reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy

aga_k_m

maj '09 - Jagódkowa mama
Dołączył(a)
13 Październik 2008
Postów
8 524
Miasto
B-c
Mam propozycję - stwórzmy sobie zbiór ciekawych, lekkich, smacznych i szybkich przepisów :-) Każda z nas zapewne preferuje inną kuchnię, bądź stosuje inną dietę. Fajnie by było skorzystać z innych przepisów podczas ciąży, a później...hmmm... Podczas karmienia piersią tymbardziej będziemy musiały się powspierać pomysłami ;-) a więc...
 
reklama
ściągnięty przepis z czerwcówek'09 ;-)
ale najważniejsze, że sałatka została wypróbowana i jest pyszna :-)

Sałatka z ananasem

Produkty:
1 puszka ananasów,
1 puszka kukurydzy,
2 czerwone papryki,
makaron o jak najmniejszym kształcie,
majonez.


Sposób przygotowania:
Makaron ugotować i odcedzić, ananasy i paprykę pokroić w drobna kostkę. Wszystkie składniki pomieszać dodać do smaku majonezu i troszeczkę syropu z ananasów.
 
Sałatka z selerem (wg przepisu mojej Teściowej)

Produkty:
1 puszka ananasów,
1 puszka kukurydzy,
2 słoiki selera (wiórki)
4 ugotowane jajka

1-2 ogórki korniszony
sos czosnkowy - mały kubek jogurtu greckiego, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, * można dodać 1-2 łyżki majonezu


Sposób przygotowania:
Seler odcedzamy na druszlaku. Sparzamy dużą ilością wrzątku. Kroimy na mniejsze wiórki. Wsypujemy kukurydzę. Kroimy w kostkę ananasa (ok. 1 cm). Na tarce ścieramy jajka i ogórka (ogórki) korniszona. Łączymy z sosem czosnkowym i wstawiamy do lodówki na min. godzinkę (aby się wszystko przegryzło)


Smacznego!!!
 
sałatka gyrosowa:

- piers z kurczaka
- kukurydza
- przyprawa do gyrosa
- ogorki kiszone lub konserwowe
- sałata pekinska
- majonez

piers pokroic w kawaleczki, posypac przyprawa do gyrosa odstawic na pol godzinki, nastepnie podsmazyc na patelni. Reszte skladników wymieszac w miesce z majonezem (nie za duzo) i dodac podsmazona piers. Rewelka na zimno, a najlepsze po kilku godzinach.
 
strogonoff
Składniki (dla 4 głodnych osób)



0,5 kg mięsa
0,5 kg pieczarek
1 szklanka bulionu
1 mała cebula
2 średnie ogórki kiszone
1,5 łyżka mąki
4 łyżki śmietany
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
ól, pieprz, papryka


Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 1 na 1 cm) i obsmażyć na patelni (tłuszcz powinien być dość gorący). Posypać solą, pieprzem i odrobiną papryki. Gdy mięso straci kolor i bedzie dość miękkie, przekładamy je do garnka z bulionem (tłuszcz zostawcie na patelni !!!).Pieczarki oczyścic i zetrzeć na tarce o dużych okach, a nastepnie przesmażyc na patelni (można użyć tłuszcz który użyliście do mięsa; dobrze jest dodać odrobine masła do smaku).Cebulę zetrzeć na tarce o małych okach; ogórki kiszone zetrzć na tarce o dużych okach, a nastepnie dodać do mięsa.
Gdy pieczarki się przesmażą dodać je również do garnka z mięsem.
Jeśli część wody zdążyła już wyparować, należy ją uzupełnić (tak aby zakrywała wszystkie składniki).Całość dusimy na małym ogniu do czasu gdy mięso będzie kruche i miękkie (ok.30-50min), mieszając od czasu do czasu.W czasie gdy Strogonoff pyrkocze na kuchni, należy ugotować makaron.Pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę wymieszać dokłanie w miseczce, nie pozostawiająz grudek. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka z mięsem i pieczarkami. (UWAGA! Należy najpierw dodać część gorącego wywaru z mięsa i pieczark DO śmietany i mąki i wymieszać je razem na miseczce, aby śmietana się nie zważyła).Dusić na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszając i uważając aby sos sie nie przypaliłJeśli sos wydaje wam się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody i zagotować (ciągle mieszając), gdy natomiast jest zbyt wodnisty można dodać więcej mąki lub zaczekać aż część wody wyparuje. pycha:)
 
Szybka zapiekanka

Produkty:
- makaron (świderki)
- brokuły
- pierś z kurczaka
- śmietana 30%

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tak samo brokuły - ale nie dopuścić by były zbyt miękkie. Kurczaka podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Śmietanke lekko ubić.
Do naczynia żaroodpornego układać produkty warstwowo - makaron, kurczak, brokuły - polać wszystko śmietanką.

Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. i jest niesamowicie smaczne :-):-) (ta śmietanka dodaje takie słodkawego posmaczku całej potrawie).
Smacznego
 
reklama
ale gapa ze mnie :zawstydzona/y: :zawstydzona/y: :zawstydzona/y:
temperatura piekarnika 160-180, wstawić na ok 20min
chodzi tylko o to by potrawka przeszła swoim smakiem :tak:
 
Do góry