reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

reklama
dzis na obiad jako przystawke robie ogorki kisozne zcebula i cukrem. znacie to? mnie bardzo smakuje: kroi sie ogorki kisozne w plastry, dodaje cebulke pkrojona w piorka lub kostke, slodzi. nalezy odczekac, az cukier spowoduje puszczenie soku przez cebulke.
 
Pierwszy i ostatni raz jadłam to avokado. Nie podeszło mi. Ale za to Adaś zjadł całą dużą kromkę i wręcz się domagał tej papki. Dodałam sól, pieprz, troche oliwy i dwa ząbki czosnku. J też zjadł dwie kanapki z tym. Może kiedys jeszcze sie skuszę za względu na Adasia, bo Maja mówiła, że takich glutów jeść nie będzie
 
Dzis zrobilam na obiad chinszczyzne.Moze kogos zainspiruje moj przepis:

pokroic wieprzowine w cienkie paski i posmazyc na oleju.W polowie smazenia dodac pokrojona w cienkie paski marchewke.Smazyc dalej. Nastepnie dodac pokrojona w kostke cebule z czosnkiem i pieczarkami.Smazyc. Dodac ugotowana zielona fasolke(podluzna).Calosc wymieszac i dusic na malym ogniu.Dodac przyprawe do kuchni chinskiej(5smakow),4lyzki sosu sojowego,sol,pieprz.Wlac pol litra bulionu drobiowego.Pol szklanki smietany wymieszac z 2 lyzkami maki i dodac do potrawki.Calosc dusic z pol h.Gotowe.Podawac z ryzem
 
na 2 sposoby
albo na surowo, albo duszone
tzn.
1. surowe mielone miezam z jajkiem, cebulką czasem pieczarką posiekaną i przyprawy tak sporo bo się wygotują i takim farszem nadziewam ciacho
albo wszystko dusze na patelni
raz mielone raz jakies gotowane drobiowe z zupki i wtedy do pierogów tzn wcześniej te gotowane mięso z kury mielę albo siekam
 
reklama
Zrobię dzisiaj, co prawda ja mam tilapię,a nie łososia. Makarony uwielbiam,a jakby co to wywalę

MAKARON NA ZIELONO Z ŁOSOSIEM

- 40 dkg makaronu (szerokie paski)
- 50 dkg szpinaku
- 15 dkg łososia
- 2 zabki czosnku
- cebula
- 2 dkg masla
- sol, pieprz, galka muszkatalowa
- 350 ml rosolu
- 250 ml smietany kremowki
- 3 dkg orzeszkow piniowych

PRZYRZĄDZANIE:

Danie to podajemy z okazji dnia Świętego Patryka;) Cebulę oraz czosnek zeszklić na maśle, dodać szpinak, dusić 5 minut. Dodać sol, pieprz i galkę muszkatołową. Podlać rosołem i smietaną, gotować 2 minuty. Przyprawic do smaku. Lososia najpierw obsamażyć, pokroić na kawałki albo pozostawić w calosci. Do sosu dodać bialego wina albo wina musujacego. Posypać parmezanem...

Nie było złe. Ja do tego kapary jeszcze bym dorzuciła. Może trochę za rybne w smaku,ale nie wiem jaki jest łosoś surowy. Może mniej rybą zajeżdża.
 
Ostatnia edycja:
Do góry