reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

ratunku, co robić!? czyli choroby, lekarstwa, alergie, ulewanka, nietypowe kupki itd.

Aestima Maja z 8-9 m-cy ulewała, miała długo żółtaczkę, kupy od połowy stycznia do marca brzydkie...ukł. pokarmowy maluchów jest jeszcze niedojrzały, Mieszko ładnie przybiera, dzieci z chorobami ukł. pokarmowego mają problemy z przybieraniem i wchłanianiem. Jakby wymiotował Ci co jakiś czas, to można by się nad chorobą zastanawiać...wyluzuj dziewczyno!

Ostatnia edycja:
reklama
NIGDY nie wymiotował i super przybiera:tak: Tylko ta anemia ale i z nią coraz lepiej.
Mrsmoon- dziękuję!:-) :*

no to nie ma się czym martwić:tak:zresztą - skoro niedawno robiłaś morfologię to gdyby coś było nie tak, to by na pewno wyszło w badaniu

Aestima, Edi też ma przeróżne kupki, już kiedyś o tym pisałam. Co prawda samego śluzu nie wydala, ale, jak Mrsmoon, nie schizowałabym. Zostałabym tyko przy probiotyku - smecta przy biegunkach, nie ma co zapychać dziecka niepotrzebnie. Jeśli do pn się nic nie zmieni, to może pójdź do lekarza i opisz dokładnie to wszystko. Ale na spokojnie.

Mi lekarze w szpitalu na gastroenterologii powiedzieli, że jak się śluz pojawia w kupie, to znaczy że jelita się bronią przed jakimiś czynnikami szkodliwymi. Same zaczynają wytwarzać więcej śluzu, żeby chronić swoje ścianki przed uszkodzeniami.

Więc jeśli śluz pojawia się okazjonalnie to ok, bo świadczy o naturalnej pracy jelit, ale jeśli jest ciągle i dużo, to ja bym to skonsultowała ze specjalistą. Ale ja to już jestem może przewrażliwiona, bo wiecie ile z Szymkiem przeszłam z tą jego alergią.

Teraz kupy ok, ale ostatnio właśnie po jagodach miał śluz więc odstawiłam i kupy wróciły normy i formy;)

Z drugiej strony, jeśli wszystko inne u Miesia dobrze funkcjonuje i dobrze przybiera, to bym nie panikowała, aczkolwiek sprawdziła, skonsultowała z innym lekarzem na pewno, na spokojnie.

Ostatnia edycja:
a nie boicie się tasiemca bąblowcowego? ja jem tylko przetworzone jagody, surowych się boje...
Silva Maja śluz miała przez tydzień, czasem więcej a czasem wcale, na szczęście teraz już go nie widzę. Dziś zjadła kilka borówek, je już pomidory, fasolkę szparagową, kalarepkę i póki co skóra czysta, kupy różne - raz bobki a raz maziste. Coraz bardziej przekonuję się do al. kontaktowej - może puch? Odkąd schowałam naszą kołdrę puchową, to systematycznie plamki na nóżkach bledły

Ostatnia edycja:
U nas też problem z kupkami prawie od samego początku.
Najpierw bardzo długo zatwardzenia, kupki kamieniste, robione z pomocą, czarne.
Teraz od dłuższego czasu kupki rzadkie, maziste (ale nie takie biegunkowe). Często wylewają się częściowo z pieluchy.Julia robi 3 dziennie. Czasami jest śluz.
Podejrzewam, ze te rzadsze kupki są od owocówi warzyw. Julia zjada ich sporo. Owoce je praktycznie wszystkie, nie lubi tylko bananów. Warzywa też raczej wszystkie.

reklama
Doris- u nas są takie same! Nie biegunkowe bardzo, ale maziste, czasem wyciekające z pieluszki, choć plastelinki też były... Robiłaś coś z tym, badałaś Julcię?

Do góry