Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Jestem w 21 tygodniu ciąży. Jak do tej pory wszystko przebiega pomyślnie, jednak niedawno zrobiła mi się opryszczka na ustach . Czytałam że jest to w ciąży niebezpieczne . Czy grozi coś mojemu dziecku i jeśli tak to co.
Małgorzata A, 20 sierpnia 2001
Nie jest to dla dziecka groźne, nie zamartwiaj się z tego powodu !
Opryszczka a ciąża
Badania wykazują, że kobiety, u których opryszczka występuje po raz pierwszy w czasie ciąży, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka poronienia lub przedwczesnego porodu. Ponadto, w okresie przenoszenia wirusa, matka może zarazić dziecko podczas porodu, gdy przechodzi ono przez kanał rodny, co może spowodować u dziecka uszkodzenie mózguzapalenie mózgu, utratę wzroku, a nawet śmierć. Brzmi to przerażająco, ale należy pamiętać, że taki przypadek występuje rzadko, raz na 5 000 urodzeń. Ryzyko jest znacznie większe, jeśli pierwszy atak choroby występuje u matki podczas porodu; jeśli u matki pojawia się owrzodzenie, ryzyko zarażenia dziecka podczas porodu wynosi 50 %. Jeżeli matka ma nawroty choroby, ryzyko spada do poniżej 4 %, gdyż przekazała dziecku przeciwciała przez płyn owodniowy i krew dziecka.
Kobiety w ciąży, które nie są chore na opryszczkę, powinny unikać seksu bez zabezpieczenia z chorymi partnerami. Jeżeli jesteś w ciąży i występują u ciebie nawroty choroby, poinformuj o tym lekarza i położną. Jeżeli masz objawy prodromalne lub owrzodzenie podczas porodu, poród nastąpi przez cesarskie cięcie w ciągu czterech do sześciu godzin od odejścia wód płodowych. Po porodzie uważaj, żeby nie zarazić dziecka. Zawsze myj ręce zanim dotkniesz dziecko, a jeśli masz owrzodzenie, nie dotykaj go.