reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Pyszności - kulinarne przepisy listopadówek :-)

Mysza84

Fanka BB :)
Dołączył(a)
6 Styczeń 2010
Postów
5 817
Ponieważ coraz częściej wymieniamy się różnymi przepisami pomyślałam o stworzeniu nowego tematu. Będziemy mogły zamieszczać w nim swoje przepisy i nie zginą w wątku głównym.

Ja zamieszcza przepis na Risotto ;-)

RISOTTO Z PIECZARKAMI
Potrzebne będzie:
ryż do risotto - ja kupuję zawsze z Gallo tradycyjny do risotto
ok 0,5kg pieczarek
1 cebula
1-2 kostek rosołowych (aby zrobić bulion) ja czasami używam kostki grzybowej
łyżka śmietana 18%
20-30dkg ser żółty - ja zawsze kupuję goudę, ale na pewno może być też inny
wino białe wytrawne, ale niekoniecznie
oliwa z oliwek

Na głęboką patelnię wlewamy ok 3-5łyżek oliwy z oliwek, wsypujemy szkalnkę ryżu (to na ok 2-3porcje).
Ryż szklimy. Jak już się robi lekko przeźroczysty to dodajemy winka (tak jak pisałam nie jest konieczne).
Następnie po chochelce dolewamy bulionu, który sobie wcześniej z kostek przygotowujemy (będzie nam potrzebne ok 1litra). CO jakiś czas mieszamy.
Ryż będzie wchłaniał bulion i pęczniał.

W międzyczasie na osobnej patelni rumienimy cebulkę na złoty kolor. Będzie nam potrzebna pod sam koniec.
W osobnym garnku dusimy obrane i pokrojone w paski pieczarki, na niewielkiej ilości wody. Również będziemy je dodawać pod koniec.

Jak już ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki i jakby ciapowaty to dodajemy cebule i pieczarki i wszystko mieszamy.
Następnie starty ser żółty i łyżkę śmietany

Można na wierzch posypać zieloną pietruszką i smacznego.
Ja uwielbiam.

Czasami zamiast pieczarek można dodać grzyby, kurczaka co nam się jeszcze podoba.
Najważniejsze aby ryż ładnie wchłonął bulion i był mięciutki.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Dobry pomysl :) ja sie udzielac nie bede bo jestem slabiutka w kuchni.. ale na pewno poczytam i moze uda mi sie w koncu cos mezulkowi ugotowac :)
 
Mysza - ten temat to REWELACJA!!!! :)))

Ja osobiście uwielbiam pichcić w kuchni więc jestem zachwycona, że znajdę jakieś nowe przepisy do wyprobowania :)))

Jak już ten ryż się zeszkli i dodajemy bulion to dalej na palniku puszczonym? I tak samo jak dodajemy ser i całą resztę?
 
No to ja podam swoj przepis na Lazannie :)

SOS BOLOGNESE:




400 g mięsa mielonego
1 cebula
2 marchewki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (lub 2 świeże)
100 ml bulionu (może być z kostki)
małe opakowanie koncentratu pomidorowego
bazylia
sól, pieprz


BESZAMEL
50 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
2 łyżki startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Najpierw sos bolognese. Pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę (tę lubię czasem potarkowaną na tarce o grubych oczkach) podsmażyć na oliwie z oliwek (około 3 minuty). Dodać przeciśnięty czosnek i mięso. Smażyć do momentu kiedy mięso przestanie być surowe. Zalać bulionem, dodać pomidory, doprawić bazylią, cukrem, solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, ewentualnie jeszcze doprawić.

Beszamel.

Roztopić masło, dodać mąkę, mieszać przez około minutę. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając dodawać stopniowo mleko. Z powrotem na palnik i gotować aż sos zgęstnieje (około 20 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na dnie prostokątnego żaroodpornego naczynia rozlać cienką warstwę sosu bolognese i kilka kleksów sosu beszamelowego, posypać garścią sera, wyłożyć makaronem i powtórzyć to aż będą co najmniej 3 warstwy makaronu. Ostatnią powinna być gruba warstwa sosu beszamelowego, pokrywająca całość dania.

Wstawić do piekarnika na około 30-40 minut, do momentu kiedy makaron będzie ugotowany a wierzch spieczony. Pod koniec pieczenia można jeszcze posypać żółtym serem.

Można też robic na zwykłej blaszce ale wtedy makaron bardziej sie przypieka niz jest mieciutki wiec wtedy najlepiej pierw ugotowac go na parze. No i spokojnie starczy jedno opakowanie makaronu na lazanni :)

Życze smacznego jak ktora sobie zrobi to cudo :)
 
Mysza
Jak już ten ryż się zeszkli i dodajemy bulion to dalej na palniku puszczonym? I tak samo jak dodajemy ser i całą resztę?

Cały czas na średnim ogniu. Ryż będzie wchłaniał ten bulion. Jak wchłonie jedną chochelkę to dolewamy kolejną.
Polecam, każdemu smakuje :-)
 
Narobiłyście mi smaka na placki ziemniaczane :-) wstyd się przyznać ale nigdy nie robiłam...
Czy mógłby mi ktoś dać przepis ?!?
 
Przygotuj:
*ziemniaki – ja zawsze robie z kilograma :
* jedno jajko
* 1-2 łyżki mąki
* troche soli
* trochę pieprzu

Zetrzyj na bardzo drobnej tarce surowe kartofle a cebule na średniej. Dodaj jajko, mąke, przypraw do smaku. Mieszaj na jednolitą mase. Jeżeli będzie za bardzo wodniste dodaj jeszcze troche mąki.

No i teraz trzeba usmażyć

Smacznego
 
reklama

Podobne tematy

Do góry