reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przerwa między zwolnieniem l4 ciąża

Klaudia1996!

Zaciekawiona BB
Witam czy miała któraś z was taką sytuację że lekarz źle wystawił zwolnienie ? A mianowicie u mnie nie ma ciągłości l4 tylko jest jeden dzień przerwy , zgłosiłam to lekarzowi mial wystawić na ten jeden dzień który został pominięty , lecz wchodząc na ZUS jest to poprzednie i nie ma tego dnia pominiętego , czy któraś wie czy może ZUS do tego się przyczepić albo jakie będą konsekwencje ?

reklama
Witam czy miała któraś z was taką sytuację że lekarz źle wystawił zwolnienie ? A mianowicie u mnie nie ma ciągłości l4 tylko jest jeden dzień przerwy , zgłosiłam to lekarzowi mial wystawić na ten jeden dzień który został pominięty , lecz wchodząc na ZUS jest to poprzednie i nie ma tego dnia pominiętego , czy któraś wie czy może ZUS do tego się przyczepić albo jakie będą konsekwencje ?
Może się pracodawca przyczepić, że jest nieobecność nieuslrawiedliwiona.

ZUS nie.
Ale pracodawca ma prawo Cie nawet zwolnić dyscyplinarnie 🤷‍♀️

Najlepiej porozmawiaj z pracodawcą.
Nie pamiętam teraz jaki jest okres gdy lekarz może coś wypisac z datą wstecz i nie będę tu teraz strzelać w ślepi.
Najlepiej pogadaj za wczasu z pracodawcą, że wyszła taka i taka sytuacja, że lekarz się pomylil o 1 dzień i jest luka.
Najprawdopodobniej wypiszesz po prostu 1dniowy urlop .

Mój lekarz nie potrafił wystawić l4 wstecz 🤦‍♀️ musiałam wziąć 2 dni urlopu. Ale poza tym to tyle z konsekwencji

Moja bratowa myślała że jak lekarz wystawi jedno zwolnienie na początku ciąży już do końca.
Jakie było zdziwienie że 3 tyg niema l4 .cofnęli o kilka dni zwolnienie ale 2 tyg została bez wypłaconego.
W biedronce gdzie pracuje też nie kapneli się że niema zwolnienia. Nikt jej nie zwolnił dyscyplinarnie.

Moja bratowa myślała że jak lekarz wystawi jedno zwolnienie na początku ciąży już do końca.
Jakie było zdziwienie że 3 tyg niema l4 .cofnęli o kilka dni zwolnienie ale 2 tyg została bez wypłaconego.
W biedronce gdzie pracuje też nie kapneli się że niema zwolnienia. Nikt jej nie zwolnił dyscyplinarnie.

Bo raczej pracodawca tego nie zrobi.
Musiałby być raczej ch*jem bo jednak wie o ciąży itd. Można dać po prostu pouczenie, naganę itp.
Ale nie zmienia to faktu, że zgodnie z prawem opcja zwolnienia jest

reklama
Bo raczej pracodawca tego nie zrobi.
Musiałby być raczej ch*jem bo jednak wie o ciąży itd. Można dać po prostu pouczenie, naganę itp.
Ale nie zmienia to faktu, że zgodnie z prawem opcja zwolnienia jest
Oczywiście że jest wiem o tym.
Jej się udało bez zwolnienia etc
A inna może zostać zwolniona

Do góry