reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Relacje z wizyt u lekarza, zdjęcia USG i zdrowie naszych Skarbów

To ja wrzucam zdjęcie z wizyty w 19t5d :-)

27xnk02.jpg

reklama
Dzis wrocilam z wizyty i oiprocz tego ze wszystko ok!!!!
to bedzie uwaga..... dziewczynka :):)
dopiero teraz wiemy na 100 procent:):)
ja jeszcze nie wierze ze berzie dziewczynka:):)
wymiarki
obwod glowy 19.2
brzuszek 15.8
kosc udowa 3.6
waga 4139:)

To teraz moja kolej:-)
W sobote bylam u Ginka na wizycie (wizyta kontrolna bez USG) Przepisal mi duzo prochów z żelazem , bo niestety mam lekką anemie,przepisal mi takze antybiotyk który sie bierze jednorazowo na te nieszczesne bakterie:-(
Jesli chodzo o Cytomagalie -powinno sie ja zrobic na poczatku ciazy , jest ona Nieobowiazkowa niestety trzeba sie o nia dopominać , ale dal mi skierowanie na nia zeby miec pewnosc ze wszystko ok,( nie mialam jej robionej wogóle) powtórnie dostalam takze skierowanie na Toxo:confused2:
Oczywiscie moja kolej na Gulukoze za 4 tyg mam zrobic te badania czyli tak w polowie wrzesnia:-)mam jeszcze czas.
Sprawdzil mi macice na samolocie i niby wszystko ok.

Nastepna wizyta 30 wrzesnia;-)

25.04.2011
pierwszy test na którym od razu wyszły dwie kreseczki ok. 5 tydzień ciąży
9.05.2011
pierwsza potwierdzająca wizyta u gina, usg
CRL (długość ciemieniowo siedzeniowa)1,73 cm(8t 1d)
serduszko bije głośno i wyraźnie :) zalecono badania : morfologia, glukoza na czczo, VDRL, HBs, mocz, grupy krwi rodziców
6.06.2011
wizyta u gina, bez badania, bez usg , czyli nic nie wiadomo ;(
20.06.2011
wizyta u gina z usg
BPD (średnica główki) 3,11cm (15t 5d)
FL (kośc udowa) 1,73cm (14t 6d)
Wszystko OK.
4.07.2011
wizyta bez badania, bez usg czyli nic nie wiadomo ;(
zalecono badania mocz, morfologia, glukoza na czczo
18.07.2011
wizyta z usg
FL 2,91 cm (19t 0d)
BDP 4,54 cm (19t 5d)
Wszystko OK.
Podobno będzie chłopczyk:)
26.07.2011
dodatkowa, pierwsza wizyta u lekarza w prywatnym gabinecie., gdzie wybrałam sie na USG połówkowe, badanie i generalnie dowiedzieć się konkretnie jak rozwój mojego dziecka. Lekarz bardzo rzetelnie wykonał wszystkie pomiary, obejrzał dziecko, bardzo szczegółowo wszystko mi wyjaśnił. Łożysko na tylnej ścianie. Wszystko OK.
Potwierdzenie płci - chłopczyk.Niestety skierowanie do szpitala ze względu na kiepski wynik cytologii - III z komórkami ASCUS.
W szpitalu wykonano mi kolposkopie szyjki macicy (pobrano wycinki) i zalecono zażywać Fenoterol przez tydzień żeby zminimalizować ryzyko rozwierania się szyjki po ingerencji w nią.
Wizyta bardzo udana i jestem zachwycona profesjonalizmem nowego doktora.
Od tej pory lekarz ten prowadzi moją ciążę
8.08.2011

rutynowa wizyta u lekarza z NFZ,
wizyta z usg
BDP 5,37 cm (22t 2d)
FL 3,64cm (21t 4d)
Wszystko OK.
22.08.2011
Byłam dzis na rutynowej wizycie u gina z NFZ.
FL 4,28 cm (24t 0d)
BDP 6,45 cm (26t 1d)
Wszystko gra :)
Dostalam kolejne zwolnienie i mam sie zgłosic znów za dwa tygodnie. Dodatkowo dostałam sierowanie na obciążenie glukozą 50mg ( czyli jednak mnie ta znikoma przyjemnosć nie ominie jak w pierwszej ciązy), morfologie i mocz.
Oczywiście badania "dowcipnego" brak, czyli od początku ciązy zostalam zbadana tylko RAZ! No ale czego sie można spodziewać???

Dlatego też w następny wtorek wizyta u gina prywatnie i sądze, ze wtedy będę lepiej "obsłużona" i dowiem sie konkretów co do rozwoju mojego dziecia ;)
Odebralam też ze szpitala moje wyniki z kolposkopii szyjki macicy, ale całe rozpoznanie jest po łacinie, więc niestety nic z tego nie wiem, a dr Google nic mi w diagnozie nie rozjaśnił ;) Mam tylko nadzieję, że te groźnie brzmiące rozpoznanie nie jest niczym złym i groźnym dla mojej dzidzi i mnie. No cóż...pozostaje czekac do nastepnego wtorku, wszystko się wyjaśni.

Ostatnia edycja:
Dołączam fotki usg naszej księżniczki
1. 28.05.2011 (pierwsze usg) 11t 4 d
CRL 58 mm -12,2 hbd
akcja serca miarowa 166/min
NT 1,2 mm
PTP 14.12.2011
ssssg.jpg

2. 18.06.2011
USG 4D – 14,6 hbd
Akcja serca ok. 154/min
Biometria
BPD 29mm
HC 108 mm
AC 89mm
Fl 16 mm
Wielkość ciazy wg USG 15,1 hbd
masa wg usg 114 g
Termin porodu Wg usg – 9.12.2011
zdjcie0104ap.jpg

29.07.2011
wizyta u Gin godz. 7:45
antybiotyk na e’coli w moczu przez 5 dni
przytyłam 5 kg od początku ciązy
6.08.2011 – USG POŁÓWKOWE
To dziewczynka;-))
BPD 50mm
HC 202mm
AC 169mm
FL 38mm
wielkość ciąży wg usg 22.0hbd
masa dzidzusia 473g
TP wg. USG 10.12.2011 r
29.07.2011
wizyta u Gin godz. 7:45
antybiotyk na e’coli w moczu przez 5 dni
przytyłam 5 kg od początku ciązy
16.08.2011
badania labolatoryjne
Glukoza na czczo- I oznaczenie = 81,7
Po obciązeniu 75g
Glukoza II oznaczenie (po godzinie) = 90,8
Glukoza III oznaczenie (po dwóch godz.) = 95
Po e'coli ani śladu-antybiotyk pomógł:-)

Ostatnia edycja:
23-08-2011 nieplanowana wizyta w szpitalu :-(

Miałam okropne skurcze, ból nie do wytrzymania, pulsujący, zaciskałam zęby z bólu... :sad:

W szpitalu położna zbadała monitorem tętno Maluszka. Szukała serca chyba z 3 minuty i ciągle było słychać tylko moje! Myślałam, że zejdę tam na zawał... W końcu znalazła, zrobiła dłuższy pomiar i na szczęście wszystko ok. Zbadała też palpacyjnie wysokość macicy, nie wyczuła napięcia ("macica miękka"). Oczywiście zbadała też ciśnienie i siuśki. Wykonała telefon do lekarza i opisała moją sytuację, ale doktor stwierdził że nie ma potrzeby żeby przyjść i mnie zbadać :sorry: Na koniec dostałam 2 tabletki paracetamolu i przykaz dalszej obserwacji, a w razie czego mam dzwonić do szpitala...

Angielska służba zdrowia... :dry:

Ostatnia edycja:
Ja już po wizycie, nie jest zbyt dobrze, bo skraca mi się szyjka. Lekarz kazał odpoczywać i się nie stresować, ale tego się nie da za bardzo. Mam kontrole za 2 tygodnie, jak się nie poprawi, może mnie położy do szpitala, bo mogę przedwcześnie urodzić. Kolejny powód do zmartwień, jestem załamana.. :-(

reklama
ja również po wizycie. Wszystko ok, szyjka prawidłowa dł. 43mm,wyniki badań jak najbardziej ok:) Dzidzia pięknie rośnie waży 454g, jak byłam na usg ssała paluszka. Parametry wszystkie w normie, heee chociaż według pomiarów termin porodu miedzy 4-6 stycznia.. hehe ale to się pewnie jeszcze zmieni. Po torbielkach ani śladu.
Moja pani doktor potwierdziła również że na 100% dziewczynka, mam nawet ładne zdjęcie, ale robiłam foto z foto więc tu bedzie gorzej widać. pierwsze ssanie kciuka drugie, pośladki a między nimi ponoć wargi sromowe..(czy ktoraś z Was też to widzi???Bo ja mimo że mam potwierdzenie na foto i od 2 lekarek to wiem to nadal nie wierzę że się tak super udało-wiem wiem głupol;p) :):):)IMG_5750.jpgIMG_5744.jpg

Ostatnia edycja:
Do góry