reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Różnica w pomiarze CRL na badaniach prenatalnych i u ginekologa prowadzącego ciążę

Hej. Na I badaniach prenatalnych w 13t2d CRL wyniosło 7,54 cm, natomiast na wizycie u ginekologa prowadzącego moją ciążę w 14t2d CRL wyniosło 7,51 cm. Obraz z USG prenatalnego jest dokładny (podejrzewam, że to wina lepszego sprzętu), natomiast u mojego ginekologa obraz jest mniej wyraźny. Dodatkowo mam tyłozgięcie macicy. Czy to może być powodem takiej różnicy w pomiarach CRL? Lekarz na wizycie nie skomentował tego wyniku (a ja sama zwróciłam na to uwagę już po wyjściu z gabinetu), serduszko bije w normie.

reklama
Hej. Na I badaniach prenatalnych w 13t2d CRL wyniosło 7,54 cm, natomiast na wizycie u ginekologa prowadzącego moją ciążę w 14t2d CRL wyniosło 7,51 cm. Obraz z USG prenatalnego jest dokładny (podejrzewam, że to wina lepszego sprzętu), natomiast u mojego ginekologa obraz jest mniej wyraźny. Dodatkowo mam tyłozgięcie macicy. Czy to może być powodem takiej różnicy w pomiarach CRL? Lekarz na wizycie nie skomentował tego wyniku (a ja sama zwróciłam na to uwagę już po wyjściu z gabinetu), serduszko bije w normie.
Niby jest prawda z tą dokladnością, ale z drugiej strony to tydzień róznicy, więc mimo wszystko coś powinno urosnąć. Poczekaj do następnej wizyty.

Często lekarze, którzy wykonują prenatalne mają znacznie lepszy, dokładniejszy sprzęt. Widziałam po swoich wizytach, syn na prenatalnych występował w HD.

Mi tak zmierzyli, że u mojego lekarza było bodajże 72 mm a w szpitalu prawie tydzień później 69 mm :) Zapytałam Panią czy zarodek zmalał, odpowiedziała kompetentnie "zależy jak kto mierzy" i powiedziała, że pewnie któryś z pomiarów był niedokładny.
Dziś już dzidziuś dawno pewnie ma ponad 30 cm ;)

Do góry