reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pseudotorbiele w badaniu połówkowym

Elizka1986

Początkująca w BB
Witajcie dziewczyny, czy któraś z Was spotkała się w badaniu połówkowym z pseudotorbielami w splotach naczyniówkowych w mózgu? Wczoraj na badaniu 20+5 lekarz wykrył dwa takie w główce mojego dziecka. Jestem przerażona. Lekarz mówi, że powinny się wchłonąć do 30tygodnia, ale to „powinny” nie znaczy, że tak będzie. Dodatkowo martwi mnie wynik bpd - 43 mm, który zapisano jako odpowiadający 19 tygodniowi. Reszta wyników bez zarzutu. Pomóżcie proszę

reklama
Witajcie dziewczyny, czy któraś z Was spotkała się w badaniu połówkowym z pseudotorbielami w splotach naczyniówkowych w mózgu? Wczoraj na badaniu 20+5 lekarz wykrył dwa takie w główce mojego dziecka. Jestem przerażona. Lekarz mówi, że powinny się wchłonąć do 30tygodnia, ale to „powinny” nie znaczy, że tak będzie. Dodatkowo martwi mnie wynik bpd - 43 mm, który zapisano jako odpowiadający 19 tygodniowi. Reszta wyników bez zarzutu. Pomóżcie proszę
Hej.
Nie do końca podobna historia, ale może trochę Cię uspokoi - u mnie przed badaniem połówkowym lekarz prowadząca zauważyła pseudotorbiele na szyi dziecka. Do kontroli na połówkowych. Na połówkowych badaniach (3/4 tygodnie później) już ich nie było. A też się naczytałam i się bałam. Na pewno warto kontrolować takie rzeczy dla swojego spokoju 😉 Czasem na innym sprzęcie lepiej widać takie rzeczy.

A co do rozbierznych rozmiarów - lekarz zwrócił na to uwagę? Dzieci nie rosną równomiernie. Za parę tygodni może się wyrównać, albo inny parametr będzie odstawał od "normy".

Nic nie skomentował, główka jest na 19 tydzień a brzuszek na 21+6, więc właściwie nic nie jest prawidłowe 😔

Wydaje mi się, że nie skomentował, bo to nie jest duże odstępstwo. Jeśli Cię to martwi to zapytaj lekarza :) będzie miał pewnie skalę wzrostu Twojego maluszka od początku prowadzenia ciąży.

Dzieci nie rosną idealnie liniowo. Rozwój dziecka jest bardzo indywidualny. W różnych okresach wzrost poszczególnych części ciała może się różnić. Za tydzień głowa może być większa, a brzuszek mniejszy.

Pojedynczy pomiar nie daje szerszego obrazu. Jeśli poprzednie pomiary nie wykazywały dużych odstępst to dziecko rozwija się prawidlowo.

Dziękuję, tak, do obecnego badania wszystko było w normie, a teraz jedne pomiary za małe, inne za duże, a do tego te torbiele 😔

Hej. U mnie na połówkowych 20+3 lekarz stwierdził torbiele w splotach naczyniówkowych po 1 w każdym splocie ( 10 mm i 9 mm). Powiedział mi to na końcu badania. Zaznaczył że obejrzał wszystko dokładnie i jest to cecha izolowana, reszta jest ok. Lekarz powiedział że zwykle te torbiele się wchłaniają i na III prenatalnych nie ma już po nich śladu. Faktycznie , u mnie na III prenatalnych w 28 tygodniu nie było już po nich śladu. Po urodzeniu poprosiłam o USG przezciemiączkowe - wyszło że wszystko jest ok , potwierdzono że torbieli nie ma ☺️ trzymam kciuki żeby się wchłonęły

Hej. U mnie na połówkowych 20+3 lekarz stwierdził torbiele w splotach naczyniówkowych po 1 w każdym splocie ( 10 mm i 9 mm). Powiedział mi to na końcu badania. Zaznaczył że obejrzał wszystko dokładnie i jest to cecha izolowana, reszta jest ok. Lekarz powiedział że zwykle te torbiele się wchłaniają i na III prenatalnych nie ma już po nich śladu. Faktycznie , u mnie na III prenatalnych w 28 tygodniu nie było już po nich śladu. Po urodzeniu poprosiłam o USG przezciemiączkowe - wyszło że wszystko jest ok , potwierdzono że torbieli nie ma ☺️ trzymam kciuki żeby się wchłonęły
Bardzo dziękuję Ci za tą odpowiedź, pocieszyłaś mnie. A czy obserwowałaś wtedy też jakieś asymetrie biometryczne dziecka? Bo mnie martwi jeszcze ten wymiar bpd, że jest wg pomiaru na 19 tydzień, a brzuszek znacznie większy. Od razu w mojej głowie pojawia się myśl, że główka nie rośnie prawidłowo przez te torbiele.

Wiesz w 34 tygodniu główka była na 36 tydzień , brzuszek na 34 a nóżki na 33. 3 tygodnie później główka wyszła na 36 tydzien czyli jakby nic nie urosła , brzuszek na 37 a nóżki na 38… ogólnie lekarz stwierdził że poprzednio mógł coś błędnie zmierzyć ( czasem dosłownie milimetry i pomiar wychodzi przekłamany, a dzidzia się rusza , ale lekarz mówił że do 2 tygodni rozbieżności jest normą ) . Teraz przy pomiarach główki cały czas jest około 50 centyla więc idealnie :) Moja mała miała ważyć 3400 g w dniu porodu , a urodziła się 3030g :D . Jesli chodzi o same torbiele w splotach naczyniowkowych to one nie powinny wpływać na BPD. Rozumiem Cię że bardzo się martwisz bo też byłam w tej sytuacji, ale mój lekarz prowadzący uważa że te torbiele splotów naczyniowkowych są fizjologiczne ( o ile nie ma więcej markerów ) . Dla popracia jego tezy wrzucę fragment z AI :
IMG_0171.jpeg

Jeśli chodzi o te pomiary - ja bym się umówiła do innego lekarza sprawdzić ile wynoszą te wartości u niego . Ja miałam prenatalne robione u dwóch lekarzy tego samego dnia ( jedne na NFZ a drugie u prowadzącego ) i różnica była około tygodnia, sami mi tłumaczyli jak ciężko to zmierzyć
Jak masz jakieś pytania to służę pomocą ☺️

reklama
Messenger_creation_87A2FF61-C045-4A2F-A08E-3B7040BC7E79.jpeg

Aż z ciekawości sprawdziłam rozbieżności z USG III trymestru.
Większe dziecko trudniej zmierzyć.
Miał się urodzić 3030 g, finalnie ważył 3900. USG nie jest absolutnym badaniem.

Jak zapytałam lekarza czy to źle, że ma kość udową "młodszą" niż resztę pomiarów lekarz powiedział, że może po prostu będzie miał krótsze nogi 😅
Trzymam kciuki żeby było dobrze!

reklama
Do góry