Witam. Jeśli zdecyduję się na złożenie PITu 37 przez internet, to muszę poinformować swój Urząd Skarbowy o takiej formie rozliczenia, czy wystarczy przesłać samą e- Deklarację ?
Hm, ciężko mi odpowiedzieć, bo sama nie jestem ekspertką w tej dziedzinie Ale spróbuj kupić sobie może takie poradnik z Infora pt. "PIT-y za 2011 rok" (kosztuje to kilkanaście złotych) i tam są zawarte chyba wszystkie informacje na ten temat, więc powinnaś znaleźć jakąś odpowiedź.
ja dzwoniłam do swojego urzędu i powiedzieli że nie trzeba informować. można złożyć i ew zadzwonić i się upewnić że dotarło.
dostajesz urzedowe potwierdzenie ,ze dotarło. nie musisz sprawdzac. Nie musisz powiadamiac ze bedziesz sie przez neta rozliczać. Tylko uwazaj bo te programy czasami płątaja figla i moga wysłać niekompletny formularz, albio podmienić pesel na NIP- mnie to spotkało
Nie ma koniecznosci powiadamiania urzędu o sposobie złożenia PIT. Tak samo jak nie informuje Pani urzędu, ze wysłyła Pani PIT pocztą.
A przy okazji - jestem bardzo dobrego zdania o Krajowej Informacji Podatkowej tel. 801 055 055. lub (22) 330 0330