reklama

Rozwoj naszych maluszkow

o właśnie, moje dziecię nie wystawia normalnie języka, tylko troszkę... myślałam, że po prostu tego nie łapie do końca, a tu widzę problem może być inny?

reklama
Kasiu, pewnie nie, ale logopedka w mojej pracy, praca pod domem- nie zaszkodzi mi młodego pokazać:)
U chłopców to chyba częste, bynajmniej w mojej rodzinie- i mój brat i Wojtuś mieli podcinane...

Nie pamiętam dokładnie, choc z Wojtkiem nawet na tym byłam ( ale do środka wchodziła z nim ciocia). to jakiś mało skomplikowany zabieg, nie sądzę by znieczulenie ogólne dawali... Ja mam wrażenie jakby to wędzidełko u miesia trzymało język za bardzo w środku. Może by pediatry podpytać? Bo kurka im szybciej ewentualne ucięcie tym lepiej...

Po porodzie leżałam na sali z babka, której synkowi podcinali to coś. Pielęgniarka sama zauważyła ze jest za krótkie i pytała matkę czy wyraża zgodę na podcięcie. Podcinali bez żadnego znieczulenia i maluch nawet nie jęknal, ale ponoc im później tym bardziej boli więc jakieś znieczulenie pewnie będzie. Myślę ze raczej miejscowe.

Podcianie - brrrrr....

Forever - rozumiem, że już nie wystawiasz języka bezwiednie;)? czyli przeszło samo:)

Agabre - nie wiem czy Ty doczytałaś moje pytanie o to wystawianie jęzora... bo pytałam czy to coś nieprawidłowego...

reklama
Kasiawilde nie martw się, pokaż wędzidełko logopedzie i skieruje Cię do chirurga (u nas kierowano nawet do chirurga stomatologicznego) Cały zabieg to kilka sekund, dziecko nie zdąży się nawet wystraszyć. Znieczulenie, jeśli w ogóle, to miejscowe. Ważne, żeby od razu tego samego dnia nawet zacząć pionizować język :) Na pewno logopeda odpowiednie ćwiczenia poleci.

Aestima, zgaduję ... skrócone wędzidełko u brata i zakaz oblizywania warg od czekolady ... przodozgryz jak nic ;) (dolne zęby wystawały przed przednie i cała żuchwa poszła do przodu. Takie ćwiczenia w tym konkretnym przypadku rzeczywiście mogły zaszkodzić i pogłębić wadę zgryzu.

A teraz kilka zabaw, które nie zaszkodzą a mogą usprawnić buzię i język :)

1. Nadmuchiwanie policzków i wypuszczanie powietrza przez ściskanie policzków (dzieci uwielbiają, jak im buzia strzela powietrzem)

2. Zabawa w rybki - układamy usta w kółeczko i pomału naśladujemy rybki, stopniowo kółeczko robi się coraz większe aż do pełnego otwarcia buzi

3. lizaczek w buzi - język naśladuje lizaczka albo cukierka, jak się masuje językiem wewnętrzną stronę policzka wygląda jakby w buzi był cukierek. Można z dzieckiem się założyć, kto większego cukierka pokaże

4. Konik biegnie kląskanie językiem o podniebienie

5 konik prycha

6 auto jedzie (naśladowanie dźwięków wydawanych przez jadące auto ale wprawiając wargi w wibrację a nie mówienie brum brum)

7. myszka sprząta domek opowieść ruchowa dla języczka "Myszka wyciera kurze na meblach (dotykanie ząbków) maluje ściany (jak zabawa w cukierka, malowanie policzków językiem) i sufit (malowanie językiem podniebienia) później trzepie dywany (wystawienie języczka i machanie nim w górę i w dół) a na końcu myje okno (oblizywanie warg językiem dookoła) ale to zabawa dla starszych dzieci

8. przesyłanie całusków

9 robienie szerokich uśmiechów do mamy i taty (z pokazaniem ząbków)

Te zabawy są bezpieczne dla dzieci i nie wymagają wcześniejszych instruktaży :)

Silva pytania nie dostałam :no:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry