mikusia84r
Entuzjast(k)a
jak miala tak 1 rok i 3 mce whodzimy do lekarza, a lekarka:" nazwisko?"
a moja mała jej podała a ona

a moja mała jej podała a ona

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Dużą pomoca w mówieniu jest żłobek i przedszkole.Ostatnio w sklepie w którym pracuje przyszli rodzice z synkiem.W czerwcu ma miec 2 latka.Jak on ślicznie mówił.Moja rok starszai niemówi tak.Mały jednak chodzi do żłobka,a moja siedzi z nami.:-(
Witam. jestem pierwszy raz na bloga , ale mam ten sam problem. Moja córcia we wrzesniu skończy dwa latka i też bardzo słabo mówi. I mam prośbę!! Czy mogłabyś mi wysłać te ćwiczenia na e-meila wiola610@op.pl. Z góry dziękuję:-)Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę wysłać w jaki sposób robić dziecku masaże warg, twarzy, policzków, języka itd. Dostałam takie materiały od logopedy.
hmmmmm muszę w to uwierzyć bo jest dokładnie tak jak piszesz, moj mały rozumie wszystko a nie mówi nic poza NIEEEEEE i a co toTak, jak dziecko jest rozwinięte fizycznie bardziej, to potem nadgoni mowę - moja nie mówiła nic poza mama tata do 24 m.
Za to skakał, jest silna, fikołkowała i robiła tysiąc innych rzeczy ze zrozumieniem ( ba 100% tego co się mówiło do niej)
Nagle jak za dotknięciem różdżki około połowy 24 m - mowa ruszyła - i to nie tak jak niektóre dzieci pół- wyrazami, ale od razu całymi i to w miarę poprawnie. Teraz powtarza wszystko i składa proste zadania, 2 wyrazowe, czasem zdarza się jej 3 nawet połączyć.
Ja po prostu z małą rozmawiam, nazywam zwierzątka, bawię się w nazywanie - może twoja teściowa nie rozmawia z dzieckiem wystarczająco - może warto podsunąć jej jakieś gry słowne. Może za dużo tv ogląda?
Ale nie martw się - każdy ma swój czas - znam 3 latke która juz czyta i mowi jak dorosły i takiego co nie mówi nic poza mama, tata :-)
Jak dziecko się dobrze i zdrowo rozwija, rozumie co się do niego mówi i reaguje na polecenia ( ma dobry słuch), to nie ma się co bać.