reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

SERNIK

Ciasto:
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 margaryny Kasi :-D
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki smietany
- łyżka octu (TAK TAK OCET!!! :-))

Ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Dobrze wyrobione ciasto włożyć na godzinę do lodówki lub trochę dłużej ;-) Po wyjęsciu zetrzeć na grubym tarle na forme wysmarowaną tłuszczem. Ja zazwyczaj nie ścieram ciasta a rwe i ugniatam palcami.

SER:
- 1 kg sera najlepiej te gotowe np w Biedronce lub w Plusie
- 4 żółtka
- 1 szkl cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szkl mleka

Do sera dodać wszystkie składniki dodatkowo można dodać bakalie jak kto lubi :tak:. Z dwóch białek ubić pianę na sztywno i dodać delikatnie do sera. Ser będzie miał baaaardzo wodnistą konstystencje. Wlać na ciasto i do pieca. Piec ok 1,5 do 2 h w tem 200stopni.

ps można również wyłożyć pokrojone w pół księżyce brzoskwinie i dopiero wylać na to ser. A wierz sera posypać masą zrobioną z wiórek kokosowych i masła (utrzeć wiórki z maslem) PYCHA!!!!!!

SMACZNEGO!!!!
 
reklama
u nas tez w tym roku beda jajka z pieczarkami. tylko, ze ja pieczarki najpierw przesmazam na teflonie bez tluszczu i dopiero jak wyparuje z nich woda dodaje olej. o wiele lepiej smakuja!
 
Moje Drogie mam do was przeogromna prosbe a mianowicie pierwszy raz robie swieta wielkanocne sama na swoim zawsze spedzalam je z rodzina no i mama gotowala i teraz mam problem zupelnie nie wiem co powinnam podac do jedzenia nie wiem jak sie takie jedzonko wielkanocne przyzadza Prosze was o jakies przepisy PLISSSSS
ja to samo...ale pilzzzz o latwy przepis na babe wielkanocna...zaznaczam LATWY bo
1) skldniki musza byc dostepne w angolandii lub polskim sklepie 2) co do pieczenia ciast mam 2 lewe rece:baffled:
marzy mi sie sernik ale w tym kraju nie uracze twarogu:wściekła/y:
 
O tak dziewczyny dużo przepisów poproszę ja też przygotowuje święta dla rodziny (teściowie, rodzice, brat, siostra z rodziną no i my oczywiście;-))
Majandra przepis na jajka z pieczarkami zakodowany tak więc może i u mnie zrobi się tradycją:-)
 
Jaja wielkanocne z rzeżuchą

6jaj
50g żoltego sera
1 mała cebula
3 łyżki masła
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki tartej bułki
sól,pieprz


Ugotowane na twardo jaja obierz ze skorupek,przekrój wzdłuż i wyjmij żółtka.Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle.Żołtka utrzyj z dwoma łyżkami masła,śmietaną i musztardą,dodaj stary zółty ser,tartą bułkę,posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz podsmażoną cebulę-całość dokładnie wymieszaj.Napełnij farszem połówki jaj i ułóż je w wysmarowanym małem naczyniu żaroodpornym.Tak przygotowane wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st..i zapiekaj aż się zarumienią.Jaja podawaj na ciepło udekorowane rzerzuchą.

Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami

5 lasek bialej kielbasy
3 cebule
150g suszonych sliwek
20ml oliwy
pieprz

Cebulę pokrój w plastry,krążki ułóż w naczyniu żaroodpornym i poukładaj na nich kiełbaski.Następnie ułóż suszone śliwki i ponownie przykryj krążkami cebuli.Całość polej odrobiną oliwy z oliwek.Tak przygotowane kielbaski posyp mielonym pieprzem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp.180st przez około 30-40min do momentu,gdy zaczną puszczać sok i się zarumienią
 
Dziewczyny znacie jakis przepis na swiateczny pasztet?

Pieczeń w glazurze z wiśni

560 g schabu bez kości
300g konfitury wiśniowej
20ml octu balsamicznego
50g płatków migdałków
2 łyżki syropu wiśniowego
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyzeczki mielonych goździków
sól,pieprz

Schab umyj,osusz,natrzyj solą i peprzem,po czym włóż do teflonowej brytfanny i piecz bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temp.160 st.W międzyczasie przygotuj glazurę.W rondlu wymieszaj konfiturę z octem,syropem wiśniowym,mielonymi goździkami,cynamonem i posól do smaku.Wszystkie te składniki najpierw doprowadź do wrzenia,nastepnie zmniejsz ogień i chwilę gotuj na małym ogniu,dodając uprażone na maśle płatki migdałowe.Tak przygotowaną glazurę odstaw w ciepłe miejsce.Po około 30min.wyjmij mięso z piekarnika,posmaruj glazurą i wstaw z powrotem,czynność tę powtarzaj kilkakrotnie.Gdy mięso będzie miękkie wyjmij z piekarnika-po 10 min.pokrój w plastry i polej pozostałym sosem.

Kiedyś robiłam jeszcze z mielonego,w środku z jajkiem...tylko nie wiem gdzie ja mam ten przepis:baffled:
 
ja mam pytanie odnośnie tej baby drożdzowej..........UDAŁA SIĘ !!!!!!

Napisał gabids
Dziewczyny znacie jakis przepis na swiateczny pasztet?

Pieczeń w glazurze z wiśni
wybaczcie ale czegos tu nie rozumiem...gdzie ten przepis na pasztet i babe wielkanocna???? o te dwa male przepisy mi tylko chodzi a tu jakies hocki-klocki:errr::unsure:;-)wynikly...
 
reklama
hruda przepis ma babe jest parę postów wcześniej nie pamiętam dokładnie a na pasztet to jeszcze nie ma, ale z tego co wiem to gotuje się mięsko (różne zależy z czego ma być psztet, podroby czyli serce wątroba) i warzywka typu marchew piwtruszka a potem dokładnie 3 razy mieli i pieczesz ale wiesz to takie gadanie kogoś kto te pasztety robi z zamkniętymi oczami a ktoś nam tu obiecał podać przepis i ja też czekam
 
Do góry