reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

reklama
co moge zrobic z piersi z kurczaka
bo kupila pakowane i byly 4 duze z dwoch robie ala gulasz

i 2 jeszcze mi zostana zwyklych kotletow nie chce robic bo juz nam bokami wychodza
macie jakies propozycje

zapiekanke z ryzem i warzywami: miecho podsmazys, ugotowac ryz, potem wrzuc na brytwanke razem z warxzywkami jakimis z mrozonki, polać śmietaną wybełtaną jajkiem, posypavc zoltym serem i zapiec :-)

Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

Drobno posiekaną cebulkę oraz kilka rozgniecionych ząbków czosnku podrumieniasz na oliwie, dodajesz rozmrozony szpinak i 1 surowe jajko. Przyprawiasz solą, pieprzem, gałką muszkatalowa. Na koniec dodajesz pokrojona fete. Ciasto francuskie kroisz na kwadraciki, nakladasz farsz, zlepiasz u gory cztery boki, smarujesz zoltkiem i do piekarnika. Pieczesz kilkanacie minut - zeby milay zloty kolor. Pyszne

Jajka z pieczarkowym farszem

Gotujesz jajka, kroisz na polowki, wyciagasz zoltka. Zoltka scierasz na bardzo drobnej tarce. Pieczarki scierasz na tarce i pozniej podduszasz z cebulka. Jak juz beda miekkie dodajesz zoltka, poszakowana zeilona pietruszke i troche smietany albo majonezu. Przyprawiasz do smaku i wypelniasz jajka. Polewasz sosem majonezowym

Pieczarki nadziewane

Kupujesz duze pieczarki, wycinasz nóżki, scierasz na tarce, podduszasz z cebulką, dodajesz ugotowane i starte jajka, zielona pietruszke oraz pieprz i sol. Mieszasz wszystko i nakladasz do opruszonych sola pieczarkowych kapeluszy. Wstawiasz do nagrzanego piekarnika na ok 20 min. Ja zawsze podaje z pokrojonym na grube plastry i podgrzanym w piekarniku oscypku.

Salatka z tunczyka

Szatkujesz kapuste pekinska, dodajesz puszke kukurydzy i tunczyka w sosie wlasnym. Mieszasz z sola, pieprzem, smietana i majonezem. Mozna tez dodac pomidora

Salatka grecka (po mojemu)

salata lodowa, kilka pomidorow, ogorek, czerwona cebulka, puszka kukurydzy, feta i ew. oliwki. To co trzeba kroimy, mieszamy, dodajemy sos zrobiony ze snietany, majonezu, czosnku, soli i smietany.
Podaje z bagietkami podpieczonymi w piekarniku (olbo na grilu jesli ktos ma) i maslem czosnkowym

Niestety wiecej nie napisze bo musze uciekac do malego

aha, no i na derser polecam pucharki jablkowe oraz karmelowe kulki, o ktorych pisalam jakis czas temu - zrobily furore wsrod moich znajomych

Dziewczyny macie moze jakies przepisy na cos z twarozku bo mam dwa z jednego zrobilam nomalny twarozek na slono z rzodkieweczka i cebulka na chleb a z drugiego nie wiem co zrobi a data wazosci do 12.01 wiec nie chce go wyrzucic

To moze troche dziwne zestawienie ale moja rodzina je uwlebia. Twarog + ryba z puszki np sardynki + cebula drobno posiekana + musztarda do smaku (ale niekoniecznie) - mmmm pyyyycha:-)

reklama
Do góry