reklama

Przetwory domowe czy sklepowe?

Temat na forum 'Jedzeniowe ABC' rozpoczęty przez Przyjemność Jedzenia, 26 Listopad 2015.

  1. Przyjemność Jedzenia

    Przyjemność Jedzenia Początkująca w BB

    Warzywa i owoce, które podajemy naszym dzieciom możemy przygotować sami lub kupić już gotowe.

    • W przypadku samodzielnego przyrządzania pamiętać trzeba o tym, aby wybierać produkty dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła. Nie należy, oczywiście, posuwać się za daleko w trosce o wartość i np. kupować tylko ekologicznych artykułów. Drogie Mamy zachowajmy zdrowy rozsądek - towar z pobliskiego bazarku czy sklepów, w których zwykle robimy zakupy będzie wystarczająco dobry :-).
    • NIE DOSŁADZAMY PRZYGOTOWYWANYCH PRZETWORÓW. Cukier jest tym składnikiem żywności, który nasze dzieci powinny spożywać w jak najmniejszych ilościach.
    • Alternatywą dla „własnej produkcji” są już gotowe słoiczki. Tu trzeba zwrócić uwagę na to od jakiego wieku dany słoiczek maluch może zjeść. Warto również przeczytać skład produktu. Im więcej warzywa/owocu w produkcie, tym większa jego wartość a my mamy pewność, że nasze dziecko dostanie odpowiednią porcję energii i składników odżywczych.

    A Wy częściej same przygotowujecie przeciery dla dzieci czy kupujecie gotowe?
    Czy zauważyłyście, żeby Wasze maluszki lubiły bardziej produkty sklepowe niż domowe czy na odwrót?
     
  2. reklama
  3. maternab89

    maternab89 Początkująca w BB

    oczywiście, że przetwory domowe lepiej smakują i przede wszystkim wiemy co jest w nich dodane i możemy sobie zapewnić dobry i unikatowy smak, na przykład poprzez dodanie odpowiedniej ilości cukru do dżemów :) ja osobiście lubię robić przetwory latem z owoców, dodatkowo jakieś surówki, jednak nigdy nie zdecydowałam się zrobić na przykład przecieru pomidorowego, jakoś co roku to odkładam a potem w zimę kupuję te gotowe ze sklepu, wiem, że te domowe lepiej by smakowały, jednak nie mogę się przełamać :)
     

Poleć forum