reklama

Pyszności - kulinarne przepisy listopadówek :-)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w listopadzie 2010' rozpoczęty przez Mysza84, 16 Kwiecień 2010.

  1. Mysza84

    Mysza84 Fanka BB :)

    Ponieważ coraz częściej wymieniamy się różnymi przepisami pomyślałam o stworzeniu nowego tematu. Będziemy mogły zamieszczać w nim swoje przepisy i nie zginą w wątku głównym.

    Ja zamieszcza przepis na Risotto ;-)

    RISOTTO Z PIECZARKAMI
    Potrzebne będzie:
    ryż do risotto - ja kupuję zawsze z Gallo tradycyjny do risotto
    ok 0,5kg pieczarek
    1 cebula
    1-2 kostek rosołowych (aby zrobić bulion) ja czasami używam kostki grzybowej
    łyżka śmietana 18%
    20-30dkg ser żółty - ja zawsze kupuję goudę, ale na pewno może być też inny
    wino białe wytrawne, ale niekoniecznie
    oliwa z oliwek

    Na głęboką patelnię wlewamy ok 3-5łyżek oliwy z oliwek, wsypujemy szkalnkę ryżu (to na ok 2-3porcje).
    Ryż szklimy. Jak już się robi lekko przeźroczysty to dodajemy winka (tak jak pisałam nie jest konieczne).
    Następnie po chochelce dolewamy bulionu, który sobie wcześniej z kostek przygotowujemy (będzie nam potrzebne ok 1litra). CO jakiś czas mieszamy.
    Ryż będzie wchłaniał bulion i pęczniał.

    W międzyczasie na osobnej patelni rumienimy cebulkę na złoty kolor. Będzie nam potrzebna pod sam koniec.
    W osobnym garnku dusimy obrane i pokrojone w paski pieczarki, na niewielkiej ilości wody. Również będziemy je dodawać pod koniec.

    Jak już ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki i jakby ciapowaty to dodajemy cebule i pieczarki i wszystko mieszamy.
    Następnie starty ser żółty i łyżkę śmietany

    Można na wierzch posypać zieloną pietruszką i smacznego.
    Ja uwielbiam.

    Czasami zamiast pieczarek można dodać grzyby, kurczaka co nam się jeszcze podoba.
    Najważniejsze aby ryż ładnie wchłonął bulion i był mięciutki.
     
    Ostatnia edycja: 16 Kwiecień 2010
  2. Elzu

    Elzu Fanka BB :)

    Dobry pomysl :) ja sie udzielac nie bede bo jestem slabiutka w kuchni.. ale na pewno poczytam i moze uda mi sie w koncu cos mezulkowi ugotowac :)
     
  3. reklama
  4. paulinka109

    paulinka109 Fanka BB :)

    Mysza - ten temat to REWELACJA!!!! :)))

    Ja osobiście uwielbiam pichcić w kuchni więc jestem zachwycona, że znajdę jakieś nowe przepisy do wyprobowania :)))

    Jak już ten ryż się zeszkli i dodajemy bulion to dalej na palniku puszczonym? I tak samo jak dodajemy ser i całą resztę?
     
  5. magdaaa26

    magdaaa26 Fanka BB :)

    fajny pomysł. :-)
    u mnie dzisiaj bedzie szczawiowa. kupiłam wczoraj słoiczek szczawiu i będę gotowała.
     
  6. Violett

    Violett Fanka BB :)

    No to ja podam swoj przepis na Lazannie :)

    SOS BOLOGNESE:




    400 g mięsa mielonego
    1 cebula
    2 marchewki
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów (lub 2 świeże)
    100 ml bulionu (może być z kostki)
    małe opakowanie koncentratu pomidorowego
    bazylia
    sól, pieprz


    BESZAMEL
    50 g masła
    50 g mąki
    600 ml mleka
    2 łyżki startego parmezanu
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz

    Najpierw sos bolognese. Pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę (tę lubię czasem potarkowaną na tarce o grubych oczkach) podsmażyć na oliwie z oliwek (około 3 minuty). Dodać przeciśnięty czosnek i mięso. Smażyć do momentu kiedy mięso przestanie być surowe. Zalać bulionem, dodać pomidory, doprawić bazylią, cukrem, solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie jeszcze doprawić.

    Beszamel.

    Roztopić masło, dodać mąkę, mieszać przez około minutę. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając dodawać stopniowo mleko. Z powrotem na palnik i gotować aż sos zgęstnieje (około 20 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Na dnie prostokątnego żaroodpornego naczynia rozlać cienką warstwę sosu bolognese i kilka kleksów sosu beszamelowego, posypać garścią sera, wyłożyć makaronem i powtórzyć to aż będą co najmniej 3 warstwy makaronu. Ostatnią powinna być gruba warstwa sosu beszamelowego, pokrywająca całość dania.

    Wstawić do piekarnika na około 30-40 minut, do momentu kiedy makaron będzie ugotowany a wierzch spieczony. Pod koniec pieczenia można jeszcze posypać żółtym serem.

    Można też robic na zwykłej blaszce ale wtedy makaron bardziej sie przypieka niz jest mieciutki wiec wtedy najlepiej pierw ugotowac go na parze. No i spokojnie starczy jedno opakowanie makaronu na lazanni :)

    Życze smacznego jak ktora sobie zrobi to cudo :)
     
  7. Mysza84

    Mysza84 Fanka BB :)

    Cały czas na średnim ogniu. Ryż będzie wchłaniał ten bulion. Jak wchłonie jedną chochelkę to dolewamy kolejną.
    Polecam, każdemu smakuje :-)
     
  8. paulinka109

    paulinka109 Fanka BB :)

    Dzięx Mysza :* Na pewno zrobię i dam znać jak bardzo smakowało :)
     
  9. Mysza84

    Mysza84 Fanka BB :)

    Narobiłyście mi smaka na placki ziemniaczane :-) wstyd się przyznać ale nigdy nie robiłam...
    Czy mógłby mi ktoś dać przepis ?!?
     
  10. reklama
  11. Violett

    Violett Fanka BB :)

    Przygotuj:
    *ziemniaki – ja zawsze robie z kilograma :
    * jedno jajko
    * 1-2 łyżki mąki
    * troche soli
    * trochę pieprzu

    Zetrzyj na bardzo drobnej tarce surowe kartofle a cebule na średniej. Dodaj jajko, mąke, przypraw do smaku. Mieszaj na jednolitą mase. Jeżeli będzie za bardzo wodniste dodaj jeszcze troche mąki.

    No i teraz trzeba usmażyć

    Smacznego
     
  12. Mysza84

    Mysza84 Fanka BB :)

    Dzięki :-) jutro będę przygotowywać :-)
     

Poleć forum