"Znalazłam artykuł, który mówi, że nie za bardzo (ja się nie znam):
PŁATKI OWSIANE - Opiekunka do dziecka" [/QUOTE]
Na tej stronie radzą rozszerzać dietę dzieciom piersiowym w 4 miesiącu, ciekawe skąd takie informacje, ale to o płatkach owsianych ciekawe.
Kaszkę ryżową z tego co wiem można zrobić samemu z ryżu (oczywiście dobrej jakości) zmielonego w np młynku takim do mielenia kawy. W ten sposób można zrobić kaszkę np z brązowego ryżu. Ciekawe.
Wg moich informacji kaszę jaglaną można podawać od 8 miesiąca, ale źródła nie znalazłam oprócz forum wegedzieciak.pl. Najlepiej chyba zapytać zawsze pediatry.
Od 8 można ponoć podawać też kaszę krakowską, gryczaną białą niepaloną, od 9 amarantus. Można również podawać od początku kaszkę mannę orkiszową (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością), która zawiera mniej glutenu niż zwykła manna i jest raczej bardziej wartościowa.
:-) Mam nadzieję, że to na coś się przyda, to co napisałam ;-)
Aha:
http://mlekomamy.pl/uploads/czytelnia_profesjonalisci/standardy_zywienia_EU_small.pdf myślę, że ten dokument wydany przez odpowiedni dyrektoriat Komisji Europejskiej może się przydać nie tylko piersiowym mamom, bardzo ciekawe informacje w temacie rozszerzania diety maluchów. Polecam!