reklama

Przepisy ...

Temat na forum 'Dzieci urodzone w październiku 2006' rozpoczęty przez Moniqa, 11 Styczeń 2008.

  1. Moniqa

    Moniqa i moje dwie połówki :)

    Dziewczynki jako, że większość z Nas zaczęła gotowac jedzonka dla maluchów przejżałam wczoraj cały wątek "ABC..." i przekopiowałam wszystkie przepisy które zostały podane ...
    myśle że wątek sie przyda ... a jeśli nie to Mamuśka usunie ;)

    Przepisy Gufi


    Kisiel


    podgrzewam ok. 100 ml soku albo zmiksowanych owoców z woda. w oddzielnej szklance mam wodę ciepłą i dodaje do niej tak ok. łyżeczkę maki ziemniaczanej + trochę mleka modyfikowanego albo złotko ugotowane na twardo. Potem dodaje do soczku i mam kisielek

    Budyń


    przygotowuje mleko (ok. 150 ml), potem powoli dolewam je do polowy słoiczka owocków aż zrobi się jednolita masa. do tego mąka ziemniaczana i podgrzewam aż zgęstnieje.

    sosik

    robię pomidorowy z warzywami (marchewka, cukinia, brokuły, kalafiorek itp.) albo koperkowy (wywar z warzyw, zabielany śmietanka i zagęszczony mąką + koperek)

    pulpeciki

    ja robię pulpety tak: mielone mięsko surowe, żółtko i kaszka manna. formuje pulpety i gotuje w bulionie warzywnym. przepis wzięty z babycook.

    Babeczki z szynką i serem

    Składniki
    - 300 g mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - sól
    - szczypta cukru
    - gałka muszkatołowa
    - roztrzepane jajko
    - szklanka mleka
    - 75 g rozpuszczonego masła 100 g pieczonej szynki l 100 g żółtego sera Sposób przyrządzania:

    Szynkę i ser pokroić w drobną kostkę.
    Natłuścić foremki do muffinów i rozgrzać piekarnik do 190°C.
    Wymieszać mąkę z proszkiem, solą, cukrem i gałką muszkatołową. Osobno wymieszać mleko z jajkiem i masłem. Połączyć mąkę z mokrymi składnikami, szybko wymieszać, dodać szynkę i ser.
    Napełnić mokrą masą 12 foremek do wysokości 3/4 i piec ok. 25 minut. Wyjąć z formy, póki są gorące, i ostudzić.

    Omelt - dzis zrobie na kolacje dla malej. podduszee pomidorka, groszek zielony, szyneczke, potem wleje na to ubite jajka z bazylia i posypie zotlym serem. to wlasciwie taki placek jajeczny, ktory robie tez czasem dla nas

    Przysmak serowy
    - pół szklanki twarogu
    - 2 łyżki mleka
    - 2 łyżki startego sera zoltego
    - 3 łyżki ugotowanego groszku
    - 2 łyżki drobno pokrojonej i ugotowanej marchwi
    - olej do natłuszczenia żaroodpornej miseczki


    Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj żaroodporną miseczkę. Wymieszaj dokładnie lub zmiksuj mleko z serami. Dodaj groszek i marchew, wszystko razem wymieszaj. Przełóż masę do żaroodpornej miseczki. Posyp z wierzchu serem. Zapiekaj przez chwilę, aż ser się roztopi.


    pomidorki wrzucam na maselko - potrzeba tylko troche, bo puszczaja szybko wode. i dlatego tylko pare minut dusze zanim zrobi sie woda, a wlasciwie to bardziej je podgrzewam niz dusze. jajka ubijam widelcem z odrobina mleka.


    Przepisy Katki



    Przystawka


    zmiksowałam banana brzoskwinie i zalałam jogurtem naturalnym

    Pasta jajeczna


    Żółtko ucieracie z masłem, dodajecie trosze koperku

    Budyń


    Ja budyń zrobiłam tak, zagotowałam wodę z mąką ziemniaczaną, jak się zrobiła taka galareta, to dodałam mleko.

    pulpeciki

    ja robię tak
    z surowego: mieso ,starta cebulka lub podduszona na maśle, jajo, oregano, majeranek, papryka, namoczona bułeczka albo bulka tarta do środka, obtaczam to w mace i gotuje albo na rosołku albo na wodzie - potem robię w sosach ,pomidorowym, koperkowym, pietruszkowym.

    tez są dobre pulpeciki z gotowanego mieska tak powiedzmy 40 dkg- gotowane miesko z zupki mielicie, dodajecie wszystko jak na pulpety/mielone normalne, potem w bulce tartej obtaczacie i obsmażacie. Następnie na ten tłuszczyk wrzucacie z 4 pokrojonych w krążki porów i przesmażacie. Wrzucacie spowrotem pulpeciki i następnie zalewacie rosołkiem lub woda, dodajecie pomidory z puszki, koncentrat. Dusicie chwilkę dosłownie. Z ryżem najlepsze. do tego brokuły, mniam.
     
  2. Moniqa

    Moniqa i moje dwie połówki :)

    Przepisy Elisabeth


    Kisiel


    Jabłko i brzoskwinię obrałam i pokroiłam w kostkę. po zagotowaniu wody wrzuciłam do wrzątku owoce i gotowałam do miękkości (dosyć krótko to trwało). Ugotowane owoce zmiksowałam i dodałam do nich łyżkę mąki ziemniaczanej uprzednio rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Po rozmieszaniu doprowadziłam jeszcze raz do wrzenia i po ostudzeniu masz gotowy kisielek.

    Jajecznica


    Mam taki mały garnuszek, stawiam go na gazie, wlewam wody do środka, nie za dużo, na tym garnczku stawiam miseczkę (z melaminy) z rozbitym jajkiem i czekam aż się zsiądzie, od czasu do czasu mieszając.

    Przepisy Agnieszki18


    Budyń


    150ml mleka, połowę zagotowuję, w drugiej części rozmieszam sobie łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dolewam do tego zagotowanego i zagotowuję razem i jak już mam budyń to dopiero dodaję owoce (żywe- jabłko, maliny, borówki, lub ze słoiczka)

    Przepisy Milkshake


    Pulpeciki


    gotuje miesko (kawalątek): np. kurczak, jagnięcia, cielęcina... wyjmuje mięsko i je miksuje blenderem, dodaje żółtko, trochę soli i odrobinkę kleiku kukurydzianego Nestle.
    Później formuje maleńkie kuleczki (takie by Olek mógł chapnąć na raz) i otaczam w kleiku by się nie przylepiły do podłoża.
    W międzyczasie gotuje jarzynki, tak jak na zupkę (w tym wywarze).Gdy są gotowe dziubam je widelcem na papkę, wrzucam te pulpeciki do tej papki warzywnej i gotuje jeszcze chwile (bo w mięsku jest jajko). PYCHOTKA


    Przepisy Asiuk


    Pstrąg na parze


    pstrąga tak po prostu cały wypatroszony do środka przyprawy (pieprz, majeranek) świeżą zieloną pietruszkę i margarynę w dużej ilości oraz cebulkę pokrojoną w talarki) i tyle- 40 minut na parze. Marchewkę i pietruszkę w plasterki kroimy takie ok. 5 mm grube, brokuły w różyczki- wszystko bez przypraw.

    Przepisy Iki


    schabik dla rodziców ;)

    Piekę go w rękawie obłożonego kwaśnymi jabłkami. Przedtem nacieram mięso solą, majerankiem i czosnkiem i tak leżakuje cała noc w lodówce. Przed pieczeniem nacieram musztardą. Nie umiem piec żadnego innego mięsa.

    Przepisy Kajenki


    pulpety dla alergików

    Do zmielonego mięsa (ok. 150g) dodałam 2 żółtka z jajka przepiórczego, 2 łyżeczki namoczonej w nutrii kaszki ryżowej, łyżeczkę suchego kleiku ryżowego, troszkę soli i podzieliłam na 2 części- do jednej dałam posiekanego koperku i ociupinkę białego pieprzu a do drugiej ugotowana, przetarta różyczkę brokuła. Jedno ugotowałam w sosie koperkowym (woda, sól, biały pieprz, koperek, mąka ziemniaczana) , drugie w sosie brokułowym (woda, rozdrobniony brokuł, mąka ziemniaczana).
     
  3. reklama
  4. Kasia Irlandka

    Kasia Irlandka 10/2006 06/2009 :)

    Napisał iwona.c28 [​IMG]
    Ja mam :
    słoik seleru zaprawowego z marchwią
    szczypiorek
    2 jajka na twardo
    ogórek zielony świeży
    kukurydza w puszce
    majonez
    sól pieprz

    Seler i kukurydzę odcedzasz, a resztę kroisz w kostkę. Wszystko razem mieszasz dodajesz sól i pieprz do smaku i ze 2-3 łyżki majonezu. Pychotka:tak:

    Przepis naszej Iwonki znaleziony na wątku Mamy będące w domu
    POLECAM :tak:
     
  5. elisabeth

    elisabeth Październik '06 i '09

    Ciasto na pizze (zawsze mi wychodzi i nawet kilka osób chwaliło, że jest dobre:biggrin2:)

    SKŁADNIKI:


    400 g mąki
    40 g drożdży
    szklanka wody (ja daję zamiast wody mleko)
    2 łyżki oliwy/ oleju
    szczypta soli

    PRZYGOTOWANIE:

    Drożdże rozprowadza się w pół szklanki letniej wody (lub mleku). Mąkę miesza sie z solą, resztą wody (mleka), dodaje drożdże i wyrabia starannie. Następnie wlewa się oliwę i dalej wyrabia, aż ciasto stanie się gładkie. Przykryte szmatką ciasto odstawia się w ciepłe miejsce tak aby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Ja żeby ten proces przyspieszyć wstawiam miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do ok40-50 stopni. Jak wyrośnie ciasto, wałkujemy, dekorujemy dodatkami według uznania i mniam, mniam...

    SMACZNEGO!!!
     
  6. monika3

    monika3 Mama Amelki i Filipka

    BARDZO Was proszę podpowiedzcie mi jaką sałatkę zrobić na grila...do mięsa, skrzydełek ??
     
  7. ewa28z

    ewa28z Fanka BB :)

    Moniko ja bym zrobila taka wiosenna pomidor szczypior zodkiewka salata ogorek koperek:-)
     
  8. kajenka

    kajenka Fanka BB :)

    :tak:
    Jesli ma byc duzo osob, to proponuje zamiast salaty kapuste pekinska. Wyjdzie wiecej i przyoszczedzisz na wciaz drogich innych warzywach;-):tak: Polej to sosem vinegret (czy jak to sie pisze;-)), lub takim ziolowym Knorra:tak:
     
  9. monika3

    monika3 Mama Amelki i Filipka

    Dziękuję :-)...jak zawsze można na was liczyć :tak::tak:
     
  10. reklama
  11. gufi

    gufi Październikowa Mama'06 Fan(ka)

    ja robie taka specjalna pikantna - moze byc jako druga, bo duzo jej zjesc nie mozna, ale pasuje do mieska:
    ogorek malosolny
    pomidor
    ogorek swiezy
    rzodkiewki
    cebula
    czosnek
    pieprz
    sos ketchupowy - ketchup pikantny, oliwa, ziola
     
  12. rudykot2

    rudykot2 Mama Franka Baranka

    To do grilla polecam taki sosik:
    - duży kubek jogurtu naturalnego
    - 2 stołowe łyżki majonezu
    - przyprawa curry, czosnek w proszku, pieprz, sól i odrobina cukru, moze byc tez kurkuma dla uzyskania żółtego kolorku
    - pęczek koperku
    Jogurt zmieszac z majonezem, dodac curry ( ja daje początkowo 2 łyżeczki od herbaty, łyżeczke czosnku, sól, pieprz, cukier i kurkuma z rozumem do smaku)
    Koperek posiekac i dodac do sosu.
    Poczekac z pół godziny az przyprawy sie rozejdą, spróbowac i dodać tego czego brakuje.
    Sos ten jest hitem poprzedniego lata, świetnie smakuje z każdym mięskiem, kiełbacha czy kaszanka, a ja dodaję go do surowych posiekanych warzyw.
    Polecam - rewelka:)
     

Poleć forum