reklama

Rozszerzenie diety +Kaszki

Temat na forum 'Żywienie dzieci - porady' rozpoczęty przez evelinecka, 18 Październik 2011.

  1. evelinecka

    evelinecka Szczęśliwa:):)

    Witam. Moj synek ma 4 miesiące, 1 tydzień i 1 dzień karmie mieszanie( piersia i mm). Chce zacząć wprowadzać w każdym tyg owoce itp. W ubieglym tyg wprowadziłam jabłuszko wszystko bylo ok W tym chce banany itd... czy moge tak robic ? w kazdym tyg wprowadzic jakis produkt odpowiedni do wieku?

    I najwazniejsze czy moge juz podawac na noc kaszke ryzowa?? czy na poczatek wystarczy podac synkowi 20ml.. i stopniowo zwiekszac? czy moge od razu 150ml?? Z gory dziekuje za odp. Pozdrawiam.
     
  2. Agnieszka Kozioł-Kozakowska

    Agnieszka Kozioł-Kozakowska Ekspert BB. Specjalista żywienia

    witam, nowe produkty należy wprowadzać bardzo powoli, zalecenia mówią o rozszerzaniu diety w 5 i 6 miesiącu życia w zaczynając od jabłuszka lub przecieru/papki warzywnej, nie widzę zatem potrzeby aby tak małemu dziecku podawać banany, skoro Pani już zaczęła rozszerzanie diety to proszę ograniczyć się do jabłuszka i papki marchewkowej, kaszki też raczej powinno się wprowadzać później chyba, że dziecko się nie najada to wówczas można dodawać niewielką ilość kleiku kukurydzianego lub ryżowego do mleka. Nie ma żadnej zasady mówiącej o ilości kaszki dla dzieci w tym wieku ponieważ w 5 miesiącu życia podstawą diety jest mleko a nie produkty roślinne, do trawienia których organizm jest jeszcze nie gotowy.
     
  3. reklama
  4. Aalaa

    Aalaa Początkująca w BB

    Pani ekspert zatrzymała się ze swoją wiedzą kilka lat wcześniej... Kaszkę glutenową NALEŻY w piątym miesiącu (dzieci karmione piersią) lub w szóstym miesiącu (dzieci karmione mlekiem modyfikowanym) wprowadzać powoli do diety niemowlaka - w ilości ok. 2- 3 g/dzień. Badania dowiodły, że zmniejsza to ryzyko celiakii. Proszę nie wprowadzać mam w błąd.
    Pozdrawiam mama - dietetyk.
     
  5. tab

    tab Isiowa mama

    W każdym kraju jest inaczej jeśli chodzi o gluten, chyba tylko Szwecja i Polska (papugując Szwecję) wprowadzają gluten tak wcześnie. Jakie to da efekty zobaczymy za kilka lat, nawet lekarze mają różne zdania na ten temat https://docs.google.com/document/d/1iHl4O8UIGfeNM9GOd8jtKuT-mvwvlf6NkpCVCKlh9As/edit?hl=pl&pli=1

    Z
    resztą w powyższym poście nie było chyba nic na temat glutenu (kaszek glutenowych), a ekspozycję na gluten przy pomocy 2-3 gramów kaszki trudno nazwać wprowadzeniem kaszek do diety.
     
  6. Agnieszka Kozioł-Kozakowska

    Agnieszka Kozioł-Kozakowska Ekspert BB. Specjalista żywienia

    No cóż, gdyby forumowiczka Aalaa lepiej śledziła to forum to wiedziałabym, że moja wiedza jest jednak aktualna, bo w wielu innych postach przypominam mamom o konieczności ekspozycji na gluten.Czym innym jest jednak ekspozycja na gluten a czym innym podawanie kaszek jako osobny posiłek. Cieszę się, że mamy czuwają nad jakością tego forum i rzetelnością moich wypowiedzi:-)
     

Poleć forum