reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy

vici

mama Victor´a & Raphael`a
Dołączył(a)
11 Wrzesień 2006
Postów
11 195
Miasto
Austria-Leoben
No to zaraz powklejam co znajde na starym watku.Tam bedziemy komentowac a tu tylko przepisy wklejajmy:tak::tak:Tak jak w galerii i komentarzach
 
reklama
Rogaliki z jabłkami.
2 szklanki maki
1 kostka tłuszczu do pieczenia
1 szklanka kwasnej smietany
jabłka

skladniki wymieszac, zagniesc (jak co to dosypac ciut,ciasto nie moze sie kleic do rak)
wstawic na 45 min do lodówki, po czym rozwałkowac wyciąć kółka szklanką i włożyć plasterki jabłek, skleić. Piec do zrumienienia się, jak ostygną polukrować.
mmmmm palce lizać, z takiej 1 porcji dostałam 34 rogaliki, częśc wzięłam na wizytę sąsiedzką, resztę zjadł Michu, ja się załapałam na klika.


Mi ostatnio zasmakowały pulpeciki w rosołku.

Przepis: bierzemy mielone (najlepiej z indyka jak karmimy, bo podobno drób najlepszy) i robimy tak jak do kotletów, czyli wbijamy jajko, dajemy bułkę tartą (lub bułkę wymoczoną w mleku czy wodzie), jakieś przyprawy - sól, pieprz itp (pyszne są z przyprawą indyjską). No i jak ktoś chce to jakaś cebulka, szczypior (nie polecane dla mam karmiących). Mieszamy i formuujemy kuleczki. Najlepiej jak nie są zbyt duże. I to wrzucamy pojedynczo do gara z wrzącym się rosołkiem (domowy lub w kostkach). Następnie ustawiamy na malutki ogień i idziemy usiąść do komputera popisać cosik na BB :) Po jakiś 40 minutach (może być godzinka) możemy nałożyć sobie na talerz i ze smakiem zjeść. Czasami jak chcę aby była treściwsza to wrzucam makaronik. Aaa, i można zaprawić śmietaną - też pycha. Można też zaszaleć i robiąc kuleczki dawać do środka kostki sera.

Smacznego!!


A też polecam taki przepis.
Gotujemy ryż na sypko.A do tego pycha sos pierś z kurczaka podsmarzamy na patelnie dodajemy do tego pieczareczki troche cebulki,ogóreczek jak któraś chce i jak już można jesć papryczke to papryke i wszystko to dusimy na małym ogniu aż jest miekkie.I zaprawiamy to wszystko koncentratem pomidorowym.Przyprawy sól pieprz wentualnie jarzynka.
SMACZNEGO
 
Ja wczoraj kombinowałam co zrobić na obiadek i wykombinowałam tak:
1. Ugotowałam ryż w woreczku,
2. Pokroiłam cebulę w plasterki i zaczęłam ją dusić na małej ilości oliwy i większej ilości wody, potem wtarłam tam dwie marchewki (grube oczka), wrzuciłam dwa pomidorki pokrojone bez skórki, troche czerwonego Delikatu i to dusiłam, na koniec dałam troche koncentratu pomidorowego i łyżeczkę cukru. Dusiłam to dość długo, nie wiem może jakieś 20 min. aż wszysktko było mięciutkie a potem przetarłam to przez sitko i wyszedł mi superowy sos. Naprawdę pyszny.
3. Usmażyłam na patelni dwa kawałki filetu z indyka pokrojonego w kostkę.
4. Na talerz dałam ryż, na to mięsko i sosik.
Takie było pyszne że aż mi się uszy trzęsły ;D Zrobiłam niby na dwa dni ale wtrąbiłam wszystko taki żarłok ze mnie ;D :D
Polecam! Smacznego!


A ja polecam zapiekanke z kurczaka z makaronem. Gotowany makaron, lekko podduszone kawalki piersi z kurczaka, pieczarki, cebulke, zolty ser, kukurydze(jak nie szkodzi dziecku), i mozna dodac dodatkowo co kto lubi:))))sos ze smietanki i z koperkiem zapiec wszystko w piekarniku zaprawic wedlug wlasnych smakow:))) pycha caly dzien to jedlismy

A ja robie zapiekanke z makarony gotowanego obojętnie jaki.Dodaje podsmażone pieczarki,kiełbaske cebulke czasem papryke i na samym końcu dodaje ser tarty i zalewam to śmietanką lub jogurtem naturalnym z dodatkiem rozmieszanego jajka.oczywiście sól pieprze i przyprawa do pizzy na to.I wszystko ląduje w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

smacznego życze.


Tu macie odnosnik do miety
RECIPE: Mochito Recipe
 
Zapiekanka makaronowa

Składniki:
1 op. makaronu dowolny kształt
0,5 kg pieczarek
0,30 dag. boczku i kiełbaski
2 3 cebulki
1 op śmietany zagęszczonej
2 jajka
2 op. sosów do sałatek knorr
trochę sera tartego na posypanie wierzchu
sól pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy aby był aldente,pieczarki kroimy w plasterki podsmażamy na oleju cebulke kroimy w piórka boczek i kiełbaskę podsmażamy
Później wszystko razem mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego

sos:
wybijamy jajka do miseczki dodajemy 2 op.knorr mieszamy na jednolitą masę jak już jest jednolita masa dodajemy śmietanę i wszystko łączymy.
Na sam koniec to wylewamy na makaron i zasypujemy serem
Piec w piekarniku przez około 20 minut lub do rozpuszczenia się sera

Smacznego

 
Sałatka z ryżem i kurczakiem
Składniki
3 torebki ryżu lub 1,5 szkl ryżu
1 pierś z kurczaczka
1 ogórek świeży
2 papryki świeże dwa kolory
1 szczypiorek pęczek
majonez sól pieprz do smaku

Jak zrobić
pierś ugotować z warzywami,ryz ugotować na sypko
ogórka papryke i szczypiorek pokroić na drobno
dodać ryz i ugotowaną i pokrojoną pierś,
wszystko mieszamy i przyprawiamy


Pomidory zapiekane z mozarellą

1. 4 duze pomidorki
2.40-50 dkg mozarelli twardej
3.zielone pesto
4.Swieza bazylia.suszone oregano,suszona bazylia,czosnek granulowany.

Pomidorki kroimy wzdluz na plastru grubosci 0,5 cm ukladamy obok siebie w brytwance wylozonej folia aluminniowa posypujemy czosnkiem,bazylia i oregano nakladamy troche pesto tak z 2 cm2 mocarelle kroimy w troche grubsze plastry i kadziemy na doprawione pomidorki no i calosc laduje w nagrzanym okolo 180 stopni piekarniczku i pieczemy az nam mozarella sie stopi i odrobineczke ale naprawde ciut ciut przyrumieni(okolo 8 minutek) i trzeba uwazac bo nie kazda sie zarumieni i wtedy przegniemy z czasem.po wyjeciu kladziemy na kazdy plasterek po 2 listki swiezej bazylii i gotowe :biggrin2:
Uwaga bardzo gorace poczekac przed zjedzeniem ;-)

Sałatka z selera
2 słoiczki selera-najlepiej rolnik
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
3-4 jajka
30 dkg szynki gotowanej
majonez

Wszystko wymieszać i już gotowe,ja nie przyprawiam niczym.Szybka i smaczna sałateczka.Na wierzch można posypać porem pokrojonym (zielona część pora)jak ktoś lubi.

Pomidory faszerowane
Pomidorów tyle ile jest gości
Majonez
Groszek
Szynka
sól,pieprz
Pomidory wydrążyć,groszek,szynke i majonez wymieszać,przyprawić i gotowe.Ja na wierzchu robie kropki z majonezu albo kokardki z pora.

SAŁATKA Z BANANóW
-2 banany pokrojone w kostkę
-0,5 szklanki orzeszków solnych (polecam Feliksa)
-mała pierś kurczaka,obsypana obficie curry i upieczona,pokrojona w kostkę
-odrobinka majonezu

SAŁATKA CZOSNKOWA
puszka ananasa
20 dkg sera żółtego
10 dkg rodzynek
4 jabłka (najlepiej winne)
5 dużych ząbków czosnku
ok. 1 szklanki majonezu;
Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, jabłka pokroić w kostkę, rodzynki namoczyć i odsączyć, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem. Wszystko wrzucić do miski, dobrze wymieszać i odstawić na 30 min. do lodówki.
 
Sałatki
pora, jajka kukurydza zolty ser mozna dodac tez groszku, majonez i przyprawy
Pore kroimy w plasterki cienkie zasypujemy sola zeby zmiekla, jaj gotujemy kroimy w kosteczki dodajemy kukurydze z puszki do tego ser zolty starty i wszystko mieszamy z pora i dodajemy majonezu i przypraw.

Sałatka
pomidory czosnek i smietana
Pomidorki kroimy w cwiartki, czosnek albo kroimy albo wyciskamy ale tego czosnku musi byc bardzo duzo! czosnek mieszamy ze smietana i robi sie taki sosik.
W miseczce ukladamy pomidory i nakladamy sos i pozniej znow pomidory i znow sos, wszystko do lodowki i z godzinke trzymac zeby ten sos przeszedl. Mowie wam pycha jesli ktos lubi takie smaki :)))

Sałatka z kurczakiem i ananasem
1 duży filet z kurczaka
1 puszka ananasa (najlepiej pokrojonego w plastry)
1 puszka kukurydzy
10 dkg rodzynek
majonez
sól i pieprz
2 łyżki oleju

Filet z kurczaka umyć i pokroić na bardzo drobne kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i upiec na rozgrzanym oleju tak, żeby był ładnego, złotego koloru. Po upieczeniu przestudzić. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, żeby nabrały miękkości. W dużej misce wymieszać kukurydzę, kurczaka, rodzynki i drobno pokrojonego ananasa (do krojenia w drobne kawałki lepiej się nadaje ananas w plastrach, ponieważ ten "w kawałkach" jest zbyt duży do sałatki, a niewygodny do krojenia). Następnie dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem schłodzić przez min. godzinę w lodówce. Doskonale smakuje bez żadnych dodatków albo ze świeżym chlebem, najlepiej ciemnym.

Sałatka "Udany grill"
4 średnie pomidory
kostka sera żółtego
kubek smietany
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Pomidory pokroić w ćwiartki, ser przetrzeć na tarce (na dużych oczkach), dodać śmietanę, czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na około 45 min, aby się przegryzła. Doskonale nadaje się do wszyskich grillowych przysmaków.

Sałatka selerowa z czosnkiem
3 słoiczki selera
puszka fasolki czerwonej
250 g sera żółtego
1-2 ząbki czosnku
majonez
sól
pieprz

Seler odsączyć, włożyć do naczynia, dodać fasolkę, ser przetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Dodać majonez, czosnek przecisnąć przez praskę. Doprawić solą i pieprzem, włożyć do lodówki na godzinę, żeby sałatka się przegryzła.

Sałatka
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 jajka ugotowane na twardo
4 małe kwaśne jabłka
15 dag żółtego sera ostrego
2 małe puszki tuńczyka
4 średnie cebule pokrojone w krążki (sparzyć)
ogórki kiszone pokrojone w kostkę
2 duże słoiki majonezu

Ziemniaki, jajka, jabłka, ser, cebule ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Układamy warstwy: ziemniaczki, cebula, żółty ser, tuńczyk, jajko, jabłko, ogórki. Po każdej warstwie smarujemy majonezem.

jajka faszerowane

dowolna ilość jajek ugotować na twardo np. 10
w miedzy czasie pokroić w drobną koseczkę 6 pieczarek i 2 cebule- podsmażyć na patelni i jak będą juz zarumenione dodać posiekaną pietruszkę
ugotowane jajka, najlepiej jeszcz ciepłe przekroić w skorupkach na pół, potrzebny będzie ostry nóż:biggrin2: :biggrin2:
później łyżeczką wybrać żółtko i białko, pozostawiając przy skorupce przezroczystą błonę
rozgneść widelcem zawartość jajek i dodać pieczrki, cebulke i pietruszkę

ponadziewać skorupki, przed podaniem obtoczyć w wtartej bułce i chwile podsmażyć na patelni
:tak: :tak: :tak:
 
OBIADO-SAŁATKA

składniki:
puszka brzoskwiń
3 piersi z kurczaka
kurkuma lub curry (dużo)
czosnek pół główki
trochę majonezu (to już zależy od Was ile)
dobry makaron świderki

wykonanie:
Wszystko co się da pokroić w kostkę. Piersi usmażyć w tej dużej ilości kurkumy z przeciśniętym czosnkiem (ja dodaję pod koniec smażenia i część zostawiam jeszcze aby dodać na sam koniec robienia obiado-sałatki). Do usmażonych piersi dorzucam pokrojone brzoskwinie i trochę soku z tych brzoskwiń. Trochę się to dusi. Na koniec dodają majonez - u mnie ok pół szklanki, u koleżanki cała.
W międzyczasie gotuje makaron.
Na koniec mieszam wszystko ze sobą i dodaję resztę czosnku.

Chałka drożdzowa
pół kilo mąki
300 ml mleka
50g masla
szczypta soli
4 łyzki cukru
2 dag drożdzy

1 żółtko do posmarowania

W garnuszku polaczyc rozkruszone drozdze, ok 4-6 lyzek lekko podgrzanego mleczka ( nie gorace) i 4 lyzki cukru i troszke(ok 1 lyzki) maki i wymieszac i zostawic w cieple mijesce niech wyrosnie, tak ok 20-30 minut.
potem polączyc to z reszta maki, szczypta soli, mleka (podgrzanego) i masla (mozna roztopic w podgrzewanym mleczku), mozna dodac jescze ok pol szklanki cukru, jak chcecie slodką zrobic. Wyrobic (rękami :biggrin2: gladkie ciasto i zostawic na ok 30-40 minut w cieple, przykryte! sciereczka żz podwoi swoja objetosc.Przy wyrabianiu jak sie bedzie bardzo do rak kleiło to mozna dodac troszke maki, ale nie za duzo by nie bylo twarde,! :) Potem podzielić na 3 czesci, zrobić wałeczki i zaplec warkoczyk :D posmarować foremke olejem , wsadzić chaleczke, posmarować pędzelkiem chałeczke żółtkiem i posyp kruszonką ( 2 lyzki cukru, 2mąki i 2 masła, wyrobic na kruszonke, widelcem lub reką)
piec w 160-180 stopni ok 20-25 minut ( na termoobiegu) ale lepie sprawdzać bo w zaleznosci od piekarnika czasami jest to 15 minut a czasami 35. (musi byc rumiana)
smacznego :biggrin2:

[FONT=&quot]Sałatka z Tortelini
Składniki:
paczka uszek/tortellini z mięsem (najlepiej jak najmniejszych)
ogórek wąż
kukurydza z puszki
śmietana, majonez najlepiej Kielecki( do kubka dać 3/4 majonezu, 1/4 śmietany)
sosy sałatkowe knorr włoski i koperkowo-ziołowy (te w proszku)
trochę pieprzu kolorowego z młynka
[/FONT] [FONT=&quot]Uszka ugotować, ostudzić, ogórek skroić w kostkę, otworzyć i odcedzić kukurydzę, majonez i śmietanę wymieszać z sosami,popieprzyć. połączyć składniki i.... wcinać - smacznego![/FONT]
[FONT=&quot]Sosy rozprowadzamy w majonezie i śmietanie!!!! Nie zwracamy zupełnie uwagi na przepis z opakowania sosów!!!! [/FONT][FONT=&quot] Tortellinini/uszka z mięsem, ale chyba również nieźle będą smakować w sałatce z grzybami

Szybka sałatka
[/FONT] A więc składniki:
kukurydza z puszki
seler ze słoika,
ananas z puszki,
ryż w woreczku 1lub2
sól pieprz i majonez do smaku
wszystko razem zmieszać i jest super można jeszcze szynke dodać.

Kurczak ze śliwkami.
Suszone śliwki (niewędzone) zalać wrzątkiem, odstawić.

Na tłuszczu podsmażyć dużą ilość cebuli, potem mięso.
Dodać namoczone śliwki z wodą, przyprawić curry, dusić do miękkości.


Coś prostego!

Kurczaka pokroić w kostkę (czyli pewnie piersi ;p ), podsmażyć, dodać marchewkę z groszkiem (np mrożone), potem kukurydzę z puszki. Wszystko zagęścić odrobiną mąki.

Przyprawy oczywiście dodać należy ;p

Ananas z czosnkiem

- 1 puszka ananasa (może być drobno pokrojony),
- 1 puszka groszku zielonego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- majonez,
- starty ser żółty.


Odsączonego i pokrojonego ananasa łączymy z odsączonym groszkiem zielonym, do tego dodajmy starty ser, mniej więcej tak aby był dość widoczny, do majonezu dodajmy wyciśnięte ząbki czosnku (2-3 w zależności, czy ktoś lubi jak pali w "język") następnie składniki wymieszajmy z majonezem. Wstawić do lodówki, żeby składniki się "przegryzły".

Duszona Cukinia

Cukinię kroimy, jak nam się podoba i na patelnię. Dusimy z przyprawami i dużą ilością czosnku.

Makaron z brokułami i serkiem topionym

Po pierwsze gotujemy makaron (np świderki) i brokuły
Po drugie wlewamy do garnka trochę wody i wrzucamy kostkę rosołową (albo używamy rosołu jeśli mamy), jak się zagotuje, dodaje się duży serek topiony lub 2 mniejsze (ale nie te trójkąciki, tylko te prostokątne) wszystko miesza i przyprawia. Znowu polecam dużo czosnku.

Po trzecie nakładamy makaron na talerz, kładziemy brokuły i polewamy sosem.Sernik na zimno

- Biszkopty na spód blachy (ja kupuję spody biszkoptowe i przycinam na wymiar ;p)
- 2 serki - twarożki po ok.1/2 kg, takie, żeby nie trzeba już było mielić (w sumie, może być jeden kilogramowy ;p)
- 4 żółte galaretki
- 2 czerwone galaretki
- owoce – truskawki, jagody, maliny, czy co kto lubi i ile lubi, mogą być też takie ze słoików lub mrożone
- 100 g cukru pudru

Można to zrobić na małej, okrągłej blasze i wtedy bierze się połowę wszystkiego

Na spód blachy kładziemy biszkopt.
Rozpuszczamy żółte galaretki w połowie wody. Jak zaczynają tężeć, to mieszamy z zimnym białym serem i cukrem pudrem. I znowu, jak zaczyna tężeć, wylewamy go na biszkopty (lub spód biszkoptowy) i do lodówki.
Gotujemy czerwone galaretki. Jak zaczynają tężeć, kładziemy owoce na stężałym serze i wylewamy na wszystko czerwone galaretki.
Makaron ze szpinakiem
Ugotować makaron(kokardki lub świderki)
Szpinak ugotować lub sparzyć(jeśli mrożony)i odcedzić
Do garnka dać śmietanę ,szpinak i ser żółty podgrzać do całkowitego rozpuszczenia sera i wrzucić makaron.Wymieszać i smacznego
:tak:
Wszystko ze szpinakiem związane

Szpinak - Przepisy - komplet


Sos instant
pół czerwonej papryki
150 ml jogurtu naturalnego
szczypta słodkiej papryka w proszku
łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki sosu Tabasco
drobno pokrojony szczypiorek
Sposób przygotowania:
Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać jogurt i szczypiorek. Doprawić sokiem z cytryny, słodką papryką i sosem Tabasco. Powstały sos dobrze wymieszać.

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis20368.html

Sos
[FONT=&quot]szklanka majonezu
2 łyżki oleju sojowego,
2 łyżeczki octu, jeszcze lepiej soku z cytryny
pół łyżeczki cukru,
1 lub pół łyżeczki koncentratu pomidorowego ( tyle, by kolor był właściwy),
2 łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej).
[/FONT]
 
Joaśka skoro ma być szybko, smacznie i łatwo, to podam przepis na moją Extra-błyskawiczną szarlotkę (mam też na błyskawiczną
yes2.gif
):
4 jajka
250 g cukru
300 g mąki
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka (4-5) (lub inne owoce)

margarynę rozpuścić (ostudzić trochę), dodać jajka, cukier i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować. Wylać na blachę, na wierzch położyć starte jabłka (lub jakieś gotowe ze sklepu) i piec
biggrin.gif

Można posypać cukrem pudrem, cynamonem przed pieczeniem itp.


Wczoraj zrobiłam taką sałatkę. Wg mnie pycha.
Miało być z ryżem, ale mi się nie chciało gotować, więc wymieniłam na kuskus ;p

Puszka cieciorki
Garść słonecznika
Garść soczewicy
3 jajka
trochę żółtego sera pokrojonego w kostkę
rukola (dużo - trochę ją porozrywać)
odrobina mięty
kasza kuskus (jako wypełniacz, więc ile kto chce)


Wszystko wymieszać, posolić i popieprzyć



 
schab z serem
Zamiast piersi to schab rozbić i ser(ja nieraz dodaje i szynkę i ser) w środek zawinąć. Panierka i smażyć. Pychotka a już nie zwykły schabowy


schabowe ala'hawai
Przygotować schabowe i usmażyć. Pod koniec smażenia dać ananasa i ser żółty na wierzch i czekać aż się rozpuści.


Naleśniki z mąki gryczanej
Robisz ciasto z mąki gryczanej - wychodzi ciemny i grubszy naleśnik
Smażysz naleśnika a potem na patelni układasz na niego składniki (np rozbijasz jajko na sadzone, albo plaster łososia, albo plasterek szynki czy sera pleśniowego, żółtego, rokpola czy co tam jeszcze sobie chcesz, albo wszystko naraz - Twoja wola), doprawić a jak już będzie odpowiednio ciepłe (jajko usmażone) składasz na pół wykładasz na talerz i już.


Piersi z sosem słodko-kwaśnym
gotujemy ryz na sypko
Piersi (2 szt albo 1 podwojna)pokrojone w kostkę obsmażamy a po obsmażeniu dopiero przyprawiamy
Jak piersi są gotowe to zalewamy słoikiem z sosem słodko-kwaśnym, ja polecam pudliszki
Ryz jest gotowy to dajemy na talerz(nakładam gałką i wtedy są fajowe kulki ryżu) i polewamy sosem-smacznego


makaron z sosem z mascarpone (pycha)
Makaron jaki chcecie (ja uwielbiam do tego wstążki rosołowe).
A sos: wrzucam na patelnie puszkę pomidorów bez skórki, pokrojonych albo dwie, sól, pieprz, jak się podgrzeją dodaje pojemnik mascarpone 250g (ja kupuje piątnice) i mieszam aż sie rozpuści i z tego robi sie niesamowity, pyszny, delikatny sosik. Czasami dodaje do tego jeszcze pokrojone podsmażone kawałki filetów z kurczaka.


Zielone kopytka!!!!
1/2 kg ziemniaków,1 żółtko (1 jajo),15- 17 dag mąki, 2 - 3 łyżki mrożonego szpinaku puree, sól

Ziemniaki ugotować (najlepiej dzień wcześniej) i przepuścić przez maszynkę lub praskę.
Do ziemniaków dodać żółtko lub całe jajo. Następnie dodać mąkę i rozmrożony szpinak. Doprawić solą. Wyrobić na masę, formować wałki, spłaszczyć i pokroić w romby. Kluski wrzucać na osoloną wodę. Gdy wypłyną gotować 3-5 minut (w zależności od wielkości klusek

Ja robie na oko ale taki mam przepis. I daje o wiele wiecej tego szpinaku zeby byly kluski porzadnie zielone,


krokiety z farszem mięsnymPrzepis na farsz :
0,5 kg mięsa mielonego
20 dag. boczku wędzonego
3 lub 4 cebule
i około 40 dag pieczarek

Mięsko mielone podsmażamy na patelni, dodajemy boczek byle jak pokrojony, jak się podsmaży dodajemy cebule i osobno podsmażone pieczarki. Wszystko później mieszamy razem i miksujemy. Do smaku pieprz i sól.
I faszerujemy naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej i na patelnię.

 
reklama
PLACKI ZIEMNIACZANE:
8-10 ziemniakow sredniej wielkosci, cebula, sol,pieprz, jajko, 2-3 lyzki maki pszennej, plaska lyzka maki ziemniaczanej, olej do smazenia.
Ziemniaki zetrzec dodac przyprawy cebule i wymieszaj i upiec
yes2.gif

Z duszonym jablkiem (dla meza Idzi
laugh.gif
laugh.gif
)
Obrac okolo 50dkg jablek.Pokroic na cwiartki usunac gniazdka nasienne, a miazsz pokroic w plasterki.Zalac szklanka wody>Dodac 2 lyzki cukru, sok1/2cytryny oraz torebke cukru waniliowegoi kawalek cynamonu. Na malym ogniu gotowac prze okolo 10 min. NAstepnie dodac 2-3 lyzki zurawiny ze sloiczka.WYmieszac i ostudzic.Poleac pozniej placki tym. Dodatkowo mozna udekorowac ubita smietana kremowka.

Zapiekane we wloskim stylu.
2 pomidory pokroic w grube plastry. Osacz kulke (125g) mozzarelli, potnij na 8 plastrow. Na talerzach ukladaj po 2 gotowe placki ziemniaczane, kazdy z nich przykryj 2 plastrami salami, 1-2 plastrami pomidora oraz 2 plastrami mozzarelli. Oprosz kolorowym pieprzem ziolowym.Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp 200st. i zapiekacj z 5 min. Gotowe danie mozna udekorowac listkami swiezej bazylii i podawac cieple.

Z warzywami na ostro.
Pokroic w plastry 20dkg pieczarek.Czerwona papryke potnij w kosteczke, a 2 dymki w talarki.Na 2 lyz oliwy najpierw przez 5 min smaz papryke.Nastepnie dodaj pieczwrki i cebule i smaz jeszcze 3 min.Dolej 1/2 flaszeczki ostrego sosu chili.Posol, dodac posiekane listki z 1/2 peczka tymianku.WYmieszaj.
Gotowa jarzynke trzymaj w cieple.Usmaz placki.I na nich podawaj warzywa i podawac jak jest cieple.

Wielkie
 
Do góry