reklama

Pyszności dla Brzuszków Niejadków i Łakomczuszków - Nasze Przepisy:)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w sierpniu 2006r.' rozpoczęty przez dominique.p, 5 Czerwiec 2007.

  1. dominique.p

    dominique.p Fanka BB :)

    10-miesieczne dziecko powinno zjadac 5 posilkow dziennie.
    powoli powinno się wprowadzic nowosc - obiad z dwoch dan. ZUPA + JARZYNY Z DODATKIEM MIESA GOTOWANEGO.

    WARZYWA:
    ziemniak
    marchewka
    dynia
    pietruszka
    seler
    brokul
    kalafior
    kukurydza
    fasolka szparagowa
    kabaczek
    cukinia
    patison
    kapusta (biala, czerwona, wloska)
    brukselka
    groszek zielony
    soczewica czerwona
    soczewica zielona
    kalarepa
    por
    burak
    jarmuz
    swieze szparagi
    sok z kapusty kiszonej (jedna lyzka co trzeci dzien)
    cebula
    groch
    szpinak
    szczaw (jesli dziecko ma problemy z nerkami odstawic do 12 miesiaca)
    baklazan
    ogorek swiezy i gruntowy
    papryka
    soja
    cieciorka

    OWOCE
    jablko
    czarne jagody
    morela
    gruszka
    maliny
    sliwki wegierki, mirabelki, renklody i inne, takze suszone
    czeresnie
    brzoskwinie
    kiwi
    winogrona
    mango
    banan
    melon
    daktyle i rodzynki najlepiej ugotowane i zmiksowane
    jezyny
    aronia
    wisnie
    borowki amerykanskie
    porzeczki biale czerwone i czarne
    arbuz
    zurawina
    poziomki, truskawki - wprowadzac ostroznie
    papaja
    ananas


    PRODUKTY ZBOZOWE
    kaszki
    kleiki
    kasze
    ryz
    bulki
    chleb
    sucharki
    w tym glutenowe- jelli dziecko nie ma z tym problemow.

    PRZYPRAWY
    majeranek
    kminek
    koperek
    sezam
    tymianek
    czaber/estragon
    bazylia
    rozmaryn
    oregano
    czosnek
    pieprz
    slodka papryka
    kolendra
    cynamon (ostroznie przy alergii)
    szczypiorek
    natka pietruszki
    rzezucha

    KIELKI
    soczewicy
    soi
    slonecznika
    lucerny
    rzodkiewki.

    Zoltko cale co dugi dzien

    DO SAMODZIELNEGO JEDZENIA
    chrupki kukurydziane
    biszkopty
     
  2. dominique.p

    dominique.p Fanka BB :)

    Placuszki z cukinia (z miesiecznika "Dziecko" - trochę zmodyfikowane;-))
    1 mala cukinia
    1 mały zabek czosnku
    2 zoltka (surowe)
    maka pszenna
    szczypta soli
    odrobina pieprzu
    dowolna zielenina (natka pietruszki, koperek, bazylia, wg uznania)
    oliwa ekstradziewicza;-)
    ew. woda lub sok pomidorowy

    Cukinie wyszorowac, sparzyc wrzatkiem, odciac konce (po ok. 2cm z kazdej str.), zetrzec na tarce o duzych oczkach. Zoltka wymieszac z wycisnietym czosnkiem, sola, pieprzem i maka (konsystencja gestej smietany). Jesli masa jest za gesta, dolac wode lub sok pomidorowy. Dodac starta cukinie i garsc zieleniny, wymieszac. Patelnie teflonowa wysmarowac oliwa (kilka kropli na recznik papierowy i posmarowac). Na goraca nakladac duza lyzka placki o srednicy ok. 6cm (niezbyt grube). Smażyć (a raczej suszyć;-)) na lekko zloty kolor.
     
  3. reklama
  4. dominique.p

    dominique.p Fanka BB :)

    Mięsne kuleczki
    pierś kurzęca (lub inne mieso, np. cielęcina, udziec indyczy, ok. 200g)
    żółtko
    posiekana zielenina (pietruszka, koperek) - ok. 2 łyżki
    łyżeczka kaszy manny
    szczypta soli
    szczypta słodkiej papryki

    Wszystkie składniki wkładam do blendera i miksuje na gładką masę (jesli jest za sucha, dodaje troche jogurtu naturalnego, jeśli wyjdzie za rzadka - wiecej kaszy manny), z której formuję kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Gotuję je na przez ok. 20 - 25minut (mozna tez ugotować w wywarze warzywnym). Podaję z gotowanymi warzywami (np. marchewką, brokułem, fasolka szparagowa - z mrozonek).
     
  5. dominique.p

    dominique.p Fanka BB :)

    Potrawka z indyka z ziemniakami i koperkiem ("zwalona" z gerbera "Kuchni Smakosza", ale zmodyfikowana i u nas, po rozrzedzeniu woda, funkcjonuje jako "biała zupa":eek:)
    mięso indycze (ja używam z udzca) - ok. 40-50g
    3 srednie ziemniaki
    pół małej pietruszki (korzenia)
    duza garść posiekanego koperku
    2 łyzki smietany 18%
    łyzka startego zoltego sera (np. mazdamer)
    sok jabłkowy (do smaku) np. Bobovita
    łyżeczka masła

    Mieso, pietruszkę i ziemniaki gotować na parze (przez ok. 20 minut). Po ugotowaniu rozdrobnic, dodac koperek, smietane, masło i ser zołty. Wymieszac z ok. 50ml soku jabłkowego, zagotować energicznie mieszajac.
     
  6. agacz27

    agacz27 sierpniowa mama'06 Początkująca(y)

  7. aga31

    aga31 Sierpniowa mama'06 Fan(ka)

    dominiue super przepisy, jakbyście coś znalazły dla dzieci bezmlecznych to poproszę o wklejenie.u nas na zmiane jakaś jarzynówka albo krupnik.
     
  8. sandra1982

    sandra1982 Sierpniowa mama'06 Fan(ka)

    Dominique, ale super przepisy!
    Jak tyko bede miec cos wolnego to zrobie Sarce te miesne kuleczki. Ciekawe tylko czy da sie je zrobic bez jajka ???
    A macie jakies przepisy na dania bezjajeczne? :-)
     
  9. karoo-kp

    karoo-kp Mama Jagodzianki

    Sandra, ja takie kuleczki juz dawno malej robie, i na poczatku zamiast zolteczka dalam odrobinke wody zeby bylo bardziej elastyczne - niby z zoltkiem chodzi o to, zeby sie lepiej wszystko scinalo, ale mimo to wszystko nam sie ladnie trzymalo!!
     
  10. reklama
  11. asmodis

    asmodis Sierpniowa mama'06 Mama Motylka

    Karoo...napisz przepis na ten sosik koperkowy :) bo ja malo gotuje i ciezko mi cos tam samej wymyslac
     
  12. karoo-kp

    karoo-kp Mama Jagodzianki

    Hmm, no dobra, to dwie wersje - na szybko i na wolno ;-) (prosze mnie nie pytac o proporcje, zawsze robie na oko)

    po kawalku: marchewki, pietruszki, selera, pora (cos mozna wyeliminowac) - pokroic w kostke, pora w cienkie paseczki, chyba ze dzidziol ma nie jesc to wrzucic calego, zagotowac z nieduzej ilosci wody, tak, zeby warzywka sie nie rozgotowaly, ale byly stosunkowo miekkie zeby dzidzie mogly spokojnie rozdyzdac dziaselkami. Ja dodaje odrobinke soli do smaku. W tym wywarze mozna ugotowac: rybke, kuleczki miesne, czy jakiekolwiek inne miesko ktore chcemy podac dziecku :-) Pod koniec gotowania dodajemy lyzeczke masla lub oliwe, z lyzke koperku, zageszczamy odrobina rozrobionej w wodzie maki i voila, gotowe :-)
    W wersji szybkiej warzyw nie kroimy tylko scieramy na drobniutkiej tarce
    i w chwile po zagotowaniu mozna juz wrzucic miesko/rybke, a jak beda juz ugotowane to od razu doprawic tak jak wersje "dluzsza".
     

Poleć forum