reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pytania i obway świeżoupieczonych mamuś

Roni, pewnie to niedobrze, jak za szybko wszystko, no ale co swoim rekordzistom zrobisz: nie zabronisz chodzić, czy siadać?;-)
Lekarze raczej zabraniają podciągania dzieciaków do siadu, ale.....Flora to uwielbia, chicocze pod nosem i cała promienieje, więc czasem wbrew zaleceniom, pozwalam jej się podciągnąć;-) A na kolanach też już nie chce leżeć, tylko siedzieć, więc trzymam ją w takim półsiadzie, zeby wszystko widziała dookoła.

A Florka wymyśliła sopbie nową zabawę z zupką: grzecznie bierze całą łyżeczkę do buzi, zlizuje wszystko po czym błyskawicznie za zawartością łyżeczki wędruje łapa i z łobuzerskim uśmiechem zaczyna się grzebanie i reczne przesuwanie posiłku w ustach:-p W związku z tym wyciągnęłam stare ciuchy przeznaczone do zeszrotowania i chyba w nich bedziemy jesć, bo inaczej marchewka zniszczy nam całą garderobę:baffled:

reklama
Lekarze raczej zabraniają podciągania dzieciaków do siadu, ale....

ze względu na możliwość wywichnięcia bądź złamania barku , to samo się też tyczy bioder.
No i podobnie jest jak dziecko wstaje i zaczyna powoli chodzić to zazwyczaj babcie podbiegają i trzymają dziecko za ręce i prowadzą . Nie ma nic gorszego. Wówczas to działa tak samo jak chodzić czyli konsekwencją jest boczne skrzywienie kręgosłupa , krzywa miednica itp.
Trochę się wymądrzyłam , ale to takie lekkie zboczenie zawodowe :-D

A dziecko jeśli wcześnie zaczyna np.siadać to znaczy że jest już na to gotowe, tzn. że jego gorset mięśniowy jest na tyle silny że udźwignie ciężar ciała :laugh2:

Dziewczyny Maluszki wiedzą co robią ..:-)

A Florka wymyśliła sopbie nową zabawę z zupką: grzecznie bierze całą łyżeczkę do buzi, zlizuje wszystko po czym błyskawicznie za zawartością łyżeczki wędruje łapa i z łobuzerskim uśmiechem zaczyna się grzebanie i reczne przesuwanie posiłku w ustach:-p W związku z tym wyciągnęłam stare ciuchy przeznaczone do zeszrotowania i chyba w nich bedziemy jesć, bo inaczej marchewka zniszczy nam całą garderobę:baffled:

Survivor
może kup Florce-rozrabiace któryś z tych śliniaczeków : http://allegro.pl/item475198992_sliniaczek_fartuszek_ochronny_snoopy_h_m.html , http://allegro.pl/item469935541_sliniaczek_fartuszek_zolty.html , http://allegro.pl/item474244508_sliniaczek_fartuszek_z_rekawkami_wysylka_5_50zl.html. Wtedy garderoba Malej będzie cała :-)

Ostatnia edycja:
moj Maciek juz nawet w polsiadzie nie chce byc,musi siedziec i koniec,wystarczy,ze go czymc podepre i siedzi,glowe ladnie trzyma,juz mu sie nie chwieje.Moze i to troche za wczesnie,ale jak mam mu zabronic:confused: Jak go nie posadze to ryczy.Widocznie mu tak wygodnie.
Jestem tego zdania co Liwus,ze maluszki wiedza co robia:tak:

Dziewczyny nie wiem czy ktoras z Was ma laktator avent isis i bedzie mogla mi pomoc.Mi niestety siostrzenica zgubila ta okragla gumke co jest w tej czesci co pompka.Laktator nie dziala:-( Wiecie czy mozna ta gumke dokupic szkoda mi bardzo bo prawie 200 zl moge do kosza wyrzucic:baffled: Siostra dala mi na zastepstwo tommee tippee,ale jest bez porownania ,duuuzo gorszy

Andula ja mam Avent Isis , zobacz na allegro tam możne kupić używane części (przynajmniej jak szukałam laktatora to sie na takie coś natknęłam)
Mój Kuba to prawdziwy leniuszek:happy2:na brzuchu jak już jest to sobie leży, układam mu rączki ale on potrzyma troche głowe a potem sie kłazie , jak mu za długo to sie denerwuje i wrzeszczy, też lubi sie podciągc do pionu:tak:
ćwiczymy tą głowe ale on tego bardzo nie lubi lekarka powiedziała żeby za długo go nie męczyć bo wogóle bedzie miał awersje do takiej pozycji

u Wiktora proble m polega na tym, ze on jeszcze dobrze nie trzyma główki- jak go podciagne za rączki to głowa leci do tyłu(taki teścik zrobił lekarz), jeśli chodzi o siedzenie to u mnie też tak jest- młody w ogole nie toleruje pozycji półsiadu, od razu sie dźwiga do siadania i zazwyczaj mu sie to udaje. Grunt że chyba zaczyna lubić leżenie na brzuchu:-D wreszcie

Mój Maksi na brzuszku nie znosi leżeć,chwile jet dobrze a po jakimś czasie aż krzyczy ze złości.
Za to do siadu uwielbia się podnosić,najchętniej to on by tylko siedział no ale wiadomo że nie można.
A dziś mieliśmy debiut w spacerówce,było ok

no to spacerówki idą juz w ruch:-)
Tymek na szczęście jeszcze lubi gondolę
za to okropieństwem jest leżenie na brzuchu i te rączki też rozciąga na boki i co chwilę muszę je poprawiać - ale ryk w tej pozycji jest wręcz operowy i nie wiem czy mój syn kiedykolwiek ją polubi
zauważyłam też, że sam dźwiga główkę jakby chciał siadać ale ja mu w tym nie pomagam - masz siłę to siadaj:blink:

reklama
z tym siadaniem nawt jak malenstwo jst obłozone poduszkami radze uwazac bo niestety kręgosłupy naszych maluszków sa jeszcze bardzo miekkie i zeby nie nabawiły sie skrzywienia kręgosłupa. podobnie jest z chodzeniem jak dziecko za szybko zaczyna chodzic obciaza dodatkowo kregoslup i moga byc potem problemy. Tak mi mówiła p. Neurolog jak Natalka w wieku 10m-cy zaczeła juz chodzic wszyscy sie cieszylismy ale po wizycie u neurolok troche przystopowalismy owszem mala dalej chodzila i trenowala chodzenie ale starałam sie jej to ograniczac, podobnie jak teraz przy drugim nie ciągam Szymka do siadania. Został mi strach. wole pózniej a zdrowiej dla kregosłupa.

Do góry