reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Rady, porady mile widziane 🌸 - progesteron co dalej?

WhisperedHope

Zaciekawiona BB
Hej dziewczyny 🌸,
Skrótowo ponad dwa lata staram się z partnerem o dziecko🤰. Jestem po 30.

Jesteśmy po badaniach - drożność (w tym miesiącu robiłam), nasienie (jakiś czas temu) ... Wszystko według lekarzy jest ok.
Ja od dwóch miesięcy jestem stymulowana lekiem 💊clostilbegyt i dostawałam zastrzyk💉 zivafert, w tamtym miesiącu dostałam lek💊 duphaston, a w tym💊 progesteron besis. Powinnam brać jeszcze lek trzy dni, ale dziś dostałam już plamienia brązowego, myślę, że okres się niestety znowu rozkręci... Test wychodzi negatywny.

Co mam zrobić z lekiem - czy odstawić jak przyjdzie krwawienie czy brać do końca? Lekarz nie wspomniał, a ja nie ukrywam, że nie dopytalam o taki przebieg spraw...

Progesteron badałam ostatnio w kwietniu i wynosił 15,10 mg/ml
Ferrytyna 23 NG/ml (dość niska, czy to może mieć również jakiś wpływ?)
AMH (w styczniu) 1,56 NG/ml ( czy warto to już teraz powtórzyć?)

Czy możecie mi doradzić co mogę jeszcze zbadać? Jakie są wasze doświadczenia? Czy przyjmowałycie może takie leki czy komuś pomogło?
Dodatkowo dodam, że mam niedoczynność tarczycy, biorę od kilku lat 💊letrox i wyniki się unormowały.

Z góry dziękuję za wszystkie dobre rady i wiadomości 🩷🌸

reklama
Bierz do końca. Może to było plamienie implantacyjne? Wówczas testy po 2 dniach powinny wychodzić pozytywne.
Jak odstawisz, a jest ciąża, to może źle się skończyć. A 3 dni to już niedługo.

Bierz do końca. Może to było plamienie implantacyjne? Wówczas testy po 2 dniach powinny wychodzić pozytywne.
No dziś właśnie jeszcze wzięłam, ale myślę co zrobić jak się rozkręci i będzie już krwawienie ? Czy nie zaszkodzi mi to w jakiś sposób?

Do sprawdzenia jest cała podstawa, czyli na początek badania hormonalne, cukier i insulina (krzywa), tarczyca (na bieżąco do kontroli przy niedoczynności), poziomy witamin (B12, D3, kwas foliowy). Ferrytyna do podniesienia. Ogólnie warto się przyjrzeć diecie i trybowi życia. Lekarze o tym zapominają, a ma to kluczowy wpływ na gospodarkę hormonalną kobiet. Po 2 latach powinniście już być pod opieką kliniki niepłodności

Do sprawdzenia jest cała podstawa, czyli na początek badania hormonalne, cukier i insulina (krzywa), tarczyca (na bieżąco do kontroli przy niedoczynności), poziomy witamin (B12, D3, kwas foliowy). Ferrytyna do podniesienia. Ogólnie warto się przyjrzeć diecie i trybowi życia. Lekarze o tym zapominają, a ma to kluczowy wpływ na gospodarkę hormonalną kobiet. Po 2 latach powinniście już być pod opieką kliniki niepłodności
Wszystkie wymienione badania robiłam oprócz insuliny (krzywej). Ale w tym miesiącu porobię badania ponownie w celu kontroli. Ferrytyny cały czas jest próba podniesienia dietą, a trzy miesiące brałam żelazo w tabletkach, ale pomimo brania tabletek organizm nie dawał rady, skutkowało to bardzo zlym samopoczuciem i częstymi wizytami w toalecie ...
Jesteśmy już pod opieką w klinice niepłodności. Lekarz po drożności wspomniał, że warto jeszcze trochę popróbować, bo czasami coś rusza po badaniu (pomimo, że były drożne dwie strony). Później wspomniał o próbach z inseminacją.

Dziś rozkręcił się okres, więc odstawiłam już progesteron (po konsultacji z lekarzem). Na wizytę jestem jednak umówiona dopiero w piątek, a będzie to 4 dzień cyklu. Czy mogę wtedy zacząć brać lek clostilbegyt (wcześniej brałam od 3 dnia cyklu)...

reklama
U nas starania trwały 2 lata. Ja też mam niedoczynność tarczycy unormowaną euthyroxem. Po serii badań już na początku diagnostyki u specjalisty dostaliśmy zalecenia przyjmowania następujących suplementów dla OBOJGA: kwas foliowy400, kwas omega 3 500mg, koenzym Q10 600mg, inozytol 1000mg, witamina B compex + różnorodna, zdrowa dieta. U nas sukces po 4 miesiącach stosowania i tego również Tobie bardzo życzę 😊

Do góry