć porcje,ogólnie zasada jest taka,że ile drożdży np.5 dag to 10 razy tyle mąki czyli 50 dag
     
  6. Megami

    Megami Bóg jest szaleńcem ;)

    Super, muszę wypróbować!

    A masz może jakiś przepis na dobry sos do pizzy?
     
  7. bada m.

    bada m. Fanka BB :)

    SOS do pizzy:
    pomidory z puszki (w lecie mogą być świeże)
    cebula.
    1-2 ząbki czosnku
    zioła prowansalski,sól,pieprz i szczypta cukru
    1-2 łyżeczki oliwy

    Pomidory pokroić dodać resztę składników i chwilę podusić lub na oliwie poddusić najpierw cebulę,póżniej pomidory i przyprawy,a na końcu czosnek( przez praskę),że by nie zrobił się gorzki

    Szybki sos do pizzy:
    2 łyżki koncentratu wymieszać z solą i pieprzem według uznania i rozcieńczyć kilkoma łyżkami wody
     
  8. Megami

    Megami Bóg jest szaleńcem ;)

    A ciasto nie musi być w cieple, żeby urosnąć? Pierwsze słyszę o lodówce ;) Drożdże suche czy świeże dodajesz?
     
  9. Nulini

    Nulini Po prostu szczęśliwa!

    Ciasto do pizzy jak z Pizza Hut
    - 500g mąki pszennej
    - 40g drożdży babuni
    - 250ml ciepłej wody
    - płaska łyżeczka soli
    - pół łyżeczki cukru
    - 2 łyżki oleju

    Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, dodać ok. 4 łyżki mąki, przykryć i odstawić na 15 minut, aż wyrosną.
    Do reszty mąki z solą wlać odczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jak za twarde - dodać wody),dolać olej i zagnieść.
    Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało rosnąć w rękach.
    Odstawić jeszcze na 10 minut - w tym czasie można przygotować sos pomidorowy do posmarowania ciasta.

    Sos pomidorowy:
    - koncentrat pomidorowy Pudliszki ziołowy (najlepszy)
    - zioła prowansalskie, oregano, bazylia - zalane wrzątkiem, żeby zmiękły
    - keczup (tyle samo, ile koncentratu 1:1)
    - czosnek granulowany, papryka ostra
    - sól – mała płaska łyżeczka
    - cukier – mała płaska łyżeczka
    - pieprz – do smaku

    Sos czosnkowy:
    - jogurt grecki z BIEDRONKI
    - świeży starty czosnek (3-4 ząbki)
    - trochę keczupu
    - łyżka majonezu (lub dwie ;-))
    - zioła prowansalskie, oregano, bazylia - zalane wrzątkiem, żeby zmiękły
    - vegeta, pieprz, czosnek granulowany



    Ciasto na pizzę sprawdzone i zawsze wychodzi, a sos czosnkowy - niebo w gębie (lata w biodrach ;-))
     
  10. reklama
  11. bada m.

    bada m. Fanka BB :)

    Megami drożdże świeże, a ciasto urośnie w lodówce,drożdżówkę z kruszonką na słodko też zaczyn trzymam w lodówce,zawsze urośnie :happy:

    Nulini moje też zawsze wychodzi :tak: a lubie je dla tego,że wyrabiam robotem wkładam do lodówki i mogę iść po dzieci do szkoły,a jak wracam to tylko 25 minut i jemy
     
    Ostatnia edycja: 30 Maj 2014
  12. jezyk

    jezyk Fan(ka)

    bada- na pewno wypróbuję ciasto
    nulini- a od Ciebie ściągnę sos czosnkowy, uwielbiam!!!
     

Poleć forum