reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Rozwój psycho-fizyczny naszych pociech

Witajcie,
właśnie się zastanawiam co potrafią już Wasze Kochane Szkraby. Moja Oleńka troszkę sie pośpieszyła i mamy wczesniaka z 31 tygodnia ciąży. Dziś ma 8 m-cy. Na chwilę obecną zaczyna sama siadać (siad podparty) i w końcu z pełzania zabiera się do prawdziwego raczkowania :-D Wydaje mi się, że jak na swoje wcześnicatwo to i tak dużo...

reklama
Marlena, nawet super, nie tylko niezle :-D Moja jeszcze sama nie siada ani nie raczkuje, dopiero czolga sie i dupsko do gory podnosi zeby na czworaczka stanac :-D Udzielaj sie kochana i na innych watkach!!

Witaj Marlena! Gratulacje dla malej! Rozwija sie nawet lepiej niz niektore dzieciaczki w jej wieku urodzone o czasie! Super!

Sara siedzi jak dlugo chce, ale nie bardzo wychodzi jej siadanie samej - musze jej troszke pomoc.
Trzymana za raczki spokojnie juz sobie stoi.
Do tego zaczela gadac - "tata" !! :szok: "dada", "nana", "lala"...a "mama" niet :no: Mala zdrajczyni :-D ;-)

pochwale sie
zuzu zaczela pelna para raczkowac :tak: do tej pory to bylo pelzanie w pozycji na wojaka , a od wczoraj dupeczka w gorze i zamiata wszystkie kurze :))))i juz nie leci na glowe jak ze stania siada tylko delkiatnie sie opuszcza i nie ma ze glowka boli :))))

Sarka - konfidentka :-D zrobi ci na zlosc i mama bedzie omijac szerokim lukiem :-D

pochwale sie
zuzu zaczela pelna para raczkowac :tak: do tej pory to bylo pelzanie w pozycji na wojaka , a od wczoraj dupeczka w gorze i zamiata wszystkie kurze :))))i juz nie leci na glowe jak ze stania siada tylko delkiatnie sie opuszcza i nie ma ze glowka boli :))))

Sarka - konfidentka :-D zrobi ci na zlosc i mama bedzie omijac szerokim lukiem :-D

Zuzu, gratulacje Ty mala sprytna zdolniacho! :-D Superowo! Za chwile biegac bedziesz...a Twoja mamusia za Toba :-D ;-)

Witajcie,
właśnie się zastanawiam co potrafią już Wasze Kochane Szkraby. Moja Oleńka troszkę sie pośpieszyła i mamy wczesniaka z 31 tygodnia ciąży. Dziś ma 8 m-cy. Na chwilę obecną zaczyna sama siadać (siad podparty) i w końcu z pełzania zabiera się do prawdziwego raczkowania :-D Wydaje mi się, że jak na swoje wcześnicatwo to i tak dużo...
witaj marlena!!! no to cudnie sie rozwija twój maluszek jak na takiego wcześniaczka. moja 1 córa tez jest takim wcześniakiem,ma teraz co prawda 14 lat juz, ale pamiętam że siedziała dopiero koło roczku no a chodzic zaczęła w 15 m-cu i to dopiero po rehabilitacji.
tylko pogratulować:tak: :-)

Dziewczyny czy wasze pociechy same się przewracają do raczkowania, czy je zmuszacie na zasadzie położenia na brzuchu?

Dziewczyny czy wasze pociechy same się przewracają do raczkowania, czy je zmuszacie na zasadzie położenia na brzuchu?

moja za długo na plecach nie poleży, zaraz myk i na brzuch a później pełźnie ale do tyłu:baffled:

a dzis przełom , posadziłam ja w łóżeczku a ty K. drze się żebym przyszła, patrzę a mała trzyma się barierki łóżeczka i stoi:szok::szok::szok: fakt że nogi jak paragraf powykrzywiane no ale stoi i się śmieje:-D
ciekawe czy ma zamiar w ogóle raczkować bo coś śród sierpniówek jest w tyle:-(

gratulacje dla Zuzu, no to teraz już Silunia podłogi nie musisz myc mała wszystko wypoleruje;-)

reklama
Marlena uważam, że Oleńka jak na takiego wcześniaka rozwija się super! tylko pozazdrościć, bo przecież biologicznie to 2 miesiące jest przecież młodsza od sierpiątek i gdyby tych wszystkich rzeczy co one nie robiła to i tak byłoby dobrze :tak:

belgrano mój Piotruś sam się przewraca, on wręcz nie znosi pozycji na pleckach - strasznie go wtedy coś kłuje :tak: ja myślę, że każde dziecko rozwija się w swoim tempie. aczkolwiek są ćwiczenia aby dzieciątku wzmocnić mięśnie, żeby chętniej na brzuszku bywało. zajrzyj do lipcówek na wątek ćwiczymy z naszymi maluszkami. tam jedna z dziewczyn pokazywała na swojej córci ćwiczenia, które polecała jej mama-pediatra

Do góry