reklama

Przystanek kulinarny

Temat na forum 'Dzieci urodzone w październiku 2010' rozpoczęty przez ewelw, 7 Luty 2010.

  1. ewelw

    ewelw bywalec

    Hej!!!
    Tutaj możemy dzielić się ulubionymi przepisami kulinarnymi, oraz innymi przysmakami, na które najdzie nas ochota!!!!
    Zapraszam do postowania!!!!!!!!!!

    Ps.
    Muminka, możesz napisać, jak przygotowujesz ryż ze śmietaną i truskawkami??
     
  2. Muminka

    Muminka Podwojna mamusia

    Ryz z truskawkami
    Ryz ugotowac :tak::-D
    Slodka smietane ubic.(ja robie to w mikserze i uzywam slodkiej smietany w butelce od Rama specjalnie stworzonej do ubijania na slodkie potrawy)
    Na sam koniec dodac cukier puder.
    Truskawki pokroic w drobne kawalki i recznie domieszac do smietany :-)

    Jak ubijacie smietane w mikserze to tylko krociutko bo mi juz se trzy razy sie mslo zrobilo

    Szybkie proste i pyszniutkie!
     
  3. reklama
  4. ewelw

    ewelw bywalec

    Dzięki!!
    Jutro niestety będzie ogórkowa, bo już mi wczoraj smaka narobiłyście i już składniki pokupione.
    Ale dziś już mam ochotkę na te truskawki. To trza w tym tyg pomyśleć...
    z tym że mi też nie wychodzi ubijanie śmietany. Zawsze masło :no:
     
  5. pszczylaszczka

    pszczylaszczka Fanka BB :)

    ja mam taki przepis odnowiony na ogorkowa,
    - warzywa sie gotuja ....wyrzucam, daje ziemniaczki
    - ogorki obieram ze skorki i kroje w slupki. zasamazam na patelni z cebulka
    - lacze i daje ten sok z ogorkow
    -dodaje 2 serki topione
    pychotka kremowa:-)
     
  6. Ren

    Ren Bedzie dobrze

    ale pysznosci a tu podaje przepis na moje ulubione bitki wolowe mniam mniam

    -wołowinę pokroić w plastry i zrumienić na tłuszczu . Przed zdjęciem z patelni posolić i popieprzyć płaty mięsa.

    -wołowinę przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Dodać pokrojoną marchewkę, zrumienioną na patelni pokrojoną cebulę i dusić kilka godzin pod przykryciem aż mięso skruszeje.

    -na koniec zagęścić sos. Całość doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
     
  7. ewelw

    ewelw bywalec

    Ren A jaką wołowinkę kupujesz?? Pręgę?? A jaka się jeszcze nadaje?? Z czym podajesz te bitki?? Cebulkę też podsmażasz??
     
  8. Ren

    Ren Bedzie dobrze

    ewelw ja w moim miesnym wolam o wolowinke na bitki :-D i odrazu mam pokrojona tylko mowie ile bym chciala ale chyba kazda sie nadaje tak mis ie wydaje przynajmniej;-) tak cebulke podsmazam ,a podaje z ziemniaczkami i mizerie lubie do tego ;)
     
  9. Muminka

    Muminka Podwojna mamusia

    Jenki ta kremowa to jest swietna.Ja podobnie kremowke robie z miesa mielonego i pora. Tzn. podsmarzam lekko mieso dodaje por i ziemniaczki dolewam wade i przyprawy na koniec dodaje serki. Pyyyyyszne! Ale z ogorkami to wyprobuje bo jakos narazie im kwasniejsze tym lepsze!
    Ha ha ha a ja dzis na obiad mialam bitki wolowe.!!!:tak: Tylko sosik mi wyszedl za gesty bo klumpa jedna! No i slone ... ale miesko i marchewka byla pierwsza klasa! D ego mialm buraczki z cebulka i ziemniaczki z koperkiem. :happy2:
     
  10. reklama
  11. saana

    saana Zaciekawiona BB

    Muminka pierwszy raz czytam o takiej zupie z mięsa mielonego. Wygląda na dość dobrą. A jakie wrzuca się serki? I czym doprawiasz? Pora dużo?
     
  12. Muminka

    Muminka Podwojna mamusia

    saana ja na 200 gram miesa biore dwa duze pory.Przyprawy tylko sol i piepsz ale soli niezaduzo bo serki sa slone. A serki to topione. Na tyle biore zawsze 200 gram serkow.Tylko zeby wody za duzo niebylo bo bedzie za malo kremowa.
     

Poleć forum