reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

K8 ja pietruszkę dałam teraz od 2 dni, bo Karolina też daje, to zgapiłam :-p super Młoda przyjęła, a zupę możesz robić jaką chcesz, ważne że Fifiemu smakuje :-)

MieMie
bo karmienie trochę takie jest, drogą prób i błędów, ja za dużo nie czytam,trochę schematów żywienia ewentualnie tu i dalej sama dostosowuję do mojego dziecka :tak:

reklama
K8 nie uczuliło mu buźki? moja wypluła wit.c (5 kropel)i od razu buzia czerwona :confused2: ale Laura za ogórka z octu zrobi wszystko, tak jak za patisona czy paprykę, po roku jak gryzła porządnie dostawała w łapę ;-)

k8liby, ja pietruszkę daje od początku, a jak robię krem z kukurydzy dla nas to przekrajam kolbę w poprzek stawiam na desce do krojenia i szybkim zdecydowanym ruchem, ostrym nożem oddzielam żółte od kolby.
Ja czekam na sezon z kukurydzą.
Właśnie mi listonosz przyniósł Humany kaszkę ryżowo - kukurydzianą z jaļlkiem, myślisz, że mogłabym to robić na swoim mleku, żeby stanowiło to pełnowartościowy posiłek? A Ty co dajesz Fifiemu do picia?

MieMie, ja też byłam zielona, teraz jestem mniej:-D musisz sama znaleźć swoją drogę na karmienie, każde dziecko jest inne, karmienie jest inne, oczekiwania rodzica, ja np. nie chce szybko schodzić z cycka, bo i tak w ciąży nie mogę być przez tarczycę:no: więc wszytko powolutku. Nie chce dawać słoiczków, więc kupiłam Aventa, Ula nie może mm więc jedziemy od 3 dni na sinlacu, mam dużo pokarmu więc ściągam do kleiku itd, itd, no u każdego sytuacja jest inna.

Aia, obczaje sobie tego sprzedawcę:tak: A jest bezmleczna jaglana? albo kleik jaglany? i gryczany?

Ostatnia edycja:
Asia, ja też myślę nad Aventem, ale jest dość drogi - ponad 300 zł. Czy Wy znalazłyście może tańszy gdzieś? I co to ten Sinlac? Ja się wcześniej tematem nie interesowałam, bo byłam pewna, że do 6 miesiąca chcę karmić tylko i wyłącznie piersią, ale widzę, że tendencja ogólnie się zmieniła i zaleca się teraz wprowadzanie pokarmów różnych wcześniej - choć w wielu miejscach wciąż piszą, że wyłącznie piersią do 6 miesiąca... Głowa mała jednym słowem... Muszę przemyśleć to wszystko. Ty gdybyś ponownie była w ciąży, nie mogłabyś karmić Uli piersią z powodu leków, które musiałabyś brać? Czy dobrze rozumiem, że w innej sytuacji kobieta będąc w ponownej ciąży może dalej karmić piersią? Pytam zupełnie z czystej ciekawości...

MieMie, Aventa na allegro można już za 280 kupić :) Też wydawał mi się drogi, ale przelicz to na słoiczki, albo na Twoją energię, którą musisz poświęcić na ugotowanie (wygotowanie wszystkich wartości z jedzenia) a potem blendowanie. Avent wychodzi tanio :)

miemie ja sobie radzę bez aventa, akurat dla mnie to jest zbędny wydatek. Ja gotuję w garnuszku stalowym półlitrowym, energii na to zużywam tyle samo co jakbym parowała, bez przesady. Obrac i umyć trzeba i tak i tak. Wody nalewam mało, tak żeby tylko warzywka przykryło i gotuję ze 20-25min, częśc wody wyparowuje a reszta zostaje (tak troszke poniżej poziomu warzywek) więc żadne witaminy nie uciekają ani nie wylewam nic. Potem na ciepło blenduje zwykłym blenderem, wszytsko się pięknie na gładką masę robi. I jest gęste, jakbym chciała jeszcze gęstsze to wystrczy trochę dłużej pogotować żeby wiecej wody odparowało. Naprawdę wysiłek jest tu zerowy, a obiadek mam na 3 dni

MieMie, a ja kupiłam tańszy i był chyba wystawowy czy coś takiego i nie działał więc nie szukałam już okazji, ale k8libby się np. doby trafił i tani.
Po pierwsze leki, po drugie okresu nadal nie mam, muszę przestać chyba zupełnie karmić żeby coś wróciło do normy. Kobiety karmią i są w ciaży ale je nawet gdybym mogła bym nie chciała. Organizm musiałby zdecydować co jest w danym momencie ważniejsze produkcja mleka czy odżywienie zarodka, dla mnie za duże ryzyko, albo rybki albo akwarium.

reklama
MieMie ja tak jak Gosia, po prostu nie mam takiej kasy na kolejny gadżet, za radą Karoliny (ale ty mnie kobieto motywujesz :-p) zrobiłam pierwszą zupkę, myślałam, że to trudne, kosztowne i nie dla mnie, ale się myliłam :tak:
Widzisz na piersi spokojnie możesz mieć do 6mcy jak masz dużo mleka np jak Asia i jej Ula która ładnie rośnie, czy Katjusza i jej Wiki, u mnie już Nina wisiała po 10 razy na cycku, widać było, że jej to nie starcza, a mi zaczęła laktacja siadać, z wagą też u nas nie ma szału, bo Młoda tylko 6,4kg waży, na cycku samym, to podejrzewam nawet 6kg by nie miała, musisz sama popatrzeć co twoje dziecko potrzebuje i tyle ;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry