sluchajcie mam problem 
 znacie jakis sprawdzony pyyyszny przepis na barszcz czerwony? lubie ten co jest robiony u mnie w domu, ale slyszalam ze jest jakis przepis na taki prawdziwyy z jabłkiem tartym i w ogole. Chodzi za mna juz dawno :>
				
			reklama
	
	
	
					
					
				
					
					
						
	
	
	
	
	Elzu
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
 - 28 Luty 2010
 
- Postów
 - 2 599
 
Wklejam tutaj przepis od LLF na ciasto marchewkowe, zeby sie nie zapodzial 
[FONT="]Ciasto marchewkowe[/FONT]
  
  
[FONT="]4 całe jaja [/FONT]
[FONT="]2 szklanki cukru [/FONT]
[FONT="]2 szklanki mąki[/FONT]
[FONT="] 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia [/FONT]
[FONT="]2 łyżeczki cynamonu [/FONT]
[FONT="]1,5 szklanki oleju[/FONT]
[FONT="]2 szklanki marchwi utartej (może być trochę więcej)[/FONT]
[FONT="]Orzechy, rodzynki, suszone morele, pestki słonecznika – co tam się chce [/FONT]J
  
[FONT="]Jajka utrzeć z cukrem i powoli dodawać inne składniki mieszając. Na końcu dodać 2 szklanki utartej marchwi (ja daję z czubkiem) oraz np. orzechy włoskie, rodzynki, migdały , pokrojone suszone morele , pokrojone suszone figi. Ja dodaje bardzo dużo orzechów i pestek słonecznika!! [/FONT]
  
[FONT="]W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st C.[/FONT]
[FONT="]Do gorącego wstawić foremkę średniej wielkości wypełnioną do ¾ objętości. Piec około 50 minut . Po tym czasie sprawdzić patykiem czy nie jest surowe. [/FONT]
				
			[FONT="]Ciasto marchewkowe[/FONT]
[FONT="]4 całe jaja [/FONT]
[FONT="]2 szklanki cukru [/FONT]
[FONT="]2 szklanki mąki[/FONT]
[FONT="] 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia [/FONT]
[FONT="]2 łyżeczki cynamonu [/FONT]
[FONT="]1,5 szklanki oleju[/FONT]
[FONT="]2 szklanki marchwi utartej (może być trochę więcej)[/FONT]
[FONT="]Orzechy, rodzynki, suszone morele, pestki słonecznika – co tam się chce [/FONT]J
[FONT="]Jajka utrzeć z cukrem i powoli dodawać inne składniki mieszając. Na końcu dodać 2 szklanki utartej marchwi (ja daję z czubkiem) oraz np. orzechy włoskie, rodzynki, migdały , pokrojone suszone morele , pokrojone suszone figi. Ja dodaje bardzo dużo orzechów i pestek słonecznika!! [/FONT]
[FONT="]W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st C.[/FONT]
[FONT="]Do gorącego wstawić foremkę średniej wielkości wypełnioną do ¾ objętości. Piec około 50 minut . Po tym czasie sprawdzić patykiem czy nie jest surowe. [/FONT]
joasia,proszę oto przepis na zalewajkę na wędzonym boczku 
 
 
Zakupy:
-ok 1 kg ziemniaków
-laska kiełbasy(ja kupuję wiejską lub czosnkową)
-ok 0,8kg wędzonego surowego boczku
-1 butelka barszczu białego
-1,5 łyżki śmietany 18%
-1/2 główki czosnku
-2 kostki rosołowe
-wegeta,liść laurowy,pieprz,czosnek granulowany,majeranek
-kawałek słoniny
-1 średnia cebula
 
Przygotowanie:
-Ziemniaczki kroimy w kosteczkę,zalewamy wodą i wstawiamy na gaz.
-Boczek i kiełbasę kroimy na większą kostkę-połowę pokrojonego boczku wrzucamy na patelnię by się przysmażył-dodajemy do niego pokrojoną kiełbaskę
-Gdy ziemniaki zaczną się gotować wrzucamy pokrojony czosnek,kostki rosołowe,liście laurowe,dodajemy wegetę i wrzucamy surowy pokrojony boczek.Wszystko na małym ogniu gotujemy do czasu gdy ziemniaki będą miękkie.
-Wlewamy butelkę barszczu białego,dodajemy śmietanę-chwilkę gotujemy
-wrzucamy podsmażony boczek z kiełbaską
-Dodajemy pieprz,czosnek granulowany .Gotujemy jeszcze wszystko na małym ogniu ok 10 minut
 
Smalec:
-słoninę kroimy w mała kosteczkę,podsmażamy na odrobinie oleju
-na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę,dodajemy troszkę soli.smażymy na małym ogniu aż cebulka będzie miękka.
Gdy zastygnie smarujemy chlebek i podajemy z zupką
 
SMACZNEGO!!!
Pychota,ja właśnie zjadłam
				
			Zakupy:
-ok 1 kg ziemniaków
-laska kiełbasy(ja kupuję wiejską lub czosnkową)
-ok 0,8kg wędzonego surowego boczku
-1 butelka barszczu białego
-1,5 łyżki śmietany 18%
-1/2 główki czosnku
-2 kostki rosołowe
-wegeta,liść laurowy,pieprz,czosnek granulowany,majeranek
-kawałek słoniny
-1 średnia cebula
Przygotowanie:
-Ziemniaczki kroimy w kosteczkę,zalewamy wodą i wstawiamy na gaz.
-Boczek i kiełbasę kroimy na większą kostkę-połowę pokrojonego boczku wrzucamy na patelnię by się przysmażył-dodajemy do niego pokrojoną kiełbaskę
-Gdy ziemniaki zaczną się gotować wrzucamy pokrojony czosnek,kostki rosołowe,liście laurowe,dodajemy wegetę i wrzucamy surowy pokrojony boczek.Wszystko na małym ogniu gotujemy do czasu gdy ziemniaki będą miękkie.
-Wlewamy butelkę barszczu białego,dodajemy śmietanę-chwilkę gotujemy
-wrzucamy podsmażony boczek z kiełbaską
-Dodajemy pieprz,czosnek granulowany .Gotujemy jeszcze wszystko na małym ogniu ok 10 minut
Smalec:
-słoninę kroimy w mała kosteczkę,podsmażamy na odrobinie oleju
-na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę,dodajemy troszkę soli.smażymy na małym ogniu aż cebulka będzie miękka.
Gdy zastygnie smarujemy chlebek i podajemy z zupką
SMACZNEGO!!!
Pychota,ja właśnie zjadłam
Jola1205
Fanka BB :)
dziewczyny! pomysł jakiś na szybki i tani obiadek! 
nie mam zupełnie pomysłu na dziś
				
			nie mam zupełnie pomysłu na dziś
rtyska
Mamusia :)
- Dołączył(a)
 - 31 Marzec 2010
 
- Postów
 - 583
 
Ja jestem padnięta- jak to już pisałam ostatnio i zjadłam kaszę bo nie chce mi się stać przy piecu. 
Ale jakbym miała czas .... to udusiłabym mięsko z grzybkami do tej kaszy lub makaronu... albo zrobiła ogórkową bo dawno nie jadłam, albo indyka z ryżem i np. zielonymi warzywami Frosty... no ale się mi nie chciało a mój R. wróci późno i pewnie nie będzie jadł
				
			Ale jakbym miała czas .... to udusiłabym mięsko z grzybkami do tej kaszy lub makaronu... albo zrobiła ogórkową bo dawno nie jadłam, albo indyka z ryżem i np. zielonymi warzywami Frosty... no ale się mi nie chciało a mój R. wróci późno i pewnie nie będzie jadł
własnie gotuję rosół
macie jakieś pomysły co potem zrobić z mięsem kurczaka, żeby było ładnie i smacznie? Bo taki gotowany to mi się nie podoba...
Ja zazwyczaj robię coś w stylu risotto. Podsmażam cebulkę i dodaję np pora/paprykę/marchewkę/pieczarki/pomidory zależy na co mam ochotę lub co aktualnie mam w domu,do tego kurczak z rosołu-dolewam troszkę rosołu i dusze przez chwilę,dodaję ugotowany ryż i gotowe. Smacznie i szybko.
reklama
	
					
					
				
					
					
						
	
	
	
	
	
				
			E 
		
				
			
		Eirema
Gość
Elzu nie polecę za bardzo bo ja tylko brzoskwinie uwielbiam, ale za to zrobię off topic i napiszę że Ci maleństwo przeskoczyło na 9 miesiąc 
 masakra jak to zleciało....
				
			
 masakra jak to zleciało....Podobne tematy
			
				Podziel się: