reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Przystanek kulinarny

reklama
EMIŚ rzeczywiście fajna ta stronka, no i dzięki niej może w końcu jakieś urozmaicone dania uda mi się robić ;-)
 
polecam ten przepis na ciasto zebra. ciasto pyszne no i łatwe.

1 szklanka białej oranżady
1 szklanka oliwy
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
1 cukier waniliowy

Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.
 
Wrzucam Wam przepis na szynkę gotowaną, jakby któraś z Was miała ochotę zrobić w domu na święta :-)

1 kg mięsa (szynka surowa)
10 dkg soli (6 płaskich łyżek)
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku (wycisnąć)
3 ziela angielskie
3 ziarna jałowca
1 duży liść laurowy.

Mięso myjemy, wykrawamy tłuszcz.
Zaczynamy wieczorem, wlewamy zimną wodę do garnka, wkładamy mięso by sprawdzić czy przykryje je woda. Wyciągamy mięso a do wody dajemy w/w składniki i stawiamy na gazie do zagotowania.
Po czym wkładamy mięso (najlepiej wcześniej włożyć je do siatki specjalnej na szynki).
Gotujemy 5 minut, wyłączamy i zostawiamy na 12 h, rano wyciągamy szynkę a wywar stawiamy na gazie do zagotowania, wkładamy szynkę gotujemy 5 minut i zostawiamy w wywarze do wieczora czyli następne 12 h.
Po 12 h wyciągamy szynkę i wkładamy do lodówki:-)
Smacznego :-)
 
...a ja bym prosiła o przepis na chałwę:sorry:- Sariska kiedyś pisała, ze robiła, ale wtedy wylatywała do Anglii i nie chciałam Jej głowy zawracać. Ale teraz , jeśli można, to baaardzo bym była wdzięczna:tak::*
 
szynki raczej nie zrobię z powodów wiadomych ;-) ale chałwa hmmm :cool::laugh2: SARISKA, HAPPY ma racyję - podziel się przepisem. Plis.
Aaa ma któraś z Was dobry przepis na jakieś świąteczne ciastko? Mazurka albo cuś? Jutro jadę do rodziców, więc może bym ich tak czymś zaskoczyla w końcu :rofl2:
 
Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe:

skladniki:
-czekolada ciemna, najlepiej 70%, 125 gram
-125 gram masla
-150 gram cukru
-75 gram mąki
- wanilia (moze byc cukier waniliowy)
-2 cale jajka

Przygotowanie:

Czekolade z maslem rozpuscic. Cukier, jajka i wanilie utrzec osobno. Zimna masę czekoladową dodać do ubitych jaj z cukrem, wymieszac i dodac mąkę. Wymieszac. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:-)
 
reklama
Najlepiej upiec w formie do keksa, malej i podluznej. Ale kolezanka ostatnio upiekla w wiekszej, prostokatnej formie i po prostu ciato bylo ciensze, a szersze. Ale moim zdaniem najlepsza jest forma keksowa. Ciasto rosnie mniej wiecej o jedna swoja grubosc, if you know what I mean:-)
 
Do góry