reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zaufanie

Tak żebyśmy mogły sobie bezpiecznie porozmawiać

Przepisy :))))

Rozia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Październik 2011
Postów
2 885
Miasto
Kraków
Rozwiązania
0
Postanowiłam przekopiować nasze przepisy, które tam wrzucałyśmy, bo szkoda by się to zmarnowało :-)
 
reklama

Rozia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Październik 2011
Postów
2 885
Miasto
Kraków
Rozwiązania
0
hej wrzucam przepis na Palisade.

SPÓD

2 gorzkie czekolady (najtańsze)
ok 20 dkg płatków kukurydzianych

czekolady z 2 łyżkami mleka rozpuścić w garnku. dodać do tego płatki, wymieszać i wyłożyć dno tortownicy. Na chwile wstawić do lodówki aby stwardniało

MASA

1 szkl. mleka
1 i 1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
4 jajka
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1/2 kostki palmy

Cukier, jaja, cukier waniliowy, 1/2 szkl.mleka lekko zmiksować. Następnie ciągle mieszając zagotować. Do gotujacego dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/2 szkl. mleka. Mieszać aż powstanie budyń. Odstawić aby ostygło.

Następnie zmiksować masło i palmę i do tego dodawać łyżkami ostudzony budyń. Tak przygotowany krem wykładamy na spód. Najpierw połowę, na to warstwę truskawek, nastepnie drugą połowę i na to znowu truskawki. (mi w sumie wystarcza na cały placek 1 kg owoców).

Na wierzch wylać galaretkę ( 3 galaretki przygotowane w 1 litrze wody). Ja wylewam jak galaretka juz zaczyna tężeć. Do lodówki wstawić i gotowe. SMACZNEGO.

Foty z realizacji w naszej galerii
 

Rozia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Październik 2011
Postów
2 885
Miasto
Kraków
Rozwiązania
0
Chleb na zakwasie

1 litr ciepłej wody,
2 łyżeczki soli,
zakwas,
1 kg mąki: 40 dag pszennej, 30 dag pszennej razowej, 30 dag żytniej (żurkowa), można zrobić inne proporcję ale nie więcej niż 30 dag. mąki żytniej.
3/4 szklanki otrębów,
3/4 szklanki siemienia lnianego,
3/4 szklanki płatków owsianych,
3/4 szklanki słonecznika, można też dać pestki dyni, i wtedy pomieszać ze proporcję ze słonecznikiem. Jak się da trochę więcej ziaren to nic się nie stanie.
Najpierw ciepłą wodę, sól i zakwas wymieszać. Potem dodać resztę składników i wymieszać wszystko dokładnie.
Jak ciasto jest za suche to dodać trochę wody. Konsystencją powinna być spójna ale nie za sucha i nie za bardzo leista.
Zostawić pod przykryciem 8 - 10 h. Po tym czasie odebrać sobie 2 - 3 łyżki zakwasu.
Formy (najlepiej 2 keksówki o dł. 35 cm.) natrzeć olejem i posypać bułką tartą.
Piec w 200 C 75 minut. (góra, dół bez termoobiegu)
Nagrzać dobrze piekarnik przed włożeniem a wierzch ciasta opędzlować wodą. Po kilkunastu minutach w piekarniku naciąć chleb żeby nie popękał (i tak pęka:p).
Można od razu wyciągać z formy. Zostawić do ostygnięcia.
Smacznego


Ja mam zakwas od koleżanki i cały czas sobie odkładam i co ok. 2 tygodnie robię sobie chlebek. Nie wiem jak ten zakwas wyhodować?? Ale można w piekarni załatwić. Mojej koleżanki mama tak zrobiła
Jak się robi nowy chleb dobrze jest wyciągnąć sobie zakwas z lodówki, żeby się trochę ocieplił.

W racie pytań wiecie gdzie mnie szukać
 

Rozia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Październik 2011
Postów
2 885
Miasto
Kraków
Rozwiązania
0
Zupa Botwinkowa

Ja robię tak ;
do garczka wrzucam ziemniaki , marchewkę pietruszkę, seler w kostkę, zalewam woda , dodaje wegete pół kostki rosołówej ziele, liść laurowy i gotuje przez pare minut ( 10 minut) dodaje do tego ok laskę lepszej kiełbasy pokrojoną w kostkę, między czasie obieram buraczki i kroje w talarki i liście botwinki tez kroje i wszystko wrzucam do garczka, i to gotuje az do momentu gdy ziemniaki bedą miekkie , na koniec kroje dośc sporo kopru i podprawiam śmietaną !!!!!!!!
wiem ze inni robią inaczej ale nam smakuje pod taką postacią
 

Rozia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Październik 2011
Postów
2 885
Miasto
Kraków
Rozwiązania
0
MAKARON Z BROKULAMI W SOSIE SEROWYM

- paczka makaronu - ja preferuje grube rurki tzw piorka lub kokardki
- brokul swiezy lub mrozony
- 20dkg sera zoltego
- serek topiony
- 2-3 maki
- opcjonalnie piers z kurczaka

Gotujemy brokula w osolonej wodzie, nastepnie odcedzamy zostawiajac wode po brokulach, w ktorej nastepnie gotujemy makaron. Mąkę roztrzepac w pol szkl zimnej wody, a nastepnie wlac do wody po brokulach i makaronie. Kiedy zacznie gestniec dodac serek topiony i starty zolty ser ewentulanie zabek czosnku. Na koniec do sosu wrzucic brokuly i wymieszac. Kto lubi wrzuca podsmazonego kurczaczka. Makaron polewamy sosikiem i wcinamy :) smacznego
 

Rozia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Październik 2011
Postów
2 885
Miasto
Kraków
Rozwiązania
0
PLACEK NA MAŚLANCE

2 i 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 jaja
1 szkl. maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oliwy

Wszystkie składniki razem zmiksować, wyłożyć na blachę. Na to owoce sezonowe i kruszonkę. Piec ok. 35 min w temp. 200 st

Kruszonka
1 i 1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru

POLECAM. PYCHOTKA. I bardzo szybko go zrobić
 

Rozia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Październik 2011
Postów
2 885
Miasto
Kraków
Rozwiązania
0
To ja wklejam moje RISOTTO:
Bardzo fajna zapiekanka z ryżu (to takie pseudo risotto, ale przepis pochodzi z jeszcze komunistycznej książki kucharskiej, więc do prawdziwego włoskiego risotto mu daleko, ale ma swój urok)

Ugotować 4 woreczki ryżu
Zetrzeć na tarce 3 duże marchewki, jedną dużą pietruszkę, pół selera (albo jednego małego), pokroić w kostkę 2-3 cebule
Warzywa wrzucić na patelnię lub do garnka i dusić na 1/4 kostki masła lub margaryny, tak, żeby były prawie miękkie, na koniec dorzucić zieleninę (pietruszka, koperek)
Do dużej miski wrzucić ugotowany ryż, uduszone warzywa, dosyć sporo Vegety (koniecznie), pieprz, co do soli, to trzeba spróbować, mały kubek śmietany 18% i około pół słoiczka koncentratu pomidorowego i wymieszać.
Zetrzeć żółty ser (tak ze 30 dkg).
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę ryżu, posypać połową sera i wyłożyć resztę ryżu.
Włożyć do piekarnika na 200 stopni na około 35 minut i 10 minut przed końcem posypać resztą sera.

Polecam, ja mogłabym jeść to danie codziennie
 

Rozia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Październik 2011
Postów
2 885
Miasto
Kraków
Rozwiązania
0
Gofry
1 szkl mleka
1 szkl mąki
jajko
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju
cukier też sypię,zależy jak kto lubi
Z tego wychodzi mi 5 gofrów tych prostokątnych. Ciasto bardzo dobre
 

Rozia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Październik 2011
Postów
2 885
Miasto
Kraków
Rozwiązania
0
KAPUSTKA OD ROSZPUNKI
-kapusta
-ziemniaki
- cebula
- kiełbasa
- boczek
- żółty ser (mogą być plastry)
- mleko
- można dodać trochę wody i oleju
Kapustę szatkujemy, ziemniaki i cebulę kroimy w plastry, kiełbasę i boczek w kostkę.
Układamy warstwami kapusta-> ziemniaki -> cebulę ->boczek-> kiełbasa -> zółty ser -> potem jajko i od nowa układamy warstwy tak aby ziemniaki znalazły sie na wierzchu-> wszystko zalewamy szklanką mleka można dodać trochę wody i oleju


P.s robiłam wyszło pycha. Ja robiłam w naczyniu żaroodpornym w piekarniku ale żeby było szybciej podgotowałam ziemniaczki i troszkę podparzyłam kapustkę.
 
reklama

Rozia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
21 Październik 2011
Postów
2 885
Miasto
Kraków
Rozwiązania
0
od ILONKI schabem w piekarniku ............

schab na noc namarynować pieprzem sola i czosnkiem (ja zawsze używam do tego czosnek w proszku, albo sól czosnkową) wcześniej rozbić na wielkie dość cienkie schabowe .........( można tez dodac troszkę przyprawy do kebab albo inne do mięs )
Zetrzec ok 1kg marchewki , ze 2 pietruszki, i ze 3 cebule większe ( cebule pokroić w krążki) i przekładac tak to wszystko np na dużej blaszce .........marchewka,pietruszka ,cebula schab, marchewka, pietruszka,cebula, schab .........na koniec wylać cały majonez na wierzch i duuuuuuzo tartego sera ,,,,,,,, i to wszystko piec ok 1,5 godziny,,,,
 
Do góry