reklama
Ha! ale z jakim olejem? roslinnym, rzepakowym, z oliwek...czy moze szymanowskim albo wysockim, tudziez dabrowskim?pieklam juz niejedno ciasto z olejem i zawsze mi sie udawalo




I tu jest właśnie haczyk a potem się mówi:" mi się zawsze udaje" a diabeł tkwi w szczegółach;-)Ha! ale z jakim olejem? roslinnym, rzepakowym, z oliwek...czy moze szymanowskim albo wysockim, tudziez dabrowskim?![]()








izabela352
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 1 Luty 2007
- Postów
- 2 237
moge ci powiedziec, ze na pewno nie z debowym, dlugo warzonymHa! ale z jakim olejem? roslinnym, rzepakowym, z oliwek...czy moze szymanowskim albo wysockim, tudziez dabrowskim?![]()



zawsze uzywam kujawskiego, ale z czego on jest...


z pierwszego tłoczenia ...................... hihihihi wiem wiem nie oto chodzimoge ci powiedziec, ze na pewno nie z debowym, dlugo warzonym.
zawsze uzywam kujawskiego, ale z czego on jest...nie wiem
![]()
majandra
Mamusia Maciusia 17/08/07
NuŚka, czy Ty też winko pijesz?

Nie ale tak jakoś śmiesznie się tu zrobiło że czuję się jakbym piła:-):-):-):-)NuŚka, czy Ty też winko pijesz?![]()
izabela352
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 1 Luty 2007
- Postów
- 2 237
ja zamiast winka wypilabym debowe, dlugo warzone
ale w bomu brak a meza niet :-( i nie ma kto skoczyc na pobliska stacje benzynowa...

reklama
Piekłam ją już kilka razy, jest bardzo prosta i zawsze się udaje.
BABKA PIASKOWA Z MAKIEM.
1 szkl. mąki pszennej
1 niepełna szkl. mąki ziemniaczanej
1 czubata szkl. cukru
25dag margaryny
4 jajka
1 szkl. maku
1/3szkl. mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 aromat ( jak ktoś lubi)
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Mąkę pszenną przesiac i wymieszac z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzec, dodając stopniowo jajka, cukier i oba rodzaje mąki. Następnie wlac mleko i wsypac przesiany suchy mak. Jeszcze raz dokładnie utrzec,. Ciasto wlac do foremki z kominkiem ( dziurą). Piec około 50 min w nagrzanym piekarniku do 180'C.
Polukrowac.
Prawda, że prosta baba??????
BABKA PIASKOWA Z MAKIEM.
1 szkl. mąki pszennej
1 niepełna szkl. mąki ziemniaczanej
1 czubata szkl. cukru
25dag margaryny
4 jajka
1 szkl. maku
1/3szkl. mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 aromat ( jak ktoś lubi)
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Mąkę pszenną przesiac i wymieszac z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzec, dodając stopniowo jajka, cukier i oba rodzaje mąki. Następnie wlac mleko i wsypac przesiany suchy mak. Jeszcze raz dokładnie utrzec,. Ciasto wlac do foremki z kominkiem ( dziurą). Piec około 50 min w nagrzanym piekarniku do 180'C.
Polukrowac.
Prawda, że prosta baba??????
Podziel się: