reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pyszności........-czyli przepisy na żarełko

salatka z kalafiora:)

1 kalafior
3-4 pomidory
koperek
20 dag szynki
majonez
jogurt
czosnek
puszka kukurydzy

kalafior rozdzielamy na mniejsze rozdrabniamy na mniejsze rozyczki i gotujemy w wodzie z sola lyzeczka cukru i troche octu

kalafior gotujemy na polmiekko potem odcozyczki a te twardsze cedzamy i dzielmy na malutkie rozyczkii a te wieksze kawalki kroimy w kostke

potem kroimy szynke w koste

pomidory w polkrazki

mieszamy z kukurydza koperkiem pomidorami i kalafiorem..

i zalewamy sosem ( 3 lyz. jogurtu, 3 lyzki majonezu + czosnek)

mieszamy

i gotowe smacznego:)

sorki ze tak haotycznie ale jakos sie jeszcze do tej klawiatury zlaptopa nie przyzwyczailam ;p
 
reklama
DELICJE Z GRUSZEK
4 jajka
2szk maki
lyzeczka cynamonu
caly cukier waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
lyzeczka cukru pudru
pol margaryny kasi
6 gruszek
szklanka cukru
bulka tarta

jajka miksujemy z cukrem,jak powstanie biala masa dodajemy pol kasi. pozniej make,nastepnie wsypujemy cynamon,proszek do pieczenia,cukier waniliowy,
jak juz masa bedzie gotowa to nasmarowac blaszke margaryna posypac bulka i wylac mase,gruszki obrac pokroic w kawalki usunac srodek ,najlepiej zeby byly ksiezyce i gora klasc na wierzch.i na to posypac cukrem pudrem.piec 180stopni i ok 60min,
mozna polac jeszcze jakas polewa ale ja zapomnialam.
ps,najlepiej wychodzi w tortownicy ale ja zrobilam w tej prostokatnej malej,to trezba dac duzo gruszek nawet 2 razy wiecej,
jak dla mnie ciasto bardzo dobre tanie i szybkie no i latwe:-)
 
Karkowka pieczona


karkowka pokrojona w plastry
zolty ser-plastry
cebula-w kosteczke
ziemniaki-w plastry
majonez
bazylia
oregano
olej
sol
pieprz
przyprawa do karkowki

wykonanie:
- mieso lekko rozbijamy oproszamy sola pieprzem i przyprawa i odstawiamy na godzine do lodowki
-duza blache smarujemy olejem
-ukladamy miesko
-kazdy kotlet smarujemy majonezem,posypujemy cebulka i przykladamy plastrem zoltego sera
-na ser dajemy ziemniaki lekko skropione olejem i oproszone bazylia i oregano
-wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200stopni i pieczemy do miekkosci
 
placki placuszi serowe
kostka bialego sera 200-250g
1 jajko
cukier zeby bylo slodkie ale nie za bardzo
maka
ser jajko i cukier wymieszac dodac tyle maki zeby sie ciasto zbytnio nie kleilo
cos w konsystecji jak na kopytka poprostu ma nie byc rzadkie tylko takie zbite bardziej
najlepiej opruszcy rece maka zanim sie nabierze ciasta
nabierac tyle ze po uformowaniu kulki i po rozplaszczeniu jej wyszel placek wielkosci na pol dloni o grubosci do 1cm
smazyc na patelni olej ma zakrywac dno cos na 1cm wysokosci
smazyc z obu stron na zloty kolor
uwaga nie na duzym ogniu bo sie przypalu ale nie usmaza
bardzo dobre mnia mnia:-):-)
 
przepis na - wędlinę ( schab , szynka lub inne gatunki mięsa np.pierś z indyka )
.... rewelacja .... łatwe w przyrządzeniu ,smaczne, kruche ... soczyste

Schab, szynka, łopatka lub pierś z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np łopatka to można dać więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra , majeranek oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM:
Wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić.
Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc.

RANO: znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mięso i...gotowe.
 
moja zupka a'la wegierska;-)

2 kielbachy jakies tam:-p(moga bys slaskie)
20 dag mieska(moze byc lopatka, szynka, schab)
puszka fasoli
2 papryki
3 ziemniaki
pomidor albo maly koncentrat pomidorowy
majeranek, pieprz,vegeta,papryka slodka i ostra

do garnka wrzucic kostke rosolowa, zalac woda i zagotowac, pokroic ziemniaki i dodac do bulionu az sie ugotuja.wtedy dorzucic papryke pokrojona w kostke lub cokolwiek:rofl2:, fasole, przyprawy, kielbache i mieso podsmazyc i tez dorzucic.na koniec dodac pomidora bez skorki albo koncentrat.i juz;-)
 
Krewetki sciagniete od Pascala (troche zmodyfikowane oczywiscie:-p)

250 gr krewetek lub owocow morza(sparzyc wrzatkiem)
smietanka 30 % najlepiej ale 18% tez moze byc
cebula
zabek czosnku
2 pomidory
peczek koperku


podsmazyc cebule, pod koniec wrzucic zabek czosnku pokrojony w plasterki, od razu wrzucic krewetki/owoce morza,jak woda odparuje dodac ppomidory bez skorki i pestek pokrojone w kostke, i od razu wlac smietanke, wrzucic koperek i doprawic sola, pieprzem i cytryna jak kros lubi;-)
to sie szybko robi bo inaczej krewetki beda gumowe.
ja to jem z ...ziemniakami:-p:rofl2::rofl2:wiem glupota ale mi tak najbardziej smakuje:zawstydzona/y:ale normaln i ludzie to jedza z makaronem albo ryzem:-D
i to jest pyyyyyyyszne
 
reklama
"PYSZNA SALATKA Z SELERA"

sloiczek selera (dostepny w biedronce i lidlu)pokroic go troszke na mniejsze kawalki
puszka kukurydzy
5 jajek
3-4 parowki cienkie lub grube
szczypior

majonez,pieprz,sol wymieszac i gotowe
 
Do góry