reklama

Ronienie coraz młodszych ciąż ?

Hej dziewczyny. Może któraś z Was ma takie doświadczenia jak ja i jest bliżej wyjaśnienia. Jestem po 3 poronieniach jedno po drugim. Każde kolejne dotyczy młodszej ciąży. Pierwsza 12tydzień, druga 6 tydzień a trzecia zaraz po pozytywnym teście.
Czy to przypadek? W którą stronę iść?

Jeszcze nie trafiłam na lekarza, ktory powiedzialby mi coś sensownego.
Mam wykluczony zespol fosfolipidowy. Czekam na wyniki immunologii.

Ktoś coś podpowie?

reklama
Rozwiązanie
@Nitka80 Sacha jest hematologiem a nie immunologiem. A badania masz pod kątem szczepień limfocytami męża bądź dawcy. Miałam podobne mlr i urodziłam na lekach 2 dzieci. Wszystko zależy od ciebie czy chcesz się szczepić, czy nie.
Tak. Bardzo Ci dziękuję. :)
Zajrzyj też tutaj

reklama
A jakie wyniki masz?

Allo-mlr - 37,3% (badanie robione 7 tygodni po poronieniu - nie wiem czy to ma znaczenie, ale gin kazał mi odczekać conajmniej miesiąc)
test cytotoksyczny - nie stwierdzono przeciwciał cytotoksycznych przeciwko limfocytom dawcy

ANA - nie wykryto przeciwciał przeciwjądrowych
Blot ANA/ENA dodatni
dsDNA wysoki dodatni
pozostałe ujemne

KIR Genotyp Bx
KIR obecne: 2DL1, 2DL3, 2DL4norm, 2DL4del, 2DL5[gr.1], 2DS1, 2DS4del-22pz, 2DS5,
3DL1, 3DL2, 3DL3, 3DS1, 2DP1, 3DP1norm
KIR niewykryte: 2DL2, 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 3DP1var

antykoagulant toczniowy - ujemny
przeciwciała p/kardiolipinie - negatywny

@szkala potrafisz coś podpowiedzieć?

Allo-mlr - 37,3% (badanie robione 7 tygodni po poronieniu - nie wiem czy to ma znaczenie, ale gin kazał mi odczekać conajmniej miesiąc)
test cytotoksyczny - nie stwierdzono przeciwciał cytotoksycznych przeciwko limfocytom dawcy

ANA - nie wykryto przeciwciał przeciwjądrowych
Blot ANA/ENA dodatni
dsDNA wysoki dodatni
pozostałe ujemne

KIR Genotyp Bx
KIR obecne: 2DL1, 2DL3, 2DL4norm, 2DL4del, 2DL5[gr.1], 2DS1, 2DS4del-22pz, 2DS5,
3DL1, 3DL2, 3DL3, 3DS1, 2DP1, 3DP1norm
KIR niewykryte: 2DL2, 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 3DP1var

antykoagulant toczniowy - ujemny
przeciwciała p/kardiolipinie - negatywny

@szkala potrafisz coś podpowiedzieć?

Dobre masz te wyniki. Może allo mogłoby być ciut wieksze, ale jest w sumie ok, brakuje Ci 3 kirów implantacyjnych, ale to tez nie ma dużego znaczenia raczej. Pewnie Sacha zleci Ci dodatkowe badania, bo sporo Ci ich jeszcze brakuje.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry