reklama
Forum BabyBoom.pl

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, umiera młoda mama. To koleżanka jednej z naszych moderatorek @89katia. Być może uda sie ocalić jej życie, ale (jak zawsze) potrzba na to pieniędzy. I to nie za miesiąc, nie za dwa, tylko teraz. Dorzuć się do zbiórki. Każda wpłata, nawet ta symboliczna daje jej większą nadzieję, że wróci do swoich maluszków. Dziękuję. aniaslu Poznaj Anię i jej dzieci. I podejmij decyzję.

reklama

Przepisy ...

Moniqa

i moje dwie połówki :)
Dołączył(a)
16 Maj 2005
Postów
8 273
Rozwiązania
0
Dziewczynki jako, że większość z Nas zaczęła gotowac jedzonka dla maluchów przejżałam wczoraj cały wątek "ABC..." i przekopiowałam wszystkie przepisy które zostały podane ...
myśle że wątek sie przyda ... a jeśli nie to Mamuśka usunie ;)

Przepisy Gufi


Kisiel


podgrzewam ok. 100 ml soku albo zmiksowanych owoców z woda. w oddzielnej szklance mam wodę ciepłą i dodaje do niej tak ok. łyżeczkę maki ziemniaczanej + trochę mleka modyfikowanego albo złotko ugotowane na twardo. Potem dodaje do soczku i mam kisielek

Budyń


przygotowuje mleko (ok. 150 ml), potem powoli dolewam je do polowy słoiczka owocków aż zrobi się jednolita masa. do tego mąka ziemniaczana i podgrzewam aż zgęstnieje.

sosik

robię pomidorowy z warzywami (marchewka, cukinia, brokuły, kalafiorek itp.) albo koperkowy (wywar z warzyw, zabielany śmietanka i zagęszczony mąką + koperek)

pulpeciki

ja robię pulpety tak: mielone mięsko surowe, żółtko i kaszka manna. formuje pulpety i gotuje w bulionie warzywnym. przepis wzięty z babycook.

Babeczki z szynką i serem

Składniki
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- szczypta cukru
- gałka muszkatołowa
- roztrzepane jajko
- szklanka mleka
- 75 g rozpuszczonego masła 100 g pieczonej szynki l 100 g żółtego sera Sposób przyrządzania:

Szynkę i ser pokroić w drobną kostkę.
Natłuścić foremki do muffinów i rozgrzać piekarnik do 190°C.
Wymieszać mąkę z proszkiem, solą, cukrem i gałką muszkatołową. Osobno wymieszać mleko z jajkiem i masłem. Połączyć mąkę z mokrymi składnikami, szybko wymieszać, dodać szynkę i ser.
Napełnić mokrą masą 12 foremek do wysokości 3/4 i piec ok. 25 minut. Wyjąć z formy, póki są gorące, i ostudzić.

Omelt - dzis zrobie na kolacje dla malej. podduszee pomidorka, groszek zielony, szyneczke, potem wleje na to ubite jajka z bazylia i posypie zotlym serem. to wlasciwie taki placek jajeczny, ktory robie tez czasem dla nas

Przysmak serowy
- pół szklanki twarogu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki startego sera zoltego
- 3 łyżki ugotowanego groszku
- 2 łyżki drobno pokrojonej i ugotowanej marchwi
- olej do natłuszczenia żaroodpornej miseczki


Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj żaroodporną miseczkę. Wymieszaj dokładnie lub zmiksuj mleko z serami. Dodaj groszek i marchew, wszystko razem wymieszaj. Przełóż masę do żaroodpornej miseczki. Posyp z wierzchu serem. Zapiekaj przez chwilę, aż ser się roztopi.


pomidorki wrzucam na maselko - potrzeba tylko troche, bo puszczaja szybko wode. i dlatego tylko pare minut dusze zanim zrobi sie woda, a wlasciwie to bardziej je podgrzewam niz dusze. jajka ubijam widelcem z odrobina mleka.


Przepisy Katki



Przystawka


zmiksowałam banana brzoskwinie i zalałam jogurtem naturalnym

Pasta jajeczna


Żółtko ucieracie z masłem, dodajecie trosze koperku

Budyń


Ja budyń zrobiłam tak, zagotowałam wodę z mąką ziemniaczaną, jak się zrobiła taka galareta, to dodałam mleko.

pulpeciki

ja robię tak
z surowego: mieso ,starta cebulka lub podduszona na maśle, jajo, oregano, majeranek, papryka, namoczona bułeczka albo bulka tarta do środka, obtaczam to w mace i gotuje albo na rosołku albo na wodzie - potem robię w sosach ,pomidorowym, koperkowym, pietruszkowym.

tez są dobre pulpeciki z gotowanego mieska tak powiedzmy 40 dkg- gotowane miesko z zupki mielicie, dodajecie wszystko jak na pulpety/mielone normalne, potem w bulce tartej obtaczacie i obsmażacie. Następnie na ten tłuszczyk wrzucacie z 4 pokrojonych w krążki porów i przesmażacie. Wrzucacie spowrotem pulpeciki i następnie zalewacie rosołkiem lub woda, dodajecie pomidory z puszki, koncentrat. Dusicie chwilkę dosłownie. Z ryżem najlepsze. do tego brokuły, mniam.
 
reklama

Moniqa

i moje dwie połówki :)
Dołączył(a)
16 Maj 2005
Postów
8 273
Rozwiązania
0
Przepisy Elisabeth


Kisiel


Jabłko i brzoskwinię obrałam i pokroiłam w kostkę. po zagotowaniu wody wrzuciłam do wrzątku owoce i gotowałam do miękkości (dosyć krótko to trwało). Ugotowane owoce zmiksowałam i dodałam do nich łyżkę mąki ziemniaczanej uprzednio rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Po rozmieszaniu doprowadziłam jeszcze raz do wrzenia i po ostudzeniu masz gotowy kisielek.

Jajecznica


Mam taki mały garnuszek, stawiam go na gazie, wlewam wody do środka, nie za dużo, na tym garnczku stawiam miseczkę (z melaminy) z rozbitym jajkiem i czekam aż się zsiądzie, od czasu do czasu mieszając.

Przepisy Agnieszki18


Budyń


150ml mleka, połowę zagotowuję, w drugiej części rozmieszam sobie łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dolewam do tego zagotowanego i zagotowuję razem i jak już mam budyń to dopiero dodaję owoce (żywe- jabłko, maliny, borówki, lub ze słoiczka)

Przepisy Milkshake


Pulpeciki


gotuje miesko (kawalątek): np. kurczak, jagnięcia, cielęcina... wyjmuje mięsko i je miksuje blenderem, dodaje żółtko, trochę soli i odrobinkę kleiku kukurydzianego Nestle.
Później formuje maleńkie kuleczki (takie by Olek mógł chapnąć na raz) i otaczam w kleiku by się nie przylepiły do podłoża.
W międzyczasie gotuje jarzynki, tak jak na zupkę (w tym wywarze).Gdy są gotowe dziubam je widelcem na papkę, wrzucam te pulpeciki do tej papki warzywnej i gotuje jeszcze chwile (bo w mięsku jest jajko). PYCHOTKA


Przepisy Asiuk


Pstrąg na parze


pstrąga tak po prostu cały wypatroszony do środka przyprawy (pieprz, majeranek) świeżą zieloną pietruszkę i margarynę w dużej ilości oraz cebulkę pokrojoną w talarki) i tyle- 40 minut na parze. Marchewkę i pietruszkę w plasterki kroimy takie ok. 5 mm grube, brokuły w różyczki- wszystko bez przypraw.

Przepisy Iki


schabik dla rodziców ;)

Piekę go w rękawie obłożonego kwaśnymi jabłkami. Przedtem nacieram mięso solą, majerankiem i czosnkiem i tak leżakuje cała noc w lodówce. Przed pieczeniem nacieram musztardą. Nie umiem piec żadnego innego mięsa.

Przepisy Kajenki


pulpety dla alergików

Do zmielonego mięsa (ok. 150g) dodałam 2 żółtka z jajka przepiórczego, 2 łyżeczki namoczonej w nutrii kaszki ryżowej, łyżeczkę suchego kleiku ryżowego, troszkę soli i podzieliłam na 2 części- do jednej dałam posiekanego koperku i ociupinkę białego pieprzu a do drugiej ugotowana, przetarta różyczkę brokuła. Jedno ugotowałam w sosie koperkowym (woda, sól, biały pieprz, koperek, mąka ziemniaczana) , drugie w sosie brokułowym (woda, rozdrobniony brokuł, mąka ziemniaczana).
 

Kasia Irlandka

10/2006 06/2009 :)
Dołączył(a)
28 Marzec 2007
Postów
3 476
Miasto
Gdzies, lecz nie wiadomo gdzie
Rozwiązania
0
Napisał iwona.c28
Ja mam :
słoik seleru zaprawowego z marchwią
szczypiorek
2 jajka na twardo
ogórek zielony świeży
kukurydza w puszce
majonez
sól pieprz

Seler i kukurydzę odcedzasz, a resztę kroisz w kostkę. Wszystko razem mieszasz dodajesz sól i pieprz do smaku i ze 2-3 łyżki majonezu. Pychotka:tak:

Przepis naszej Iwonki znaleziony na wątku Mamy będące w domu
POLECAM :tak:
 

elisabeth

Październik '06 i '09
Dołączył(a)
7 Luty 2007
Postów
4 427
Rozwiązania
0
Ciasto na pizze (zawsze mi wychodzi i nawet kilka osób chwaliło, że jest dobre:biggrin2:)

SKŁADNIKI:


400 g mąki
40 g drożdży
szklanka wody (ja daję zamiast wody mleko)
2 łyżki oliwy/ oleju
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozprowadza się w pół szklanki letniej wody (lub mleku). Mąkę miesza sie z solą, resztą wody (mleka), dodaje drożdże i wyrabia starannie. Następnie wlewa się oliwę i dalej wyrabia, aż ciasto stanie się gładkie. Przykryte szmatką ciasto odstawia się w ciepłe miejsce tak aby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Ja żeby ten proces przyspieszyć wstawiam miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do ok40-50 stopni. Jak wyrośnie ciasto, wałkujemy, dekorujemy dodatkami według uznania i mniam, mniam...

SMACZNEGO!!!
 

monika3

Mama Amelki i Filipka
Dołączył(a)
6 Listopad 2005
Postów
7 463
Rozwiązania
0
BARDZO Was proszę podpowiedzcie mi jaką sałatkę zrobić na grila...do mięsa, skrzydełek ??
 

ewa28z

Fanka BB :)
Dołączył(a)
28 Luty 2008
Postów
788
Miasto
Góra Kalwaria
Rozwiązania
0
Moniko ja bym zrobila taka wiosenna pomidor szczypior zodkiewka salata ogorek koperek:-)
 

kajenka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
17 Sierpień 2006
Postów
1 909
Rozwiązania
0
Moniko ja bym zrobila taka wiosenna pomidor szczypior rzodkiewka salata ogorek koperek:-)
:tak:
Jesli ma byc duzo osob, to proponuje zamiast salaty kapuste pekinska. Wyjdzie wiecej i przyoszczedzisz na wciaz drogich innych warzywach;-):tak: Polej to sosem vinegret (czy jak to sie pisze;-)), lub takim ziolowym Knorra:tak:
 

monika3

Mama Amelki i Filipka
Dołączył(a)
6 Listopad 2005
Postów
7 463
Rozwiązania
0
Dziękuję :-)...jak zawsze można na was liczyć :tak::tak:
 

gufi

Październikowa Mama'06 Fan(ka)
Dołączył(a)
16 Maj 2006
Postów
4 125
Miasto
Łódź/Pabianice
Rozwiązania
0
ja robie taka specjalna pikantna - moze byc jako druga, bo duzo jej zjesc nie mozna, ale pasuje do mieska:
ogorek malosolny
pomidor
ogorek swiezy
rzodkiewki
cebula
czosnek
pieprz
sos ketchupowy - ketchup pikantny, oliwa, ziola
 
reklama

rudykot2

Mama Franka Baranka
Dołączył(a)
13 Marzec 2006
Postów
753
Miasto
Wronki - Wielkopolska
Rozwiązania
0
To do grilla polecam taki sosik:
- duży kubek jogurtu naturalnego
- 2 stołowe łyżki majonezu
- przyprawa curry, czosnek w proszku, pieprz, sól i odrobina cukru, moze byc tez kurkuma dla uzyskania żółtego kolorku
- pęczek koperku
Jogurt zmieszac z majonezem, dodac curry ( ja daje początkowo 2 łyżeczki od herbaty, łyżeczke czosnku, sól, pieprz, cukier i kurkuma z rozumem do smaku)
Koperek posiekac i dodac do sosu.
Poczekac z pół godziny az przyprawy sie rozejdą, spróbowac i dodać tego czego brakuje.
Sos ten jest hitem poprzedniego lata, świetnie smakuje z każdym mięskiem, kiełbacha czy kaszanka, a ja dodaję go do surowych posiekanych warzyw.
Polecam - rewelka:)
 

Polecamy

null

Nowe wątki

reklama

Nowe pytania

Do góry