ja tez sie nie zgadzam z jednym stwierdzeniem:
"Zwiększenie odstępów między kolejnymi dziećmi - wysoki poziom prolaktyny działa hamująco na czynność jajników i w naturalny sposób opóźnia powrót płodności i wydłuża odstępy między urodzeniem kolejnych dzieci. Przy przestrzeganiu pewnych zasad karmienie piersią jest
skuteczną metodą planowania rodziny (Metoda LAM)
w kazdej dobrej ksiazce na temat karmienia piersia czy opieki nad niemowleciem oraz dobry lekarz mowia,ze karmienie piersia zmniejsza szanse na zajscie w ponowna ciaze,ale absolutnie nie nalezy zdawac sie na nie jako na skuteczny srodek antykoncepcyjny.mojej przyjaciolce przy pelnym i tylko karmieniem piersia okres wrocil juz po 3 miesiacach- oczywiscie nie wiadomo czy plodnosc rowniez,bo z tym bywa roznie,ale na pewno nie liczylabym na ten sposob antykoncepcji....
Zgadzam tez sie z Pola30 co do :
"duże (czytaj powyżej roku) dziecko wygląda, wręcz "niesmacznie" przy matczynej piersi. Zadajmy więc sobie pytanie: Dla kogo chcemy tak długo karmić??"
kiedys widzialam w metrze prawie 3 letnia dziewczynke domagajaca sie piersi i ja dostala... matka przystawila ja na stojaco i potem karmiac wsiadla do wagonu.... wyglad nie byl apetyczny....
wiem,ze teraz jest bardzo moda na karmienie piersia i chwala ku temu,ale trzeba zachowac zdrowy rozsadek... uwazam,ze widok karmiacych mam wszedzie jest nie na miejscu ( nawet malutkich niemowlakow) i szacunek do innych ludzi i samego siebie wymaga aby robic to w odpowiednim miejscu... wiele z was sie poruszy i powie,ze to najbardziej naturalna rzecz na swiecie, i ja odpowiem,ze jak najbardziej,ale sa tez inne bardzo naturalne rzeczy i mimo wszystko wykonujemy je w odosobnieniu.... to jest moja opinia.