reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Pyszności dla Brzuszków Niejadków i Łakomczuszków - Nasze Przepisy:)

Hmm, no dobra, to dwie wersje - na szybko i na wolno ;-) (prosze mnie nie pytac o proporcje, zawsze robie na oko)

po kawalku: marchewki, pietruszki, selera, pora (cos mozna wyeliminowac) - pokroic w kostke, pora w cienkie paseczki, chyba ze dzidziol ma nie jesc to wrzucic calego, zagotowac z nieduzej ilosci wody, tak, zeby warzywka sie nie rozgotowaly, ale byly stosunkowo miekkie zeby dzidzie mogly spokojnie rozdyzdac dziaselkami. Ja dodaje odrobinke soli do smaku. W tym wywarze mozna ugotowac: rybke, kuleczki miesne, czy jakiekolwiek inne miesko ktore chcemy podac dziecku :-) Pod koniec gotowania dodajemy lyzeczke masla lub oliwe, z lyzke koperku, zageszczamy odrobina rozrobionej w wodzie maki i voila, gotowe :-)
W wersji szybkiej warzyw nie kroimy tylko scieramy na drobniutkiej tarce
i w chwile po zagotowaniu mozna juz wrzucic miesko/rybke, a jak beda juz ugotowane to od razu doprawic tak jak wersje "dluzsza".
Calkiem mniamusny przepisik :-D
Jak bede na 3/4 etatu to bede musiala wyprobowac te Wasze przepisy na takie pysznosci :-D

reklama
Ja zrobilam dzisiaj Sarze sosik do ziemniaczkow i duszonej piersi z kurczaczka :-)
Podobny do tego od Karoo, ale troche inna technika ;-)

Seler, pietruszke, marchewke, pomidora (bez skorki i pestek) udusilam z lyzeczka oliwy, pod koniec dalam koperek, troszke vegetki (tak dla smaczku) i calosc zmiksowalam na gesty sos. Mala wcinala, ze ho ho :-D

ze tez ja tu dopiero teraz wpadlam :D no nic moje kochane to i ja sie zabieram dzisiaj za sprobowanie ktoregos z waszych przepisikow :D

dam znac pozniej jak poszlo ;D

no to ja moze napisze cos dla dzieci bezmlecznych na deser albo 2 sniadanie,
gotuje kaszę manne na wodzie taka srednio gęsta ,przestudzam, potem wsypuje mleko (tzn preparat mlekozastepczy) odpowiedni do ilości 6-7 miarek i wszystko polewam sosem z owoców rozgotowanych ,taki jakby kompot. Ewka nie moze serków ani jogurtów wiec kombinuje jak mogę.
to samo gotuje z ryzem zamiast kaszy

gotuje kaszę manne na wodzie taka srednio gęsta ,przestudzam, potem wsypuje mleko (tzn preparat mlekozastepczy) odpowiedni do ilości 6-7 miarek i wszystko polewam sosem z owoców rozgotowanych ,taki jakby kompot. Ewka nie moze serków ani jogurtów wiec kombinuje jak mogę.
moze to:

Bezglutenowy biszkopcik
[FONT='Verdana','sans-serif']– 5 żółtek,
– 120 g cukru,
– 90 g mąki kukurydzianej,
– 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego).
Ubij na puch żółtka z cukrem, dodaj delikatnie przesianą mąkę kukurydzianą i proszek
do pieczenia. Wymieszaj lekko składniki ciasta. Ciasto przełóż do niewielkiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą. Piecz około 20 minut w temperaturze 190°C.
Porcja dla dziecka = mały kawałek[/FONT]

Ciacho bananowe :-D
1kg bananów
szklanka płatków owsianych
kilka łyżeczek mąki pszennej razowej
1 łyżka miodu
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki rodzynek
łyżka oleju

Banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczenie przez okres 30 minut w temperaturze 150 stopni C.

Moja Kinia uwielbia zupke, ktora dl aniej gotuje co dwa dni...Oto przepis:
- ugotowac razem: kawaleczek filetu z indyka (ewent. piersi z kurczaka) z :
*kukurydza *fasolka szparagowa *papryka czerwona(ostroznie!! moze uczulac) *marchewka *pomidor(bez ziarenek)
- dodac lyzeczke masla (jezeli gotujecie jak ja na dwa dni to mozna dodac dwie lyzeczki)
- zmiksowac lub utzrec widelcem
- aby zupka byla syta dodaje lyzke kaszy mannej

Sprobujcie!!! Warto

reklama
tu cos jest Porady dla alergików

Do góry