reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Rozszerzamy diete naszych SKARBÓW!!! :))

Zaleca się hartowanie glutenem w 5-6 m-cu życia dziecka.
Ok. 2-3g kaszki glutenowej/ dobę dodawane do mleka, zupki lub przecieru.
A jak się tego nie zrobi, to chyba trzeba właśnie czekać do 10 m-ca
A to sie dotyczy tylko CYCOWYCH dzieci czy butelkowych i jak to hartowanie glutenem wyglada ?????

WESOLUTKA powiec mi dokladnie jak ty robisz te zupki dla Jagny ? Uzywasz blendera?
Ja blendera nie mam niestety dlatego kupuje sloiczki(ale nie wiem czy sie nie skusze na blender bo i tak sloiczki drozej wychodza ) kIEDYS SAMA ZROBILAM NIUNI MARCHEWKE I ZIEMNIACZKA NA MASELKU I ROZROBILAM WIDELCEM ale i tak bylo za wielkie i suche i nie chciala jesc Powiec mi jak Ty to robisz

reklama
A propo's glutenu, to nam właśnie kazano hartować grysikiem.
Wczoraj przyszła paczka z grysikiem od taty i od dzisiaj będę młodej podawać pół łyżeczki dziennie tego grysiku: tylko jeszcze nie wiem jak mam go przygotować - na moim mleku, czy na wodzie. No i te pół łyżeczki:baffled: Jakiś ciup rondelek trzeba:-)

Zastanawiam się tylko nad jednym: karmię Tuśkę, a sama zjadam rzeczy z glutenem. Nie dostaje się ten gluten do mojego mleka???

No ja to sie nie znam z tym glutrnem czyli ile tego dodawać a kaszka manna to gluten można do zupki?

Dorotko ja na początku robiłam tak

marcheweczke z ziemniaczkiem troszke masełka lub ryż z marcheweczką i troszke masełka i troszke wody zostawiałam tego wywaru i miksowałam a teraz daje kruliczka marchewe ziemniaka pietruszke i pora i troszkę oliwy z oliwek i troszke wody zostawiam jak sie ugotuje i miksuje i wychodzi pychotka miksuje blenderem

no,ja własnie dzis tak zrobiłam i ten maly potwor cycowy nie chcial,darl sie w niebogłosy...jutro znowu proba,moze sprobuje normalnie na wodzie zrobic,zobaczymy...no a potem marchewka,bo w sumie to nie chce tych sloiczkowych kupowac,w sumie mam swoja marchewke od tesciowej,a dzis moj M postawil foliowiec z tesciem i juz nie moge sie doczekac swoich warzywek,mniami:-)cos czuje,że bedziemy miec problem z tymi stalymi pokarmami,Miki tylko cyca by chcial...
Karolcia też nie chce kachy na moim mleku ale tą na wodzie wsuwa i nawet nie trzeba jej przekonywać żeby buźke otwierała aż miło patrzeć jak je tyle że prosto z butli bo łyżeczka to tylko zupki jadamy też ze swojej marchewki i warzywek.
Karolcia mówi że słoiczkowe jedzenie jest beeeeeee i pluje na całą kuchnie jak ją próbuje oszukać i nie mam czasu ugotować jedzonka.;-)

No ja to sie nie znam z tym glutrnem czyli ile tego dodawać a kaszka manna to gluten można do zupki?

Dorotko ja na początku robiłam tak

marcheweczke z ziemniaczkiem troszke masełka lub ryż z marcheweczką i troszke masełka i troszke wody zostawiałam tego wywaru i miksowałam a teraz daje kruliczka marchewe ziemniaka pietruszke i pora i troszkę oliwy z oliwek i troszke wody zostawiam jak sie ugotuje i miksuje i wychodzi pychotka miksuje blenderem

Kaszke manne można dawać do zupki tylko trzeba uważać bo strasznie zagęszcza jedzonko i trzeba więcej wywaru warzywnego zostawić bo jak troche przestygnie to się robi kleidło a zupki nie trzeba blenderem miksować można nadstawka do miksera taką z nożykami przykręca się i miksuje w rondelku fajna sprawa i kosztuje grosze ok 5do 15zł zależy od firmy miksera:-)

kasia a jaką kaszke ty na wodzie robisz??

Mały dzisiaj w porze cyca czyli po spacerku dostał mnarchewke z dynią, koło 100g, potem zaproponowałam cyca i całego wypił, jejku a myslałam ze karmienie odejdzie

Ostatnia edycja:
kasia a jaką kaszke ty na wodzie robisz??

Mały dzisiaj w porze cyca czyli po spacerku dostał mnarchewke z dynią, koło 100g, potem zaproponowałam cyca i całego wypił, jejku a myslałam ze karmienie odejdzie

ja robie tą gotową ryżowo malinową z bobovity albo z nestle kleiczek z tartym jabłkiem tylko troche dosładzam wode glukozom zanim kache rozpuszczamZobacz załącznik 121351prosze jak szeroko buźka się otwiera:-)

reklama
A mojej koleżance pediatra zalecił aby dodawała łyżeczkę oliwy z oliwek do słoiczków dla synka.
On ma skończone 6 miesięcy.

Ciekawe - wiedziałyście o tym?

Do góry