reklama

Pyszne przepisy na jedzenie dla naszych dzieci :)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w grudniu 2011' rozpoczęty przez Violett, 16 Kwiecień 2012.

  1. Violett

    Violett Fanka BB :)

    Widzę że już wiele mam zaczyna podawać swoim maluszkom jedzonko - więc pozwoliłam sobie założyć wątek z przepisami na domowe obiadki, deserki, przekąski dla naszych dzieci :)

    Proponuje pisac sprawdzone przepisy a nie ściągnięte z internetu i pisać NAZWE DANIA, OD KTOREGO MIESIACA mozna dawac dzieciaczkowi :)



    Jeżeli stwierdzicie że temat jest niepotrzebny można go skasować :)



    SMACZNEGO
     
  2. Violett

    Violett Fanka BB :)

    ZUPKA JARZYNOWA
    ( po 5 miesiącu - jak dziecko będzie jadło już wszystkie warzywka )

    Składniki:
    1 średnia marchewka
    Pół pietruszki
    Kawałek selera (2-3 cm)
    Mały ziemniaczek

    Sposób przyrządzenia:
    Warzywa myje, obieram i kroje w kosteczkę. Warzywka blenduje z odrobiną wywaru z warzyw.


    Kiedy dziecko jee już mięsko zupkę robie tak samo tylko w osobnym garnuszku gotuję mięsko np. kurczaczka, wywar wylewam (podobno wywar z mięsa jest silnym alergenem) i mięsko blenduje razem z warzywkami i mięskiem.

    Zupkę można zagęścić ryżem, kleikiem ryżowym.
    A dziecko jedzące gluten kaszką manna :)
     
  3. reklama
  4. Violett

    Violett Fanka BB :)

    KREMIK JARZYNOWY Z KURCZAKIEM
    (po 7 miesiącu)


    Składniki
    -kawałek ugotowanego kurczaka
    -marchewka
    -pietruszka
    -mały kawałek pora
    -ćwierć selera
    -pół ziemniaka
    -pół łyżeczki masła
    -łyżeczka ugotowanego groszku

    Sposób przyrządzenia:
    Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. W rondelku zagotuj niecałą szklankę wody, wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. Zdejmij z gazu. Gdy zupa przestygnie, dodaj masło, zmiksuj na krem. Pod koniec miksowania dodaj posiekane mięso indyka i jeszcze chwilę rozdrabniaj (dla starszego niemowlęcia zostaw kawałki do żucia). Zupę krem posyp groszkiem.
     
  5. Violett

    Violett Fanka BB :)

    Przecier z cukinii
    (Dla dziecka od: 6. miesiąca)

    Składniki
    - mała cukinia
    - dodatki: masło
    - olej
    - ryż
    Sposób przyrządzania:
    Cukinię pokrój na plasterki. Ugotuj do miękkości nad parą lub w odrobinie wody. Przetrzyj przez sito lub rozgnieść widelcem. Z podanej ilości uzyskasz cztery porcje. Do każdej porcji na talerzyku dodaj łyżeczkę świeżego masła albo oleju lub wymieszaj papkę z ryżem ugotowanym na wodzie bądź mleku modyfikowanym (zamiast ryżu możesz podać bezglutenowy biszkopt).
     
  6. Violett

    Violett Fanka BB :)

    Mus jabłkowy
    (po 6 miesiącu)

    Składniki:
    duże słodkie jabłko
    sok jabłkowy klarowny
    łyżeczka kleiku ryżowego


    Sposób przyrządzania
    Jabłko obierz, pokrój na cząstki. W garnuszku zagotuj niewielką ilość soku. Na wrzątek wrzuć pokrojone jabłko. Gotuj aż jabłko zmięknie. Przestudź i dodaj pozostały sok oraz kleik. Wszystko razem zmiksuj.


    Papka brokułowa z ryba
    (po 7 miesiącu)
    Składniki
    *kilka różyczek brokuła
    *łyżeczka oliwy z oliwek lub kawałeczek masła
    *10g ugotowanej ryby - np.: łosoś, pstrąg, dorsz,
    Sposób przyrządzenia
    Brokuła ugotuj na parze, przełóż do miseczki dodaj oliwę, rybę i zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.



    Przecier z jagód
    (po 6 miesiącu)
    Składniki:
    *200 g jagód
    *20 ml przegotowanej wody
    *łyżeczka kleiku ryżowego
    Sposób przyrządzenia
    Jagody umyj i przetrzyj przez sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte jagody i wymieszaj.


    Barszczyk
    (po 7 miesiącu)
    Składniki
    *chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
    *1 mała marchewka
    *½ pietruszki
    *mały kawałek selera
    *½ pora
    *½ dużego ziemniaka
    *½ buraka
    *natka pietruszki
    *łyżeczka masła
    Sposób przyżądzania
    Do wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa, poza burakiem, którego gotuje nie obranego w osobnym garnku. Gotuję aż warzywa będą miękkie ok. 20-30 min.
    W osobnym garnku gotuję umyte mięsko (kawałek wielkości ok.1/3 dłoni), które również wrzucam do leciutko osolonego wrzątku.
    Wyjmuję warzywa i kroje na kawałki: marchewkę, pora, ziemniaka, buraka i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję masło i natkę, chwilkę jeszcze gotuję i zupka gotowa.

    Uwagi
    * Wodę można lekko posolic
    * Seler może uczulać.
    *Zupkę można zamrozić w małych plastykowych pojemniczkach i rozmrażać bezpośrednio przed podaniem.
    *Dla niemowlaka do ok. 9 miesiąca zupkę należy miksować, później należy podawać jedzenie coraz mniej rozdrobnione, warzywa można drobno kroić lub ucierać na tarce do jarzyn.
    *Jak maluch ma zaparcia można dać mu więcej buraka.

    Budyń mleczny
    (po 5 miesiącu)
    Składniki
    *180 ml mleka modyfikowanego
    *8 gram mąki ziemniaczanej
    Przygotowanie
    Mleko wymieszaj z mąką, zagotuj cały czas mieszając.
    Uwagi
    Można dodać starte owocki.

    Zielona zupa krem z brokuła z żółtkiem
    ( po 6 miesiącu)
    Składniki
    *2 różyczki brokuła
    *pół ugotowanego żółtka
    *łyżeczka masła
    *woda
    Sposób przyrządzania

    W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody. Na wrzątek dodaj brokuła i gotuj aż zmięknie, odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj żółtko i całość zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowana wodą lub mlekiem z piersi.




    Budyń mleczny z żółtkiem
    (po 7 miesiącu)
    Składniki
    *180 ml mleka modyfikowanego
    *żółtko
    *8 gr maki ziemniaczanej
    Przygotowanie
    Mleko wymieszaj z żółtkiem i mąką, zagotuj cały czas mieszając.
    Uwagi
    Można dodać owoce np. jagody, borówki, maliny (przetarte prze sitko), starte jabłuszko albo namoczone i zmiksowane suszone morele lub śliwki.


    Suróweczka z jabłka i marchewki
    (po 6 miesiącu)
    Składniki
    *słodkie jabłko
    *marchewka
    *łyżka oliwy z oliwek
    Przygotowanie
    Jabłko i marchew umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj jabłko i marchewkę. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.
    Uwagi
    Kiedy dziecko jest starsze można dodać troszeczkę cukru




    Papka z kalarepką z królikiem
    (po 7 miesiącu)
    Składniki
    *½ marchewki
    *½ kalarepy
    *mały kawałek pora - białej części
    *łyżeczka oliwy z oliwek
    *100 ml wody
    *20 g mięsa z królika
    *woda do ugotowania mięsa
    Sposób przyrządzenia
    W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i kalarepę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora posiekaj. W garnuszku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć warzywa gotuj do miękkości. Do ugotowanych warzyw dodaj oliwę i posiekane mięso. Całość zmiksuj.

    Przecier z jabłek i moreli
    (po 7 miesiącu)
    Składniki
    *słodkie i soczyste jabłko
    *2 dojrzałe morele
    *20 ml przegotowanej wody mineralnej
    *łyżeczka kleiku ryżowego
    Sposób przyrządzenia
    Jabłko umyj i utrzyj na tarce. Morelę obierz ze skórki, wyjmij pestkę i rozgnieć. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte owoce i wymieszaj.

    Deser mocno pomarańczowy
    (po 6 miesiącu)
    Składniki

    *1 marchewka
    *kawałek dyni
    *3 łyżki kaszki kukurydzianej
    *woda
    Sposób przyrządzenia
    W garnuszku zagotuj wodę na wrzątek wrzuć obraną i umytą marchewkę. Gotuj aż marchewka będzie miękka. Dodaj pokrojoną w kawałeczki dynię oraz kaszkę kukurydzianą. Zagotuj i zmiksuj.


    Mleko bananowe
    ( teoretycznie napisane ze od 9 miesiaca, ale mysle ze jeżeli dziecko juz zasmakowalo bananka to mozna wczesniej)

    Składniki:
    Banan
    Mleko modyfikowane (lub z piersi)

    Sposób przyrządzania
    Zmiksowac bananka i dodac do mleka :)




    Cukinia z łososiem
    ( Karmienie butelka - 6 miesiac, karmienie piersią - 7 miesiąc)

    Składniki

    *Cukinia żółta średniej wielkości 2 łyżki
    *Dynia- kostka 2 łyżki
    *Łosoś 2 łyżki
    *Marchewka 1 szt.
    *Masło 1 łyżka
    *Woda

    Sposób przyrządzania
    Zagotuj wodę w dwóch garnuszkach.
    W międzyczasie przygotuj warzywa i łososia do gotowania.
    W pierwszym garnku ugotuj łososia. (Gotuj 10-15 minut).
    W drugim garnku ugotuj marchewkę. (Gotuj 7 minut).
    Do marchewki dodaj cukinię oraz dynię. (Gotuj 8 minut).
    Łososia oczyść z ości.
    Wymieszaj łososia z warzywami, masłem. Zmiksuj. Podlewaj obiadek wywarem z warzyw aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

    Budyń karmelkowy
    ( od 7 miesiąca)

    Ja sama nie będe probówała bo jest cukier ale może któraś z was bedzie chciała :)

    Składniki
    - szklanka wody
    - łyżka cukru
    - czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    - mleko modyfikowane ok 200 ml

    Sposób przyrządzania
    3/4 szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Kiedy zbrązowieje, wlej do niego wrzątek. Zmniejsz gaz do minimum. W 1/4 szklanki wody rozrób mąkę i wlej do płynu na patelni. Gdy zgęstnieje, przelej do miseczki. Kiedy budyń ostygnie do temperatury, w której możesz rozrabiać mleko, dodaj odpowiednią ilość proszku i całość starannie wymieszaj.


    wszystkie te przepisy byly spróbowane przez Mariczke :)
     
  7. inka85

    inka85 Mamusia Aleksego

    dziewczynki a ja polecam na deser:
    przygotować kleik ryżowy z mlekiem modyfikowanym ilość wg uznania
    do tego deserek owocowy (może być z jagodami ale oczywiście zależy kto co woli)

    tak przygotowane składniki układamy warstwowo w szklance.

    ten przepis to żadna nowość ale powiem Wam że Aleksy jadł to chętniej niż wymieszane wszystko razem.
    no i estetycznie też ciekawie wygląda :-)
     
  8. Violett

    Violett Fanka BB :)

    Sok jagodowy
    (Dla dziecka od: 6. miesiąca)
    Składniki
    - szklanka jagód
    - kilka łyżeczek przegotowanej wody mineralnej

    Sposób przyrządzania:
    Umyte jagody przelej wrzątkiem, odcedź, rozetrzyj w kubeczku na miazgę i przetrzyj przez gęste sito. Uzyskany sok rozcieńcz przegotowaną wodą. Ten sok to także doskonała baza dla kisielu jagodowego (na 100ml soku 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej).
     
  9. kota-behemota

    kota-behemota Q & H team

    Zupa-krem z pomidorów (po 7 miesiącu)

    U nas to aktualnie hit, Kubuś uwielbia i chętnie zjada.

    (u mnie taka ilość warzyw daje 2 porcje)
    1 marchewka
    1/2 korzenia pietruszki
    kawałek korzenia selera
    kawałek pora
    1 średni pomidor
    ok 10 dag mięsa drobiowego
    mały ziemniak
    jedno żółtko ugotowane na twardo.

    mięso ugotować w osobnym garnuszku, wylać wywar, posiekać na drobne kawałeczki.
    Marchewkę, piertuszkę, seler, ziemniaka, pora pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody (tak, żeby przykryła warzywa), jak już będą prawie miękkie, wrzucić sparzonego i obranego ze skórki pomidora (kawałki) i gotować chwilę, aż wszystko zmięknie
    Zblendować razem z wywarem, jeśli jest zbyt rzadkie, dodać łyżkę kleiku kukurydzianego i przelać do dwóch pojemniczków, do każdej porcji dodać pół zółtka i łyżeczkę masła lub trochę oliwy z oliwek i raz jeszcze zblendować.

    Smacznego :)
     
  10. reklama
  11. Sosnowiczanka

    Sosnowiczanka Mamusia Alanka :)

  12. kota-behemota

    kota-behemota Q & H team

    ostatnio Kubie zasmakowały takie oto dania:
    (przepisy są z netu, sprawdzone, lekko przeze mnie modyfikowane pod nasze smaki)

    Zupa krem z pieczonych pomidorów
    6-8 średnich pomidorów,
    1 obrane, słodkie jabłko
    1-2 ząbki czosnku,
    3/4 szklanki orzechów nerkowca wcześniej namoczonych (4 godz.)
    1 łyżeczka suszonej bazylii lub 2-3 łyżki świeżej bazylii,
    bulion warzywny lub woda,
    1 łyżka oliwy z oliwek
    odrobina soli do smaku

    Piekarnik nagrzać do 180 °C. Pomidory pokroić na połówki. Każdą z nich delikatnie posolić, ułożyć nacięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut. Z upieczonych pomidorów zdjąć skórki.
    Do garnka wlać oliwę i wrzucić posiekane ząbki czosnku. Gdy puszczą aromat dodać upieczone pomidory i pokrojone jabłko. Całość zalać bulionem warzywnym lub wodą (płyn musi przykryć pomidory).
    Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kawałki jabłka będą miękkie. Dodać bazylię, orzechy nerkowca i całość zblendować i zagotować. Można doprawić do smaku solą, bazylią, jeśli zupa jest zbyt kwaśna można dodać odrobinę soku jabłkowego.



    Krem z zielonego groszku

    2 szklanki zielonego groszku (ja użyłam mrożonego, pewnie można też ten z puszki),
    1 cebula,
    1 ząbek czosnku,
    3 szklanki bulionu warzywnego,
    1/2 szklanki namoczonych wcześniej migdałów (bez skórki)
    4 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny,
    łyżeczka świeżego lubczyku,
    1 -2 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej,
    1 pęczek świeżej mięty lub koperku,
    2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
    sól do smaku.

    Posiekaćo drobno cebulę i czosnek, poddusić razem w niewielkiej ilości bulionu. Następnie dodać groszek i resztę bulionu. Gotować do momentu, aż groszek będzie miękki. Odstawić z ognia, dodać posiekaną sałatę, miętę, lubczyk, migdały i wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny i solą. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Zupę podwać z posiekanym szczypiorkiem i groszkiem.
    Miętę można zastąpić świeżym koperkiem.


    Zupa migdałowo-ryżowa (na śniadanie niby mleczna, a bez mleka) :)

    3/4 szkl. migdałów bez skórki
    2-2,5 szkl. przegotowanej wody,
    1/3 szkl. ryżu (wcześniej ugotować)
    1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu z wanilii, ziarenka z 1 strąka wanilii,
    szczypta cynamonu,
    płatki migdałowe,
    odrobinka miodu
    odrobina skórki startej z cytryny lub pomarańczy

    Wieczorem namoczyć migdały na około 8 godzin i ugotować na sypko ryż. Na drugi dzień rano z migdałów odlać wodę, wrzucić do blendera, zalać dwiema szklankami wody i chwilę miksować. Następnie całość przelać przez gęste sito, wyłożone dodatkowo gazą. Na koniec zebrać gazę i porządnie ją odcisnąć. Gotowe mleko lekko podgrzać, dodać do niego ugotowany ryż, cynamon i wanilię. Na koniec dodać masło lub oliwę, miód, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową.

    ja też bardzo tą zupę lubię, dorzucam sobie do niej kostkę gorzkiej czekolady, nasiona słonecznika i odrobinę rodzynek. Pycha!


    Kasza gryczana z marchewką i brokułami

    1 szklanka kaszy gryczanej białej,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    3-4 marchewki,
    brokuł,
    1 łyżeczka świeżego startego imbiru lub troszkę mniej suszonego,
    oliwa z oliwek,
    sól,
    natka pietruszki,
    starta skórka z cytryny.

    Kaszę należy dobrze wypłukać i zalać dwiema szklankami wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem jeszcze kilka minut.
    Brokuły ugotować w małej ilości wody lub na parze.
    Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie dodać imbir, pokrojoną drobno marchewkę, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do momentu, aż marchewka będzie miękka.
    Następnie do warzyw dodać ugotowaną kaszę i różyczki brokuła, posiekaną natkę i startą skórkę z cytryny (może być jej mniej niż z jednej cytryny). Wszystko delikatnie wymieszać i doprawić solą.
    Ja dorzucam czasem łuskane pestki słonecznika.
     

Poleć forum