Ciasto do pizzy jak z Pizza Hut
- 500g mąki pszennej
- 40g drożdży babuni
- 250ml ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, dodać ok. 4 łyżki mąki, przykryć i odstawić na 15 minut, aż wyrosną.
Do reszty mąki z solą wlać odczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jak za twarde - dodać wody),dolać olej i zagnieść.
Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało rosnąć w rękach.
Odstawić jeszcze na 10 minut - w tym czasie można przygotować sos pomidorowy do posmarowania ciasta.
Sos pomidorowy:
- koncentrat pomidorowy Pudliszki ziołowy (najlepszy)
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia - zalane wrzątkiem, żeby zmiękły
- keczup (tyle samo, ile koncentratu 1:1)
- czosnek granulowany, papryka ostra
- sól – mała płaska łyżeczka
- cukier – mała płaska łyżeczka
- pieprz – do smaku
Sos czosnkowy:
- jogurt grecki z BIEDRONKI
- świeży starty czosnek (3-4 ząbki)
- trochę keczupu
- łyżka majonezu (lub dwie ;-))
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia - zalane wrzątkiem, żeby zmiękły
- vegeta, pieprz, czosnek granulowany
Ciasto na pizzę sprawdzone i zawsze wychodzi, a sos czosnkowy - niebo w gębie (lata w biodrach ;-))