sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 20 Marzec 2006
- Postów
- 8 063
Racuszki (podaje tylko skladniki, bo wszystko robie na |oko";-))
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, jogurt i tyle maki, zeby po wyrobieniu mikserem uzyskac konsystencje bardzo gestej smietany :-) Wlewamy wyrosniety rozczyn drozdzy i znowu miksujemy na wolnych obrotach, zeby polaczyc skladniki - w razie potrzeby dodac troszke maki.Odstawiamy na 15 min.
Jablka obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy lyzka. Odstawiamy na chwile.
Racuchy smazymy na dobrze rozgrzanym oleju ok. 3-4 min. z kazdej strony (ja nakladam na mocno rozgrzany olej, ale zaraz zmniejszam palnik na "1.5"). Odsaczamy na reczniku papierowym lub serwetce. Podajemy z cukrem pudrem :-)
- 1/2 szklanki mleka
- maka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- cukier zwykly
- jogurt naturalny - duzy kubek
- 3 duze slodkie jablka
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, jogurt i tyle maki, zeby po wyrobieniu mikserem uzyskac konsystencje bardzo gestej smietany :-) Wlewamy wyrosniety rozczyn drozdzy i znowu miksujemy na wolnych obrotach, zeby polaczyc skladniki - w razie potrzeby dodac troszke maki.Odstawiamy na 15 min.
Jablka obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy lyzka. Odstawiamy na chwile.
Racuchy smazymy na dobrze rozgrzanym oleju ok. 3-4 min. z kazdej strony (ja nakladam na mocno rozgrzany olej, ale zaraz zmniejszam palnik na "1.5"). Odsaczamy na reczniku papierowym lub serwetce. Podajemy z cukrem pudrem :-)