reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pyszności dla Brzuszków Niejadków i Łakomczuszków - Nasze Przepisy:)

ja dzisiaj wypatrzylam przepis na fajne babeczki:
- kasza manna plus mleko modyfikowane na gesto i maslo
- do foremki czy szklanki jak ostygnie robi sie babeczka
- polac sokiem lub owocem super wyglada
na zimno lub cieplo :-D:-D
 
reklama
Placuszki danonkowe z jabłkiem

2 danonki (moga byc rozne smaki)
1 jablko
1 jajko
ok. 4 lyzek maki
soda oczyszczona (odbrobina, doslownie na czubek lyzeczki)
łyżka oliwy
woda
cukier puder lub glukoza do posypania

Jablko myje, obieram, scieram na tarce o grubych oczkach. Danonki, cale jajko, make, sode, oliwe - mieszam, dodaje odrobine wody - tyle, zeby uzyskac konsystencje gestej smietany. Dodaje utarte jablko. Smaze (susze;-))na patelni teflonowej lub grillowej z obu stron na zloty kolor. Posypuje cukrem pudrem lub glukoza przed podaniem.
 
Dominique, pychotka :tak: Zrobie Sarze w najblizszym czasie.

Mozna tez zrobic takie placuszki racuszki na kefirze - wiecej maki tylko i tez pycha :-):tak:
 
Ryz z jablkami (porcja dla 1 osoby) - specjalnie dla Wamy :-)

-ok. 1/2 torebki ryzu
-cukier - ok. 2 lyzeczek
-jablko obrane ze skorki i starte na grubej tarce

Gotuje ryz w niewielkiej ilosci wody z cukrem do miekkosci, daje starte jablko, dusze chwile i gotowe :-)

Ale mozna dac np. cynamonu, slodkiej smietanki czy cukru waniliowego i odrazu bedzie miec inny smak :-)

Ja robie Sarze takie bardziej dietetyczne (jak w przepisie ).
 
Sandra wielkie dzieki, ja tez zrobie forme dietetyczna, bo u mnie z Patem podobnie jak u Ciebie z Sarcia.
 
Nuggetsy
(na 1 porcje dziecieca)

pol nieduzej piersi z kurczaka
ok. 3/4 szklanki maślanki
bułka tarta
sol, przyprawy

Piers przyprawiam sola i przyprawami (wrzucam sol morska i np. ziola prowansalskie do mlynka i taka mieszanka obsypuje delikatnie), kroje w paski, zalewam maslanka i odstawiam do lodowki na 30 min. Nastepnie lekko otrzasam z maslanki, obtaczam w bulce tartej, klade na blaszce wylozonej pergaminem i wstawiam do nagrzanego do 180-190st. piekanika na 15 minut.
Razem z kurakiem na te sama blaszke klade 3 nie za duze pokrojone w plasterki ziemniaczki, skropione oliwa i posypane odrobina soli, slodkiej papryki, kopru suszonego, galki muszkatolowej, bazylii, tymianku, czosnku granulowanego, itd. (tez miele to wszystko w mlynku).
Do tego surówka z tartej marchewki saute lub marchew (grubsza, sredniej wielkosci), starta na tarce o malych oczkach, plus maly ogorek kiszony, tez starty na takiej samej wielkosci "wiory", skropic oliwa, dodac mala garsc zieleniny posiekanej, mozna sol i pieprz, jak ktos chce i włala!)

Pszczola wpiernicza, az jej sie uszy trzesa:tak::tak::tak::tak:

Oczywiscie, zwiekszajac proporcje, mozna zrobic z tego obiad dla calej rodziny:-D

"Dorosla" wersja nuggetsow - 1. zamiast w bulce obtaczam a) w pogniecionych krakersach lajkonik, ale wtedy juz wczesniej niczym nie przyprawiam (przepis z Nigelli) lub b) w ziarniach sezamowych zmieszanych z bulka (lub nie).
2.zamiast w maslance, maczamy w majonezie (wtedy trzeba jednak ograniczyc przyprawianie przed maczaniem), a mieso (moze byc tez, np. schab, co zdecydowanie pozwala zaoszczedzic czas normalnie marnowany na stanie przy kuchence podczas smazenia) moze byc np. w formie kotletow lub "zawijaskow" typu dewolaj w srodku np. z serem i szynka lub ziolami (rozbic mieso, lekko przyprawic, posmarowac koncentratem pomidorowym, polozyc plaster sera, szynki, zawinac, posmarowac z wierzchu majonezem, obtoczyc w bulce, na blache i do pieca)
 
reklama
Do góry