Ja juz w innym watku pisalam o tym ale mialam podobny problem i tez polecam ksiazke "Kazde dziecko moze nauczyc sie spac". Warto przeczytac!!Dodam tylko ze jest ona krotka i bardzo fajnie napisana (my zamowilismy ja z Empiku ok 20zl, a ze mieszkamy w anglii to przesylka nas wiecej kosztowala niz ksiazka, ale warto bylo, bo ta ksiazka jest dla mnie jak biblia). I tak jak ktos juz wczesniej pisal- trzeba byc konsekwentnym w tej metodzie!!!moja Zuzia byla ciezkim przypadkiem, bo ona w ogole nie potrafila sama zasnac i w nocy sie czesto budzila. Ja bylam zrozpaczonai wykonczona, ona w sumie tez, bo w ciagu dnia wiecej plakala. Mi zajelo kilka nocy jak nauczyc ja spac (trzeba sie przygotowac na duzo placzu), ale teraz ja jestem duzo szczesliwsza i ona tez bo jest wypoczeta
)) Jeszcze raz polecam przeczytac cala ksiazke a nie tylko w necie poszukac co za metoda 2-5-7 albo placz kontrolowany. Bo ta ksiazka nauczy dziecko zasnac i przespac cala noc (a nie jak ktos napisal ze tylko zasnac).Jakby ktos mial jeszcze pytania jestem chetna opdowiedziec.
reklama
Dziewczyny przez pare dni stosowałam metodę 3-5-7 i rzeczywiscie pomogła. Teraz kładę Karolinkę do łózeczka chwile z nia posiedzę i wychodzę z pokoju po paru minutach juz śpi sa czasami dni że marudzi ale szybko zasypia. W nocy tez sie tak często nie budzi zdarza sie 2-4 razy lepiej to niż 10 razy albo więcej. Zmieniłam tez jej posiłek daję tylko samo mleczko =, kaszki nie daje może rzeczywiście miała na brzuszku ciężko. Pozdrawiam i dziekuje za rady.
KalaKRK
KOCHAM MOJE SKARBY:*
mam ten sam problem moja ma skonczony roczek a ciągle mnie budzi w nocy co 2...3 h....czasami mam dosyć...nauczona jest że sama ładnie po kąpieli o 20 spi......z synkiem było inaczej dałam butle przed spaniem i spał do 5 tylko budził sie na jedzenie i spał do 7-8.....a z córką jest problem....jakaś rada czy ona poprostu tak ma :/?
KalaKRK
KOCHAM MOJE SKARBY:*
ja mleko zagęszczam kaszką ale z postów wyczytuje że lepiej nie zageszczać???!!???
U nas podobnie.... kaszka przed snem nic nie daje ;( Synek budzi się i koniec. Przytulam, bujam, ale pomaga tylko cycuś i spanie razem z nami... ach, a przed jego narodzinami miałam twarde postanowienie - "Mały będzie spał w swoim łóżeczku..." ach, życie pisze własne scenariusze 
agniecha_bebecha
Mama Majozy
Witam, ja natomiast stanowczo odradzam metodę 3-5-7. Jak próbowałam nauczyć córę samodzielnego zasypiania przy tej metodzie to córa wpadała w tak dziki płacz że aż się zanosiła i była rozpalona. Z dnia na dzień zamiast lepiej było tylko gorzej, doszło do 2 godzinnego histerycznego płaczu bez przerwy. Serce krajało mi się na pół. NIGDY WIĘCEJ!!!! Odpuściłam sobie i w pewnym momencie sama się tego nauczyła. Przyszedł jej czas. I zgadzam się również z którąś z mam ,że 3-5-7 uczy tylko samodzielnego zasypiania a nie rozwiązuje problemów z budzeniem się w nocy. Powodzenia 

Mój Bartuś ma 13 mc i budzi się w nocy jak wściekły jak dam mu mleczko lub herbatke wypije ile chce i za spi dalej po 3h budzi sie ponownie i tak na okrągło a ryk i płacz jest taki że masakra. Powiem że zasypiaślicznie buteleczka w buziaczke i rączke i po wypiciu obraca sie na brzuszek i śpi.
Słuchajcie ja też czytałam, że te częste pobudki w nocy to nie tylko brzuch czy zęby, to również przejście z jednej fazy snu do drugiej. niektóre maluchy mają tak że przejście z jednej fazy do drugiej nie wybudza ich a inne wręcz odwrotnie, budzą się, czsami płaczą i przez to te nocki są przerwane. Pomyślcie jak wy śpicie, czasami się coś śni, ja sama czasami w nocy się przebudzę ale zaraz zasypiam, a dziecko- boi się. To nic innego jak układ nerwowy który się wykształca cały czas i nic na to nie poradzimy. To minie. U nas teraz cały czas było ok ale od paru dni wychodzą zęby i mała zaczęła się budzić.
Naila
Fanka BB :)
moj tez zaniedlugo roczek skonczy i rowniez budzi sie w nocy, marze o przespanych nocach
czasem dam mu butle z mlekiem i spi, czasem nawet to nie pomaga. Dzis np. nie pil mleczka w nocy, nie chcial, ale przebudzal sie z placzem :/ U mnie to moze byc faktycznie uklad nerwowy - moj Kubus jest bardzo ruchliwym i energicznym dzieckiem, wiec byc moze ze tak organizm w nocy reaguje. I oczywiscie wychodzace zabki robia tez swoje...
an82 a Bartus zawsze tak mocno placze?

an82 a Bartus zawsze tak mocno placze?
Ostatnia edycja:
reklama
mamastaszka
Zaangażowana w BB
O matko, mozna nauczyć kazde dziecko dobrze spac, ale trzeba dac mu szanse nauczyc sie robic to SAMODZIELNIE. Usypianie na mamie lub na piersi odbiera mu ta mozliwośc choc to bbb miłe na początku dla nas.... Stosowalismy metode PP (podnies połóz ) wg Tracy Hogg ( język niemowląt" i " Zaklinaczka dzieci") i efekty super -mlody spokojny , sam zasypia z miskiem, pobudka ewent 1x w nocy na siku ( bo juz 15 mies i chce nocnika ;-), choć powoli dotrzymuje do rana.Dzienna drzemka , ąz miło popatrzec jak zasypia. Super metoda, choc wymaga dużo od mamy na poczatku i mocnych pleców. zaznaczam ze mlody dalej jest an piersi (2x na dobe), ale nie jako uspokajacz, tylko jako prowiant- naturalno mleczny...Wie że przytulamy sie dla ukochania i nie musi ciumkać, spi w łóżeczku bo nigdy nie zawiedliśmy jego zaufania. Elelktroniczna niania b pomogla i w/w metoda.polecam