Mus jabłkowy
(po 6 miesiącu)
Składniki:
duże słodkie jabłko
sok jabłkowy klarowny
łyżeczka kleiku ryżowego
Sposób przyrządzania
Jabłko obierz, pokrój na cząstki. W garnuszku zagotuj niewielką ilość soku. Na wrzątek wrzuć pokrojone jabłko. Gotuj aż jabłko zmięknie. Przestudź i dodaj pozostały sok oraz kleik. Wszystko razem zmiksuj.
Papka brokułowa z ryba
(po 7 miesiącu)
Składniki
*kilka różyczek brokuła
*łyżeczka oliwy z oliwek lub kawałeczek masła
*10g ugotowanej ryby - np.: łosoś, pstrąg, dorsz,
Sposób przyrządzenia
Brokuła ugotuj na parze, przełóż do miseczki dodaj oliwę, rybę i zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.
Przecier z jagód
(po 6 miesiącu)
Składniki:
*200 g jagód
*20 ml przegotowanej wody
*łyżeczka kleiku ryżowego
Sposób przyrządzenia
Jagody umyj i przetrzyj przez sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte jagody i wymieszaj.
Barszczyk
(po 7 miesiącu)
Składniki
*chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
*1 mała marchewka
*½ pietruszki
*mały kawałek selera
*½ pora
*½ dużego ziemniaka
*½ buraka
*natka pietruszki
*łyżeczka masła
Sposób przyżądzania
Do wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa, poza burakiem, którego gotuje nie obranego w osobnym garnku. Gotuję aż warzywa będą miękkie ok. 20-30 min.
W osobnym garnku gotuję umyte mięsko (kawałek wielkości ok.1/3 dłoni), które również wrzucam do leciutko osolonego wrzątku.
Wyjmuję warzywa i kroje na kawałki: marchewkę, pora, ziemniaka, buraka i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję masło i natkę, chwilkę jeszcze gotuję i zupka gotowa.
Uwagi
* Wodę można lekko posolic
* Seler może uczulać.
*Zupkę można zamrozić w małych plastykowych pojemniczkach i rozmrażać bezpośrednio przed podaniem.
*Dla niemowlaka do ok. 9 miesiąca zupkę należy miksować, później należy podawać jedzenie coraz mniej rozdrobnione, warzywa można drobno kroić lub ucierać na tarce do jarzyn.
*Jak maluch ma zaparcia można dać mu więcej buraka.
Budyń mleczny
(po 5 miesiącu)
Składniki
*180 ml mleka modyfikowanego
*8 gram mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Mleko wymieszaj z mąką, zagotuj cały czas mieszając.
Uwagi
Można dodać starte owocki.
Zielona zupa krem z brokuła z żółtkiem
( po 6 miesiącu)
Składniki
*2 różyczki brokuła
*pół ugotowanego żółtka
*łyżeczka masła
*woda
Sposób przyrządzania
W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody. Na wrzątek dodaj brokuła i gotuj aż zmięknie, odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj żółtko i całość zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowana wodą lub mlekiem z piersi.
Budyń mleczny z żółtkiem
(po 7 miesiącu)
Składniki
*180 ml mleka modyfikowanego
*żółtko
*8 gr maki ziemniaczanej
Przygotowanie
Mleko wymieszaj z żółtkiem i mąką, zagotuj cały czas mieszając.
Uwagi
Można dodać owoce np. jagody, borówki, maliny (przetarte prze sitko), starte jabłuszko albo namoczone i zmiksowane suszone morele lub śliwki.
Suróweczka z jabłka i marchewki
(po 6 miesiącu)
Składniki
*słodkie jabłko
*marchewka
*łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Jabłko i marchew umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj jabłko i marchewkę. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.
Uwagi
Kiedy dziecko jest starsze można dodać troszeczkę cukru
Papka z kalarepką z królikiem
(po 7 miesiącu)
Składniki
*½ marchewki
*½ kalarepy
*mały kawałek pora - białej części
*łyżeczka oliwy z oliwek
*100 ml wody
*20 g mięsa z królika
*woda do ugotowania mięsa
Sposób przyrządzenia
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i kalarepę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora posiekaj. W garnuszku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć warzywa gotuj do miękkości. Do ugotowanych warzyw dodaj oliwę i posiekane mięso. Całość zmiksuj.
Przecier z jabłek i moreli
(po 7 miesiącu)
Składniki
*słodkie i soczyste jabłko
*2 dojrzałe morele
*20 ml przegotowanej wody mineralnej
*łyżeczka kleiku ryżowego
Sposób przyrządzenia
Jabłko umyj i utrzyj na tarce. Morelę obierz ze skórki, wyjmij pestkę i rozgnieć. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte owoce i wymieszaj.
Deser mocno pomarańczowy
(po 6 miesiącu)
Składniki
*1 marchewka
*kawałek dyni
*3 łyżki kaszki kukurydzianej
*woda
Sposób przyrządzenia
W garnuszku zagotuj wodę na wrzątek wrzuć obraną i umytą marchewkę. Gotuj aż marchewka będzie miękka. Dodaj pokrojoną w kawałeczki dynię oraz kaszkę kukurydzianą. Zagotuj i zmiksuj.
Mleko bananowe
( teoretycznie napisane ze od 9 miesiaca, ale mysle ze jeżeli dziecko juz zasmakowalo bananka to mozna wczesniej)
Składniki:
Banan
Mleko modyfikowane (lub z piersi)
Sposób przyrządzania
Zmiksowac bananka i dodac do mleka
Cukinia z łososiem
( Karmienie butelka - 6 miesiac, karmienie piersią - 7 miesiąc)
Składniki
*Cukinia żółta średniej wielkości 2 łyżki
*Dynia- kostka 2 łyżki
*Łosoś 2 łyżki
*Marchewka 1 szt.
*Masło 1 łyżka
*Woda
Sposób przyrządzania
Zagotuj wodę w dwóch garnuszkach.
W międzyczasie przygotuj warzywa i łososia do gotowania.
W pierwszym garnku ugotuj łososia. (Gotuj 10-15 minut).
W drugim garnku ugotuj marchewkę. (Gotuj 7 minut).
Do marchewki dodaj cukinię oraz dynię. (Gotuj 8 minut).
Łososia oczyść z ości.
Wymieszaj łososia z warzywami, masłem. Zmiksuj. Podlewaj obiadek wywarem z warzyw aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
Budyń karmelkowy
( od 7 miesiąca)
Ja sama nie będe probówała bo jest cukier ale może któraś z was bedzie chciała
Składniki
- szklanka wody
- łyżka cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- mleko modyfikowane ok 200 ml
Sposób przyrządzania
3/4 szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Kiedy zbrązowieje, wlej do niego wrzątek. Zmniejsz gaz do minimum. W 1/4 szklanki wody rozrób mąkę i wlej do płynu na patelni. Gdy zgęstnieje, przelej do miseczki. Kiedy budyń ostygnie do temperatury, w której możesz rozrabiać mleko, dodaj odpowiednią ilość proszku i całość starannie wymieszaj.
wszystkie te przepisy byly spróbowane przez Mariczke
