reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Przepuklina pepkowa po porodzie

Aniaanka

Fanka BB :)
Bylam wczoraj u ginekologa i diagnoza jest taka ze mam przepukline pepkowa. Na razie mam sprobowc jakis cwiczen ktore ma mi pokazac fizjoterpeutka i kupic pas ortopedyczny a jak nie pomoze to operacja. Powiedzial tez ze powinnam sprobowac leczenia pradami. Urodzilam poprzez cesarskie ciecie ponad 8 miesiecy temu. Pepek mam nadal wypukly, duzy brzuch. Mial ktos taka sytuacje i co pomoglo? Jakis konkretny pas, zabiegi, konkretne cwiczenia? Bede wdzieczna za porade.

reklama
Rozwiązanie
Tez to czytalam i pytalam.chirurga to powiedzial ze miesnie miesniami.a przepuklina to dziura w kresie bialej i sie tylko moze nie zmienic lub poszerzyc. Nie zarosnie samo. Ja mam takie rozejscie przy pepku ale powiedzial ze to fizjologiczne i u mnie nic poza przepuklina nie ma. Tylko operacja. Pasy nie zdaja egzaminu w przypadku mniejszych. Tasm nie ma sensu. No wiec mam karmic mlodego, zyc normalnie i czekac az korona minie lub mnie zlapia bolesci.
W sumie to dobra wiadomosc bo zawsze jeden problem mniej z miesniami.
Ale teraz lipa bo musze uważać na siebie a jak tu zyc nie dzwigajac??? A zakupy??
Co ma byc to będzie. Skierowanie do szpitala dostalam i inf o szczepieniach
reklama
Jak sie odchylam do tylu to z brzucha robi mi sie pionowy twardy walek. U mnie ginekolog potwierdzil przepukline. Z tego co wyczytalam jak jest tylko rozejscie kresy bialej czyli rozejscie miesni prostych brzucha to moze pomoc fizjoterapia, ale jest to dlugotrwaly i mozolny proces. Ale powiklaniem rozejscia kresy bialej jest przepuklina i czytalam ze przepukline niestety usunie tylko operacja i ze sama nie zniknie. I ze noszenie pasa przy przepuklinie nie jest wskazane. DLatego nie bylam u fizjoterapeuty. A operacji nie chce, mialam juz trzy laparoskopie z powodu endometriozy. Takze w sumie nie wiem co robic, kolezanka pisla ze ma przepukline caly czas i nic sie nie dzieje. Ale nie chce miec takiego duzego brzucha. Z kolei w artykulach strasza ze nieleczona przepuklina jest bardzo grozna i stanowi nawet zagrozenie zycia, ale chyba musialaby byc ogromna zeby byla niebezpieczna.

Tez to czytalam. Sa grupy na fejsie i tam opisuja dziewczyny rozne przypadki.
Sama mam w rodzinie dziewczyne, ktora ma przepukline pepkowa i juz 3 lata z nia chodzi i dzwiga dzieci i brzuch plaski jak decha.
Jedne pisze ze sie im od cwiczen pozamykaly miesnie i nie wychodzi juz przepuklina, inne sie operowaly, mialy ciaze w takim stanie.
Ile ludzi tyle historii.
Ale juz lepiej pocwiczyc nawet ten rok niz sie ciac

Hej niewiasty😉
Bylam u chirurga. Potwierdzona mam przepukline na 6mm. Do zszycia na 1 szew ale...
Jest korona i mozna to naprawic dopiero jak minie lub jak mnie zlapie nie na żarty.
A jak tam u was?

Dzięki za informacje,czyli jednak... No nic, na razie u mnie to i tak najpierw konieczne jest zmniejszenie rozejścia, potem będę martwić sie przepukliną. Może wprowadziła mnie trochę w błąd fizjoterapeutka a może faktycznie u niektórych kobiet jak zamkną sie mięśnie to przepuklina już nie wychodzi 🤔
Trochę brak czasu i motywacji u mnie, maluszek absorbujacy jest jednak 😃
Mnie trochę ciężko cwiczyc napinanie mięśni poprzecznych brzucha, nie bardzo je czuje i mam wrazenie ze od razu caly brzuch napinam... Macie jakąś dobrą technikę, sposób na to?

Tez to czytalam i pytalam.chirurga to powiedzial ze miesnie miesniami.a przepuklina to dziura w kresie bialej i sie tylko moze nie zmienic lub poszerzyc. Nie zarosnie samo. Ja mam takie rozejscie przy pepku ale powiedzial ze to fizjologiczne i u mnie nic poza przepuklina nie ma. Tylko operacja. Pasy nie zdaja egzaminu w przypadku mniejszych. Tasm nie ma sensu. No wiec mam karmic mlodego, zyc normalnie i czekac az korona minie lub mnie zlapia bolesci.
W sumie to dobra wiadomosc bo zawsze jeden problem mniej z miesniami.
Ale teraz lipa bo musze uważać na siebie a jak tu zyc nie dzwigajac??? A zakupy??
Co ma byc to będzie. Skierowanie do szpitala dostalam i inf o szczepieniach

Rozwiązanie
Do góry