reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Refluks czy nie?

Hej. Już nie wiem, co dolega mojemu 10- tygodniowemu dziecku.
Od początku mamy problem z zaparciami i wzdęciami, a do tego doszedł prawdopobnie refluks, ale sama nie jestem pewna (kolki po dwóch tygodniach).
Na początku dziecko było na moim mleku, przez dwa tygodnie, ale zaczęło się ulewanie. Pediatra stwierdził uczulenie na bmk, przepisał Pepti Syneo + espumisan. Nie było dużego ulewania, ale za to większe zaparcia i dużo nieprzyjemnych gazów. Trafiliśmy do szpitala, gdzie stwierdzili, że dziecko nie ma uczulenia i mamy natychmiast zmienić mleko, bo dziecko ma brzuch ją balon. Zmieniliśmy na Laktowit. Dziecko po każdym karmieniu płacze zanim odbije (również przy tym Pepti Syneo) często ulewa, nawet 3h po jedzeniu. Dużo czkawek.
Dodatkowo po szczepieniu na rotawirusa doszło dławienie się śliną, dużo tej śliny i ciągle mielenie w buzi.
Ma często zapchany nos i suchy kaszel.
Śpi nawet dobrze, ale trzeba dziecko trzymać 30 minut po jedzeniu pionowo.
Stosowaliśmy gastrotuss i dicogel - wszystko wypluwane.
Teraz dajemy delicol do mleka i espumisan - ciągłe problemy z gazami, bóle brzucha i stolec raz na dwa/trzy dni.
Chętnie leży na brzuszku, ale na plecach ma problem ze śliną przez co nie może za długo leżeć.
Objawy mnie mylą i już nie wiem co podać, czy zagęścić mleko, chce zrobić tak, żeby bardziej dziecku nie zaszkodzić.

reklama
Ja bym zaczęła od podniesienia materaca w łóżeczku - aby zawsze głowa była wyżej.

Poproście rodzinnego o skierowanie do gastrologa, bo tak można zgadywać.

Może zły smoczek i za dużo powietrze łapie jedząc? Próbowałaś zmienić butelkę na inną?

Śpi na podwyższeniu.
Byliśmy u gastrologa, ale to przed tą szczepionką, kiedy nie było jeszcze tych objawów.
Butelki zmieniałam już tyle razy, że nie zliczę. Na razie jesteśmy na Avent smoczek 2 i nie łapie tyle powietrza.
Zastanawiam się czy to nie jednak alergia i czy nie zmienić mleka na kozie.

No nie wiem, dla mnie każdy z tych objawów pojedynczo jest fizjologiczny.
Kozie mleko jest zapierające i też może uczulać.

To jak nie było objawów, a teraz są - to wypadałoby jednak odwiedzić gastrologa teraz.
Mleka nie zmieniaj. Za to możesz spróbować odstawić espumisan. U nas było po nim dużo gorzej.

Do góry