Sałatki
pora, jajka kukurydza zolty ser mozna dodac tez groszku, majonez i przyprawy
Pore kroimy w plasterki cienkie zasypujemy sola zeby zmiekla, jaj gotujemy kroimy w kosteczki dodajemy kukurydze z puszki do tego ser zolty starty i wszystko mieszamy z pora i dodajemy majonezu i przypraw.
Sałatka
pomidory czosnek i smietana
Pomidorki kroimy w cwiartki, czosnek albo kroimy albo wyciskamy ale tego czosnku musi byc bardzo duzo! czosnek mieszamy ze smietana i robi sie taki sosik.
W miseczce ukladamy pomidory i nakladamy sos i pozniej znow pomidory i znow sos, wszystko do lodowki i z godzinke trzymac zeby ten sos przeszedl. Mowie wam pycha jesli ktos lubi takie smaki
))
Sałatka z kurczakiem i ananasem
1 duży filet z kurczaka
1 puszka ananasa (najlepiej pokrojonego w plastry)
1 puszka kukurydzy
10 dkg rodzynek
majonez
sól i pieprz
2 łyżki oleju
Filet z kurczaka umyć i pokroić na bardzo drobne kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i upiec na rozgrzanym oleju tak, żeby był ładnego, złotego koloru. Po upieczeniu przestudzić. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, żeby nabrały miękkości. W dużej misce wymieszać kukurydzę, kurczaka, rodzynki i drobno pokrojonego ananasa (do krojenia w drobne kawałki lepiej się nadaje ananas w plastrach, ponieważ ten "w kawałkach" jest zbyt duży do sałatki, a niewygodny do krojenia). Następnie dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem schłodzić przez min. godzinę w lodówce. Doskonale smakuje bez żadnych dodatków albo ze świeżym chlebem, najlepiej ciemnym.
Sałatka "Udany grill"
4 średnie pomidory
kostka sera żółtego
kubek smietany
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Pomidory pokroić w ćwiartki, ser przetrzeć na tarce (na dużych oczkach), dodać śmietanę, czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na około 45 min, aby się przegryzła. Doskonale nadaje się do wszyskich grillowych przysmaków.
Sałatka selerowa z czosnkiem
3 słoiczki selera
puszka fasolki czerwonej
250 g sera żółtego
1-2 ząbki czosnku
majonez
sól
pieprz
Seler odsączyć, włożyć do naczynia, dodać fasolkę, ser przetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Dodać majonez, czosnek przecisnąć przez praskę. Doprawić solą i pieprzem, włożyć do lodówki na godzinę, żeby sałatka się przegryzła.
Sałatka
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 jajka ugotowane na twardo
4 małe kwaśne jabłka
15 dag żółtego sera ostrego
2 małe puszki tuńczyka
4 średnie cebule pokrojone w krążki (sparzyć)
ogórki kiszone pokrojone w kostkę
2 duże słoiki majonezu
Ziemniaki, jajka, jabłka, ser, cebule ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Układamy warstwy: ziemniaczki, cebula, żółty ser, tuńczyk, jajko, jabłko, ogórki. Po każdej warstwie smarujemy majonezem.
jajka faszerowane
dowolna ilość jajek ugotować na twardo np. 10
w miedzy czasie pokroić w drobną koseczkę 6 pieczarek i 2 cebule- podsmażyć na patelni i jak będą juz zarumenione dodać posiekaną pietruszkę
ugotowane jajka, najlepiej jeszcz ciepłe przekroić w skorupkach na pół, potrzebny będzie ostry nóż
później łyżeczką wybrać żółtko i białko, pozostawiając przy skorupce przezroczystą błonę
rozgneść widelcem zawartość jajek i dodać pieczrki, cebulke i pietruszkę
ponadziewać skorupki, przed podaniem obtoczyć w wtartej bułce i chwile podsmażyć na patelni