reklama

Rozszerzamy dietę Maluszków

Mi ostatnio lekarka powiedziała, że w tym "wieku" dziecko powinno przyrastać ok. pół kilo na miesiąc.

A i pytanie odnośnie żółtka. Mi też lekarka powiedziała, że jak daję pół żółtka do obiadku, to nie dodaję do tego mięsa, tylko mięso na następny dzień. A jak Wy robicie?

Ostatnia edycja:
reklama
Pół kg?? wydaje mi się że to stnowczo za dużo. Nie znam się ale wydaje mi się że teraz w drugim półroczu tak około 300g może 400g

a żółtko różnie czasem samo czasem z mięskiem. Właśnie znalazłam arytkuł w którym napisali że między 9 a 12 mies dziecko poinno przybierać 12g na dobę.
W trzecim kwartale 400g mies.
W czwartym kwartale 300g

Ostatnia edycja:
U nas jest 2 dni mięso, 2 ryba i 3 żółtko, jak małe jajko to daje całe. U nas się to zgadza i sprawdza bo w wynikach sprzed m -ca miała super hemoglobinę,a byla wtedy jeszcze tylko na piersi.

edit: a tu jest napisane jeszcze inaczej: http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/a0198dd6-0f57-4d07-a69b-0498c7ce2b7a. Moja nie zje mięsa i żółtka w jednym, żółtka nie lubi za bardzo, a z mięsem to już w ogóle za treściwe, ona musi czuć warzywa głównie żeby zjeść.

Ostatnia edycja:
Ja zoltko z miesem daje razem, albo osobno, albo tylko warzywny obiad, zalezy jak mi podejdzie;)
MieMie ja tez zaczelam od sera poltlustego, ale jakos nie zbyt czesto jej daje. Za to jogurt naturalny ostatnimi czasy, bo bardzo lubi z musem z jakis owocow, taki owocowy jogurt mojej roboty;)

Asia może lekarz tak mówił ale w schemacie żywieniowym jest czarno na białym napisane że żółtko razem z mięsem
Schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem sztucznym - www.mamazone.pl
kto jak kto ale moja lekarka jest guru w tym temacie ;-)
wg schematu zywieniowego jemy mięso bądź rybę co dziennie

A w żółtku chodzi o witaminę D czy kwas foliowy i to coś na oczy bardziej niż o żelazo

Ostatnia edycja:
No ja a w każdym razie nie daje codziennie i raczej nie będę bo wtedy mi nie ruszy obaidku już w ogóle. Każdy lekarz ma inną zdanie, a schematy też układają lekarze, Ci co się wypowiadali o tym to też kompetentni byli, nie tylko jeden lekarz w Polsce się zna na diecie;-):-) Zresztą o czym my mówimy jak moja obecne zjada 10 łyżeczek obiadu.

reklama
Asia moja je 5 łyżek ale to nie o to chodzi wiadomo że są lekarze i lekarze a schemat stwarza zespół ekspertów zgodnie z wytycznymi WHO i jezeli ktoś się pyta jak się powinno to powinno się żółtko z mięsem razem zgodnie ze schematem. A w życiu jak to w życiu powinno się tak żeby dziecko cokolwiek zjadło. Jak nie zje razem to nic nie zrobisz to lepiej niech będzie wegetarianinem.

Ja zresztą powoli przygotowuję sie do przejście mnie i dzieci na wegetarianizm. Na razie zbieram materiały

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry