reklama

Pyszności Sierpniówek - przepisy (bez komentarza)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w sierpniu 2012' rozpoczęty przez katjusza77, 7 Luty 2012.

  1. katjusza77

    katjusza77 szczęśliwa mama :-)

    Jako że apetyt nam dopisuje, a jak nie to będzie, stwórzmy sobie wątek na nasze przepisy, żeby nam nie poginęły w gąszczu innych postów. Proponuję nie komentować ich tutaj, no chyba, że komentarz będzie kulinarny ;-)
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 21 Luty 2012
  2. Olga RaQ

    Olga RaQ Fanka BB :)

    no to zacznę z kotlecikami które jak widzę są dość popularne :)

    na pół kilo fileta z kurczaka potrzeba 2 jajka, 2 łyżki majonezu (najlepiej kielecki), 2 łyżki mąki, natka pietruszki

    filet pokroić w cząstki, dać do miski, przyprawić wg uznania, do tego dać żółtka, majonez, mąkę, wymieszać, mogą zrobić się lekkie kluski ale nie przejmować się :) białka ubić na pianę, wymieszać z resztą - w tym momencie kluchy powinny się rozejść :) do tego dodać posiekaną natkę. Kłaść na patelnię jak placki ziemniaczane, smażyć z dwóch stron

    widziałam że robicie też wersję z pieczarkami - muszę spróbować :)
     
  3. reklama
  4. dorotak

    dorotak Fanka BB :)

    Skopiowałam mój opis (przepis z programu Nigelli)

    Pieczone udka z warzywami
    Potrzebne są: udka, ziemniaki, cebula, czosnek, czerwona papryka, trochę oliwy, sól, pieprz, vegeta i ważne dużo tymianku!!
    Ilości wg uznania i zapotrzebowania.
    Wykonanie: Ja zazwyczaj robię na takiej dużej tacce, którą wykładam papierem do pieczenia (będzie mniej mycia [​IMG]) Układam w rozstępie z 4-6 udek, potem obrane i pokrojone w talarki ziemniaki, ząbki czosnku tylko nie obrane (uwielbiam taki pieczony czosnek więc daję dużo, nie obieram bo by się strasznie wysuszyły), cebulkę pokrojoną na ćwiartki lub ósemki, papryka w ósemki. Wszystko posypujemy przyprawami i tymiankiem obficie i polewamy odrobiną oliwy. Do piekarnika na 1-1,5 godz.
    Nie ma wiele roboty, a na świeżo jest pyszne, moje dzieci bardzo lubią, a tymianek daje taki piękny zapach i smak, ach... ja polecam.
     
  5. ewelina183

    ewelina183 Zaciekawiona BB

    Robię bardzo podobne z tym że oprócz 2 łyżek majonezu dodaję jeszcze dwie łyżki musztardy i łyżkę bułki tartej, a jajko daję w całości, nie ubijam osobno piany i daję trochę więcej mąki tak żeby ciasto było dość gęste i kotleciki nie rozwaliły się przy smażeniu. PYCHA :happy:
     
  6. natasszzka87

    natasszzka87 Fanka BB :)

    Na szybki obiad:)

    Składniki; piersi z kurczaka, 2 łyzki majonezu, kostka rosołowa, kilka por, ryż.

    Wykonanie;
    Piersi pokrojone w kostke wrzucamy do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojoną pore (w pół talarki) majonez mieszamy z kostką rosołową i zalewamy składniki. Zapiekamy w piekarniku na ok 30 min. W tym czasie gotujemy ryż. Z majonezu i kostki robi się sos, pyszny szybki obiad. SmacznegO:)))
     
  7. RatinaZ

    RatinaZ Fanka BB :)

    KURCZAK W SOSIE SZPINAKOWO-ŚMIETANOWYM:

    Potrzebne:pierś z kurczaka,makaron-pene,farfalle,co kto lubi :), cebula,czosnek,vegeta,sól,pieprz,olej,śmietana najlepiej 18 lub 12, szpinak mrożony lub świeży w lato.

    I robimy: Kroimy pierś kurczaka albo na duże kotlety,albo na małe kawałki (jak lubicie).Sypiemy vegetą,ale niezbyt dużo bo vegeta jest słona,tak raczej dla smaku. Wrzucamy na patelnie,na głębszy olej. Kurczak zamyka się na gorącym oleju ok 10minut więc nie musimy trzymać go długo.Ważne żeby sie nie przypalił,a vegeta będzie się palić szybciej.
    Jak kurczak się upichci zdejmujemy go z patelni na talerzyk i odlewamy nadmiar tłuszczu.Na tą samą patelnię wrzucamy cebule(nie dużo,bardziej dla smaku),przyduszamy ją żeby była miękka,ale UWAGA! niech się jeszcze nię zarumieni. Potem wrzucamy szpinak i dodajemy czosnek (też do smaku tylko,ząbek,góra 2). Sól,pieprz do smaku ( z solą uważajcie bo jak dorzucicie kurczaka to on już jest słony od vegety,wiec solenie można zostawić na koniec). Smażymy szpinak z 10 minut i dolewany śmietany,mieszamy i dorzucamy kurczaka,żeby się jeszcze chwile poddusił z sosem.
    Gotowe:) Na talerz z makaronem lub jak ktoś chce z ryżem.

    Smacznego :)
     
  8. Olga RaQ

    Olga RaQ Fanka BB :)

    ja robię tak: zwykły fiet z ryby podsmażam na patelni w kawałkach, bez panierki, tak po prostu, ew. z przyprawą do ryb, w kubku mieszam śmietanę, mąkę, dużo maggi i posiekany koperek i wylewam na patelnię na rybkę, do tego sosu bardzo pasuje też dodać wina :) i jemy to przeważnie z ryżem i buraczkami
     
    Ostatnia edycja: 21 Luty 2012
  9. natasszzka87

    natasszzka87 Fanka BB :)

    Ryba jak ze smażalni (przepis ze smażalni w Kołobrzegu):))

    Ciasto;
    Woda, maka, wegeta, magi- wszystko wymieszać aby wyszła półpłynne ciasto (aby przylegało na rybie).
    Ryba (dorsz, flądra, łosoś...) posypujemy wegeta odstawiamy na minimum 30min. Zamaczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej np frytkowanica(bez koszyczka) bądź garnek z olejem (na patelni nie wychodza takie chrupiące) smażymy aby sie zarumieniła dobrze skórka. Uwierzcie wychodzą jak z nadmorskich smażalni :-)
    Do tego surówka z kapusty białej Mmm az zgłodniałam:)))

    Rybe w foli robie tak;

    Folie smaruje oliwą na to kłade fileta ryby(posypany wegeta) kłade pokrojoną cebulę, plasterki czosnku, papryke, cukinie/bakłażan, plastry marchewki posypuje natką pietruszki zawijam 3 razy i na ok 20-25 min do piekarnika.:)
     
  10. reklama
  11. majusia_84

    majusia_84 Zaciekawiona BB

    Super przepis na rybę, nawet dla tych co ryb nie lubią:
    Rybę(filet dowolny wg uznania)solimy, pieprzymy i wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Układamy na to pokrojoną w talarki, posoloną i zeszkloną na patelni białą część z 2-3 porów(Tak żeby zakrywało rybę) podpiekamy w piekarniku 15 minut w temp. 150st. po czym zalewamy śmietanką, pieczemy jeszcze 10 minut i posypujemy startym żółtym serem. Po tym pieczemy jeszcze do czasu, aż ser się ładnie zrumieni. Gotowe
    Smacznego
     
  12. LeRemi

    LeRemi Fanka BB :)

    Ryba PYSZNA:
    Rybe (taka ktora sie nie rozwala po smazeniu ja np turbot, zabnica, slyszalam tez ze mintaj i morszczuk sie nie rozpadaja) przyprawic jak kto lubi, obtoczyc w mace i usmazyc na patelni az sie zarumieni. Przelozyc do garnka. Kremowke doprawic wegeta, dodac sporo majeranku, zalac rybe tak zeby prawie przykrylo i dusic na wolnym ogniu az sosik sie zgestnieje. Podawac mozna z makaronem, ryzem, jak kto woli. Malo roboty a efekt piorunujacy, palce lizac!!!!!
     

Poleć forum