reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pyszności dla Brzuszków Niejadków i Łakomczuszków - Nasze Przepisy:)

dominique.p

Fanka BB :)
Dołączył(a)
27 Grudzień 2005
Postów
1 746
10-miesieczne dziecko powinno zjadac 5 posilkow dziennie.
powoli powinno się wprowadzic nowosc - obiad z dwoch dan. ZUPA + JARZYNY Z DODATKIEM MIESA GOTOWANEGO.

WARZYWA:
ziemniak
marchewka
dynia
pietruszka
seler
brokul
kalafior
kukurydza
fasolka szparagowa
kabaczek
cukinia
patison
kapusta (biala, czerwona, wloska)
brukselka
groszek zielony
soczewica czerwona
soczewica zielona
kalarepa
por
burak
jarmuz
swieze szparagi
sok z kapusty kiszonej (jedna lyzka co trzeci dzien)
cebula
groch
szpinak
szczaw (jesli dziecko ma problemy z nerkami odstawic do 12 miesiaca)
baklazan
ogorek swiezy i gruntowy
papryka
soja
cieciorka

OWOCE
jablko
czarne jagody
morela
gruszka
maliny
sliwki wegierki, mirabelki, renklody i inne, takze suszone
czeresnie
brzoskwinie
kiwi
winogrona
mango
banan
melon
daktyle i rodzynki najlepiej ugotowane i zmiksowane
jezyny
aronia
wisnie
borowki amerykanskie
porzeczki biale czerwone i czarne
arbuz
zurawina
poziomki, truskawki - wprowadzac ostroznie
papaja
ananas


PRODUKTY ZBOZOWE
kaszki
kleiki
kasze
ryz
bulki
chleb
sucharki
w tym glutenowe- jelli dziecko nie ma z tym problemow.

PRZYPRAWY
majeranek
kminek
koperek
sezam
tymianek
czaber/estragon
bazylia
rozmaryn
oregano
czosnek
pieprz
slodka papryka
kolendra
cynamon (ostroznie przy alergii)
szczypiorek
natka pietruszki
rzezucha

KIELKI
soczewicy
soi
slonecznika
lucerny
rzodkiewki.

Zoltko cale co dugi dzien

DO SAMODZIELNEGO JEDZENIA
chrupki kukurydziane
biszkopty
 
reklama
Placuszki z cukinia (z miesiecznika "Dziecko" - trochę zmodyfikowane;-))
1 mala cukinia
1 mały zabek czosnku
2 zoltka (surowe)
maka pszenna
szczypta soli
odrobina pieprzu
dowolna zielenina (natka pietruszki, koperek, bazylia, wg uznania)
oliwa ekstradziewicza;-)
ew. woda lub sok pomidorowy

Cukinie wyszorowac, sparzyc wrzatkiem, odciac konce (po ok. 2cm z kazdej str.), zetrzec na tarce o duzych oczkach. Zoltka wymieszac z wycisnietym czosnkiem, sola, pieprzem i maka (konsystencja gestej smietany). Jesli masa jest za gesta, dolac wode lub sok pomidorowy. Dodac starta cukinie i garsc zieleniny, wymieszac. Patelnie teflonowa wysmarowac oliwa (kilka kropli na recznik papierowy i posmarowac). Na goraca nakladac duza lyzka placki o srednicy ok. 6cm (niezbyt grube). Smażyć (a raczej suszyć;-)) na lekko zloty kolor.
 
Mięsne kuleczki
pierś kurzęca (lub inne mieso, np. cielęcina, udziec indyczy, ok. 200g)
żółtko
posiekana zielenina (pietruszka, koperek) - ok. 2 łyżki
łyżeczka kaszy manny
szczypta soli
szczypta słodkiej papryki

Wszystkie składniki wkładam do blendera i miksuje na gładką masę (jesli jest za sucha, dodaje troche jogurtu naturalnego, jeśli wyjdzie za rzadka - wiecej kaszy manny), z której formuję kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Gotuję je na przez ok. 20 - 25minut (mozna tez ugotować w wywarze warzywnym). Podaję z gotowanymi warzywami (np. marchewką, brokułem, fasolka szparagowa - z mrozonek).
 
Potrawka z indyka z ziemniakami i koperkiem ("zwalona" z gerbera "Kuchni Smakosza", ale zmodyfikowana i u nas, po rozrzedzeniu woda, funkcjonuje jako "biała zupa":eek:)
mięso indycze (ja używam z udzca) - ok. 40-50g
3 srednie ziemniaki
pół małej pietruszki (korzenia)
duza garść posiekanego koperku
2 łyzki smietany 18%
łyzka startego zoltego sera (np. mazdamer)
sok jabłkowy (do smaku) np. Bobovita
łyżeczka masła

Mieso, pietruszkę i ziemniaki gotować na parze (przez ok. 20 minut). Po ugotowaniu rozdrobnic, dodac koperek, smietane, masło i ser zołty. Wymieszac z ok. 50ml soku jabłkowego, zagotować energicznie mieszajac.
 
dominiue super przepisy, jakbyście coś znalazły dla dzieci bezmlecznych to poproszę o wklejenie.u nas na zmiane jakaś jarzynówka albo krupnik.
 
Dominique, ale super przepisy!
Jak tyko bede miec cos wolnego to zrobie Sarce te miesne kuleczki. Ciekawe tylko czy da sie je zrobic bez jajka ???
A macie jakies przepisy na dania bezjajeczne? :-)
 
Sandra, ja takie kuleczki juz dawno malej robie, i na poczatku zamiast zolteczka dalam odrobinke wody zeby bylo bardziej elastyczne - niby z zoltkiem chodzi o to, zeby sie lepiej wszystko scinalo, ale mimo to wszystko nam sie ladnie trzymalo!!
 
reklama
Hmm, no dobra, to dwie wersje - na szybko i na wolno ;-) (prosze mnie nie pytac o proporcje, zawsze robie na oko)

po kawalku: marchewki, pietruszki, selera, pora (cos mozna wyeliminowac) - pokroic w kostke, pora w cienkie paseczki, chyba ze dzidziol ma nie jesc to wrzucic calego, zagotowac z nieduzej ilosci wody, tak, zeby warzywka sie nie rozgotowaly, ale byly stosunkowo miekkie zeby dzidzie mogly spokojnie rozdyzdac dziaselkami. Ja dodaje odrobinke soli do smaku. W tym wywarze mozna ugotowac: rybke, kuleczki miesne, czy jakiekolwiek inne miesko ktore chcemy podac dziecku :-) Pod koniec gotowania dodajemy lyzeczke masla lub oliwe, z lyzke koperku, zageszczamy odrobina rozrobionej w wodzie maki i voila, gotowe :-)
W wersji szybkiej warzyw nie kroimy tylko scieramy na drobniutkiej tarce
i w chwile po zagotowaniu mozna juz wrzucic miesko/rybke, a jak beda juz ugotowane to od razu doprawic tak jak wersje "dluzsza".
 
Do góry