Moniqa
i moje dwie połówki :)
- Dołączył(a)
- 16 Maj 2005
- Postów
- 8 273
Dziewczynki jako, że większość z Nas zaczęła gotowac jedzonka dla maluchów przejżałam wczoraj cały wątek "ABC..." i przekopiowałam wszystkie przepisy które zostały podane ...
myśle że wątek sie przyda ... a jeśli nie to Mamuśka usunie
Przepisy Gufi
Kisiel
podgrzewam ok. 100 ml soku albo zmiksowanych owoców z woda. w oddzielnej szklance mam wodę ciepłą i dodaje do niej tak ok. łyżeczkę maki ziemniaczanej + trochę mleka modyfikowanego albo złotko ugotowane na twardo. Potem dodaje do soczku i mam kisielek
Budyń
przygotowuje mleko (ok. 150 ml), potem powoli dolewam je do polowy słoiczka owocków aż zrobi się jednolita masa. do tego mąka ziemniaczana i podgrzewam aż zgęstnieje.
sosik
robię pomidorowy z warzywami (marchewka, cukinia, brokuły, kalafiorek itp.) albo koperkowy (wywar z warzyw, zabielany śmietanka i zagęszczony mąką + koperek)
pulpeciki
ja robię pulpety tak: mielone mięsko surowe, żółtko i kaszka manna. formuje pulpety i gotuje w bulionie warzywnym. przepis wzięty z babycook.
Babeczki z szynką i serem
Składniki
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- szczypta cukru
- gałka muszkatołowa
- roztrzepane jajko
- szklanka mleka
- 75 g rozpuszczonego masła 100 g pieczonej szynki l 100 g żółtego sera Sposób przyrządzania:
Szynkę i ser pokroić w drobną kostkę.
Natłuścić foremki do muffinów i rozgrzać piekarnik do 190°C.
Wymieszać mąkę z proszkiem, solą, cukrem i gałką muszkatołową. Osobno wymieszać mleko z jajkiem i masłem. Połączyć mąkę z mokrymi składnikami, szybko wymieszać, dodać szynkę i ser.
Napełnić mokrą masą 12 foremek do wysokości 3/4 i piec ok. 25 minut. Wyjąć z formy, póki są gorące, i ostudzić.
Omelt - dzis zrobie na kolacje dla malej. podduszee pomidorka, groszek zielony, szyneczke, potem wleje na to ubite jajka z bazylia i posypie zotlym serem. to wlasciwie taki placek jajeczny, ktory robie tez czasem dla nas
Przysmak serowy
- pół szklanki twarogu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki startego sera zoltego
- 3 łyżki ugotowanego groszku
- 2 łyżki drobno pokrojonej i ugotowanej marchwi
- olej do natłuszczenia żaroodpornej miseczki
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj żaroodporną miseczkę. Wymieszaj dokładnie lub zmiksuj mleko z serami. Dodaj groszek i marchew, wszystko razem wymieszaj. Przełóż masę do żaroodpornej miseczki. Posyp z wierzchu serem. Zapiekaj przez chwilę, aż ser się roztopi.
pomidorki wrzucam na maselko - potrzeba tylko troche, bo puszczaja szybko wode. i dlatego tylko pare minut dusze zanim zrobi sie woda, a wlasciwie to bardziej je podgrzewam niz dusze. jajka ubijam widelcem z odrobina mleka.
Przepisy Katki
Przystawka
zmiksowałam banana brzoskwinie i zalałam jogurtem naturalnym
Pasta jajeczna
Żółtko ucieracie z masłem, dodajecie trosze koperku
Budyń
Ja budyń zrobiłam tak, zagotowałam wodę z mąką ziemniaczaną, jak się zrobiła taka galareta, to dodałam mleko.
pulpeciki
ja robię tak
z surowego: mieso ,starta cebulka lub podduszona na maśle, jajo, oregano, majeranek, papryka, namoczona bułeczka albo bulka tarta do środka, obtaczam to w mace i gotuje albo na rosołku albo na wodzie - potem robię w sosach ,pomidorowym, koperkowym, pietruszkowym.
tez są dobre pulpeciki z gotowanego mieska tak powiedzmy 40 dkg- gotowane miesko z zupki mielicie, dodajecie wszystko jak na pulpety/mielone normalne, potem w bulce tartej obtaczacie i obsmażacie. Następnie na ten tłuszczyk wrzucacie z 4 pokrojonych w krążki porów i przesmażacie. Wrzucacie spowrotem pulpeciki i następnie zalewacie rosołkiem lub woda, dodajecie pomidory z puszki, koncentrat. Dusicie chwilkę dosłownie. Z ryżem najlepsze. do tego brokuły, mniam.
myśle że wątek sie przyda ... a jeśli nie to Mamuśka usunie
Przepisy Gufi
Kisiel
podgrzewam ok. 100 ml soku albo zmiksowanych owoców z woda. w oddzielnej szklance mam wodę ciepłą i dodaje do niej tak ok. łyżeczkę maki ziemniaczanej + trochę mleka modyfikowanego albo złotko ugotowane na twardo. Potem dodaje do soczku i mam kisielek
Budyń
przygotowuje mleko (ok. 150 ml), potem powoli dolewam je do polowy słoiczka owocków aż zrobi się jednolita masa. do tego mąka ziemniaczana i podgrzewam aż zgęstnieje.
sosik
robię pomidorowy z warzywami (marchewka, cukinia, brokuły, kalafiorek itp.) albo koperkowy (wywar z warzyw, zabielany śmietanka i zagęszczony mąką + koperek)
pulpeciki
ja robię pulpety tak: mielone mięsko surowe, żółtko i kaszka manna. formuje pulpety i gotuje w bulionie warzywnym. przepis wzięty z babycook.
Babeczki z szynką i serem
Składniki
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- szczypta cukru
- gałka muszkatołowa
- roztrzepane jajko
- szklanka mleka
- 75 g rozpuszczonego masła 100 g pieczonej szynki l 100 g żółtego sera Sposób przyrządzania:
Szynkę i ser pokroić w drobną kostkę.
Natłuścić foremki do muffinów i rozgrzać piekarnik do 190°C.
Wymieszać mąkę z proszkiem, solą, cukrem i gałką muszkatołową. Osobno wymieszać mleko z jajkiem i masłem. Połączyć mąkę z mokrymi składnikami, szybko wymieszać, dodać szynkę i ser.
Napełnić mokrą masą 12 foremek do wysokości 3/4 i piec ok. 25 minut. Wyjąć z formy, póki są gorące, i ostudzić.
Omelt - dzis zrobie na kolacje dla malej. podduszee pomidorka, groszek zielony, szyneczke, potem wleje na to ubite jajka z bazylia i posypie zotlym serem. to wlasciwie taki placek jajeczny, ktory robie tez czasem dla nas
Przysmak serowy
- pół szklanki twarogu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki startego sera zoltego
- 3 łyżki ugotowanego groszku
- 2 łyżki drobno pokrojonej i ugotowanej marchwi
- olej do natłuszczenia żaroodpornej miseczki
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj żaroodporną miseczkę. Wymieszaj dokładnie lub zmiksuj mleko z serami. Dodaj groszek i marchew, wszystko razem wymieszaj. Przełóż masę do żaroodpornej miseczki. Posyp z wierzchu serem. Zapiekaj przez chwilę, aż ser się roztopi.
pomidorki wrzucam na maselko - potrzeba tylko troche, bo puszczaja szybko wode. i dlatego tylko pare minut dusze zanim zrobi sie woda, a wlasciwie to bardziej je podgrzewam niz dusze. jajka ubijam widelcem z odrobina mleka.
Przepisy Katki
Przystawka
zmiksowałam banana brzoskwinie i zalałam jogurtem naturalnym
Pasta jajeczna
Żółtko ucieracie z masłem, dodajecie trosze koperku
Budyń
Ja budyń zrobiłam tak, zagotowałam wodę z mąką ziemniaczaną, jak się zrobiła taka galareta, to dodałam mleko.
pulpeciki
ja robię tak
z surowego: mieso ,starta cebulka lub podduszona na maśle, jajo, oregano, majeranek, papryka, namoczona bułeczka albo bulka tarta do środka, obtaczam to w mace i gotuje albo na rosołku albo na wodzie - potem robię w sosach ,pomidorowym, koperkowym, pietruszkowym.
tez są dobre pulpeciki z gotowanego mieska tak powiedzmy 40 dkg- gotowane miesko z zupki mielicie, dodajecie wszystko jak na pulpety/mielone normalne, potem w bulce tartej obtaczacie i obsmażacie. Następnie na ten tłuszczyk wrzucacie z 4 pokrojonych w krążki porów i przesmażacie. Wrzucacie spowrotem pulpeciki i następnie zalewacie rosołkiem lub woda, dodajecie pomidory z puszki, koncentrat. Dusicie chwilkę dosłownie. Z ryżem najlepsze. do tego brokuły, mniam.