reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

reklama
A moja mała je tak:
-rano ok 200ml kaszki z melkiem(albo gotowa , albo manna na mleku z domowym soczkiem:)
-potem jakiś jokurcik albo deserek
-w międzyczasie sucharki , paluszki juniorki , krekers , owoc do rączki itp
-pićko(zioła , gotowe herabatki , soki , kakao)
-ok 12 obiadek , zawsze jakieś mięsko-gotowany indyk , kurczak wołowina , wieprzowina , pulpeciki ,rybka w warzywach, potrawka , spagetti, zapiekanka za szpinakiem, generalne je wszystko co my , albo my jemy to co ona:D:D
-ok 16 podwieczorek-budyń z konfiturą , mix owocowy z biszkoptami lub herbatnikami , jabłko z marchewką , makaron lub ryż z truskawkami i śmietaną , danio z bananem itp.
-ok 20 kolacja mleko plus kaszka smakowa i lulu:p
Jajek nie daje , bo nie lubi , i ma mega wzdęcia po nich , jedynie dorzucam żóltko do obadku , parówki też nie lubi , uwielbai warzywa gotowane w całości , surową kapustę i zielenine do rączki, kromala chlebka z zarnami razowego do rączki plus kawałek wędlinki , pomidora do rączki , tak go wyssie , że sama skóra zostaje:) jabłka , gruszek nie obieram , wygryza ze środka:p jedynie marchewkę , wiadomo trzeba oskrobać:)) Przyprawiam wszystkimi przyprawami , bez gluatminianu , zjada ok 350 gram na obiad i 300 na podwieczorek , żadnej alergii , żadnych rewolucji nawet po czosnku , fasoli , grochu czy cebuli , dziecko zdrowe , morfologia super:))
Je co 4 godziny , zmuszać nie muszę , ma to po tacie:))
 
Aniwar podaj przepis jak robisz te sosiki :) prosze :D
Klaudia jaka surówke robisz??
Tysia a ty mozesz zdradzic jak robisz spagetti i zapiekanke ze szpinakiem???

Ja wlasnie poszukuje jakis nowych przepisow dla gabi. Staram sie jej dawac po trochu to co my.
 
Ostatnia edycja:
hej już mówie , robię normalnie jak dla dorosłego , tylko nie daje gotowego sosu , tylko koncentrat pomidorowy , keczup jakiś dobry , albo pomidory krojone w puszce ,sok pomidoriwy 100% nie smaże na ojeju mięska ,tylko na masełku , mięsko daje indycze , wrzucam na patelne mięsko , do tego włoszczyzna , trochę wody , badź tylko pomidory , cebulka zeszklona też moż być przed mięskiem, dodaje kostekę rosołową , duszę aż uzyskam gęsty sos , na koniec plasterek sera , daję różne , wrzucam wcześniej ugotowany makaron , zioła , bazylia , majeranek , oregano-świerze , albo paczka , zależy jak mam:) i gotowe:))) ja małaej drobie widelcem i kupuje makaron gwiazdki albo literki ,lepiej łyka sobie:)
 
ze szpinakiem podobna procedura , szkle na maśle cebule i czosnek , dość dużo , bo szpinak jest mdły , a tak ma fajny posmaczek:) dodaje rozmrozony szpinak , ale drobny , nie liście , duszę to , podlewam bulionem z kostki , na koniec zaprawiam słodką śmietanką , bądź też kwaśną , bez znaczenia , wrzucam drobny makaron i gotowe:) małej dodaje trochę pieprzu czarnego do smaczku , bo lubi:)) a zapomniałam jeszcze , że to wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego , zapiekam w 200 C ok poł godz., wcześniej roztrzepuje 2 , 3 jajka , i polewam górę ,żeby się ładnie zapiekła , albo właczam tryb grill , jak robie dla nas to daje makaron rurki albo pesto , małej wtedy mielę :)
 
Ostatnia edycja:
nie każda kostka ma glutaminin sodu , ja kupuje w sklepie społem , na pólce ze zdrową żywnością , albo robie sama , w termomixie z przepisu cioci i przechowuje w słoiku , lub kupuje w czechach oryginalną czeską vegetę , która nie ma glutaminianu , a wszystkie te przyprawy opierają się na soli morskiej.
 
reklama
Nikola ten sos smietankowo-koperkowy robie tak ze gotuje pulepty na wodzie do ktorej dodaje listek laurowy,ziele angielskie,warzywko...potem troche odlewam i dodaje smietane i make...blenderuje ze gladka mase i wlewam do reszy wywaru i na koniec wrzucma koperek.

A pomidorowy robie tak samo tylko dodaje przeciez pomidorowy z kartonu i zamiast koperku daje bazylie i oregano.

Osttanio tego pomidorowego nie zaklepalam i jeszcze do wywaru dodalam mrozona wloszczyzne...i w tym ugotowalam pulpety a no koniec dalam przecier i przyprawy.

............................
wiesz ja srednio potrafie gototwac i na czuja to robie bo to moje pierwsze kulinarne kroki:-)
 
Do góry