reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Ruchy i kopniaczki naszych maluchów

Ja w pierwszej ciąży zaczełam czuć ruchy dziecka w 20 tygodniu akurt po badaniu USG (chyba maluszek się zdenerwował, że go obudzili). Ogólnie to moj synuś był bardzo leniwy i mało mnie kopal całą ciażę, dużo lepsze efety robił synek mojej przyjaciółki, która była w ciaży w tym samym czasie co ja (dokładnie dwa tygodnie przede mną). U niej to cały brzuch falował. Śmiałsmy sie aż, że jej maluch ma ADHD. Zastanawiałyśmy się też czy po urodzeniu będą mieli takie charaktery, ale jest zupełnie odwrotnie, teraz to mojego Wojtka wszędzie pełno, a jej synuś jest bardzo spokojny. :-)

reklama
U nas się sprawdziło nie tyle sama ruchliwość dziecka przed urodzeniem i po, co aktywność w porach dnia. Wieczorki to zawsze była zabawa i męczenie mamy w brzuchu i tak zostało po porodzie, że o położeniu córki przed 22 to mogliśmy zapomnieć. W nocy rzadko mnie budziła kopniakami i szybko też zaczęła przesypiać noce. I to co nam się jeszcze przeniosło z okresu prenatalnego to zamiłowanie do muzyki ... rockowej. Dla córki w okresie płodowym muzyka (dość głośna) + samochód = spanie po maksie, po urodzeniu to samo. Wsadzaliśmy ją do fotelika, ruszaliśmy i muzyka głośniej (bez ryku oczywiście ale na tyle że było słychać dość) i mogliśmy Polskę przejechać. Gorzej jak korek był... :D

W przypadku mojej córeczki Magdalenki też sprawdziła sie aktywność w ciągu dnia i nocy, też nie spała do 22/23 ale za to przesypiała całe noce z przerwami na cycusia:)

oj u mnie było całkiem inaczej..
Vi dała mi popalić w brzuchu:baffled: kopała wkładała nóżki w żebra i wogóle... całymi dniami i nocami..
nierar musiałam w nocy pochodzić żeby ją ululac w brzucu żeby się uspokoiła...

a jak się urodziła to aniołek jak sie patrzy (nie to co teraz:-p)
w dzień spokojna uśmiechnięta, a nocami spała i nawet nie wiem co to nieprzespane noce:tak:
oby ten fasolek będzie taki sam nhihih

Muszę się pochwalić,że wczoraj wieczorem i dziś rano moje maleństwo mnie posmyrało w brzuszku:-)Wg USG to ciąża starsza o tydzień niż wskazuje suwaczek ale i tak myślę,że szybciutko:tak:Radka poczułam w 16-tym tygodniu a drugiego szkrabika już:happy2:Coś cudownego:tak:Życzę i Wam,żebyście szybko swoje maluszki poczuły,szczególnie te mamcie,które w pierwszej ciąży są,zobaczycie jakie to piękne uczucie:-)

Ostatnia edycja:
Tichonek gratulacje:))) Ja dzisiaj też czuję takie łaskotanie w brzuszku i zastanawiam się czy to mój Skarbek mnie zaczepia:)))

Tichonek ale Ci zazdroszczę, że już poczułaś swoje maleństwo! Ja pewnie sobie jeszcze poczekam dlugo...a może dzidzia mnie zaskoczy, bo przecież każda ciąża jest inna.;-)

reklama
Tichonek ja też ci zazdroszczę i dałaś mi do myślenia, bo wczoraj leżałam na łóżeczku i głaskałam swój brzucholek i.....poczułam wyraźnie puknięcie dwukrotne-tak jak szybki podójny puls pod moją dłonią :confused: Zstanawiałam się czy to możliwe,żeby dzidzia tak wcześnie kopała,bo pamiętam,że przy pierwszym dziecku też było to koło 20 tygodnia i były to takie delikatne motylkowe ruchy,a teraz "to coś" było wyraźne.
Powiedziałam mężowi,a on się zaczął śmiać,że mam dwójkę i przez to takie ruchliwe.Na pierwszym usg p.gin powiedziała mi,że ciąża bardzo ruchliwa (było to w 6 tygodniu) a kolejne usg mam teraz we wtorek i nie wiem czy jej o tym powiedzieć?
Bo ja wmawiam sobie,że to jednak za wcześnie...:sorry2:

Do góry